Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Αν η δίαιτα ήταν λευκό χαρτί



  Οι δείκτες δείχνουν ώρα δίαιτα. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναπτύξουμε ένα ακόμη θέμα που μας έχει τραβήξει την προσοχή, μας έχει εντυπωσιάσει.
Παρακάτω θα περιγράψουμε ένα φαινόμενο που να το εξηγήσουμε δεν ξέρουμε, να το ερμηνεύσουμε δεν μπορούμε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το παρουσιάσουμε και να προσθέσουμε και εμείς την επιστημονική μας άποψη πάνω στο θέμα θεραπεία της παχυσαρκίας.

Ξεκινάω Δίαιτα
Οι οδηγίες δίνονται στον πρωταγωνιστή μας και αυτός πάει στο σπίτι του έτοιμος να εφαρμόσει το διαιτολόγιο του.  Στα περισσότερα προγράμματα διατροφής δεν υπάρχουν γραμμάρια αλλά και σε κάποια άλλα υπάρχουν. Συνήθως τα προγράμματα αναφέρονται σε μερίδες ή σε πιάτα π.χ.φασολάδα 1 ½ μαγειρική κουτάλα. Ο πρωταγωνιστής στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ζυγίζει ή ζυγίζει μια φορά και βάζει περίπου εμπειρικά την ποσότητα στο πιάτο του. Ακόμη και αν ζυγίζει από ένα σημείο της δίαιτας και μετά σταματάει να ζυγίζει. Ξεκινώντας δίαιτα οι περισσότεροι κινούνται εμπειρικά, δηλαδή παίρνουν το διαιτολόγιο στα χέρια τους αλλά τις ποσότητες τις κανονίζουν μόνοι τους κατά προσέγγιση με τις ποσότητες του διαιτολογίου. Στην αρχή παρατηρείται το φαινόμενο να βάζουν στο πιάτο τους μικρότερες ποσότητες απ’ αυτές που γράφουμε σε ένα διαιτολόγιο.

Είναι από πριν ‘σεταρισμένοι’ σε συνθήκες δίαιτας
Ο άνθρωπος που θα πάρει ένα διαιτολόγιο στα χέρια του έχει μπει από πολύ πριν σε ένα σκηνικό μειώνω τις ποσότητες ή όταν θα ξεκινήσω θα μειώσω τις ποσότητες. Παίρνοντας το διαιτολόγιο στα χέρια του απλά με την ταχύτητα που έχει από πριν ξεκινάει το πρόγραμμα. Είναι ήδη σεταρισμένος σε συνθήκες δίαιτας και αυτό σημαίνει ότι είτε πάρει είτε δεν πάρει το διαιτολόγιο στα χέρια του, κιλά θα χάσει. Όχι γιατί θα κοιτάξει το χαρτί που θα γράφει 500γραμμάρια μακαρόνια αλλά επειδή έχει από πρίν μια ταχύτητα που τον ωθεί ‘μείωσε μείωσε’. Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι ένα διαιτολόγιο είτε γράφει 2 κουτάλες φασόλια ή σκέτο φασόλια το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει γιατί δεν καθορίζει αυτό το αδυνάτισμα του. Εϊναι από πριν έτοιμοι γι’ αυτό. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής που δεν ξέρει τι διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο σώμα του εντός θεραπείας δεν θα αντιληφθεί ποτέ ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και απλά θεωρεί ότι το διαιτολόγιο δουλεύει αλλά συνήθως έχει δουλέψει πολύ αυτός πριν έρθει σε εμάς.

