Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Οι άνθρωποι δεν παίρνουν κιλά όταν τρώνε πολύ

   Οι άνθρωποι δεν παχαίνουν τις περιόδους που τρώνε πολλές θερμίδες αλλά τις περιόδους που βιώνουν μεγάλες αλλαγές.
Οι άνθρωποι που έχουν πάρει πολλά κιλά κατά τη περίοδο της ζωής τους, συνήθως πήραν κιλά όταν πέρναγαν μια δύσκολη συναισθηματική περίοδο που συνοδευόταν με διατροφικές ανωμαλίες. Ανωμαλίες εννοώ, μεγάλες αλλαγές στην ποιότητα του φαγητού, μεγάλες αλλαγές στις ώρες, στον ύπνο κτλ. Τώρα θα μου πείτε 'μα μπορεί οι ανωμαλίες να συνοδεύονται με μεγάλες ποσότητες φαγητού που οδηγούν στην παχυσαρκία'. Και αυτό επίσης είναι μια μεγάλη αλλαγή, δεν ξυπνάς ένα πρωί και λες 'τρώω 40χρόνια συγκεκριμένες ποσότητες και είμαι 60κιλά (γυναίκα), σήμερα το πρωί ξύπνησα και θέλω να τρώω το διπλάσιο;' Προφανώς κάποιοι λόγοι σε οδήγησαν στο να θες να φας διπλάσιες ποσότητες και αυτό ονομάζουμε αλλαγή.
Τρώω πολύ και δεν παχαίνω
   Εδώ κρύβεται και αυτό που λέμε για πολλούς ανθρώπους 'τρώει ότι να ναι και δεν παίρνει δράμι'. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να τρώει πολλές θερμίδες ημερησίως και να μην παίρνει γραμμάριο για χρόνια αλλά μόλις βρεθεί σε φάση συναισθηματικών αλλαγών κατευθείαν το σώμα αλλάζει και αρχίζει και παχαίνει γρήγορα. Ένα παράδειγμα τέτοιο είναι και η περίοδος της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Βλέπουμε για χρόνια γυναίκες να έχουν σταθερό βάρος χωρίς να προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους και μόλις μπαίνουν σε φάση εμμηνόπαυσης να βάζουν ταχύτατα κιλά. Προφανώς οι συναισθηματικές αλλαγές που βιώνουν είναι πολύ μεγάλες. Συναισθηματικές αλλαγές υπάρχουν και κατά την εγκυμοσύνη, την εφηβεία, η περίοδος του Στρατού για τον άντρα, μετανάστευση, διακοπή καπνίσματος, σπουδές μακριά από το σπίτι και όταν περνάμε μεγάλα προβλήματα υγείας. Όλες οι περίοδοι αυτού είναι περίοδοι μεγάλων αλλαγών και σχεδόν πάντα συνοδεύονται από αλλαγές στο βάρος. Το μυστικό μάλλον είναι στο να μην φέρνουμε στο σώμα μας μεγάλες αλλαγές ή να βιώνει απότομες αλλαγές ή στρεσσογόνες καταστάσεις. Όσο πιο μεγάλες αλλαγές τόσο περισσότερο βάρος;
Το αντίστροφο ισχύει; 
Συμβαίνει πολλές φορές και το αντίστροφο που