Μετά την 8η εβδομάδα κανείς δεν κοιτάει διαιτολόγιο  
Αυτό το φαινόμενο (που δεν ξέρουμε πως να το ονομάσουμε) είναι διακριτό μετά τις 6 ή 8 εβδομάδες που ο πρωταγωνιστής έχει σταματήσει να κοιτάει το διαιτολόγιο, απλά το παίρνει και το τοποθετεί στο ψυγείο του. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να συνεχίζει να χάνει βάρος χωρίς να έχει ρίξει ματιά στο χαρτί αλλά να αισθάνεται ότι εφαρμόζει τις οδηγίες που γράφονται. Απλά ένα ορμητικό ποτάμι τον πάει στο προορισμό του.  Αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει να προσέχει, διαιτολόγιο δεν κοιτάει, βάρος χάνει και όλο αυτό αισθάνεται ότι το οφείλει στο διαιτολόγιο.

Το ίδιο φαινόμενο στην συντήρηση
Σε πολλά σημεία στη θεραπεία είναι ορατό αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο και πιο ορατό έχουμε παρατηρήσει ότι είναι στο στάδιο της συντήρησης προς την αντίθετη πλευρά απ’ ότι στο στάδιο της μείωσης του βάρους. Έχει περάσει ένας χρόνος μείωσης βάρους, ο πρωταγωνιστής έχει μειώσει το βάρος του κατά 20κιλά και συζητά με τον διαιτολόγο του ότι πρέπει να σταθεροποιήσουν το βάρος σε αυτά τα επίπεδα που είναι σήμερα. Ο πρωταγωνιστής σκέφτεται ότι εντός του σταδίου της συντήρησης θα  χάσει ένα δύο κιλά ακόμη. Οι συνεδρίες αλλάζουν και γίνονται από εβδομαδιαίες, ανά 20ημέρες. Από τη στιγμή που ο ειδικός πατάει το κουμπί αλλαγής σταδίου σαν ένα μαγικό ραβδί να σταματά τα πάντα. Κατευθείαν ο πρωταγωνιστής σετάρεται σε άλλο κλίμα και ακόμη και αυτό το κιλό που ήθελε να χάσει δεν χάνεται ποτέ. Η ταχύτητα μετάδοσης από το ένα στάδιο στο άλλο είναι ταχύτατη και πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει, σαν πάτημα κουμπιού.

Αυτό που καθορίζει το αδυνάτισμα είναι οι συνεδρίες
Ας το δούμε λίγο αντίθετα αν έβρισκαν το διαιτολόγιο οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά χωρίς να υπήρχαν οι συνεδρίες θα έχαναν κιλά; Η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Στην εποχή του Διαδικτύου μπορείς να βρεις εκατομμύρια δίαιτες αλλά αν αυτό έψαχναν οι άνθρωποι θα ήταν όλοι φυσιολογικοί, συνεπώς αλλού είναι το πρόβλημα. Το αδυνάτισμα είναι οι συνεδρίες, αν αυτές δεν γίνονται αδυνάτισμα δεν υπάρχει. Οι συνεδρίες κινούν τα εσωτερικά νήματα και οδηγούν τον πρωταγωνιστή σε μείωση βάρους. Το διαιτολόγιο απλά υπάρχει για 8 εβδομάδες από εκεί και μετά κανείς δεν του δίνει σημασία. Από τις 8 εβδομάδες και μετά τι οδηγεί την κούρσα;

Αν η δίαιτα ήταν λευκό χαρτί

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τα εξής, αν το χαρτί που δίνουμε με τις οδηγίες στους ασθενείς μας δεν έγραφε τίποτα, θα έχαναν κιλά; Η απάντηση είναι η εξής, αν στο διαιτολόγιο γράφαμε είτε για τρόφιμα, είτε για πλακάκια, είτε για πετρέλαιο, είτε για αυτοκίνητα, είτε για εφημερίδες πάλι θα υπήρχε αδυνάτισμα εξαιτίας αυτού του φαινομένου. Αυτό βέβαια αλλάζει κατά πολύ τους κανόνες του παιχνιδιού και τον παραδοσιακό τρόπο εφαρμογής του αδυνατίσματος, πράγμα που πολύ θέλουμε και πολύ ελπίζουμε να συμβεί μιας και το παλιό παραδοσιακό μοντέλο έχει πλήρως αποτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!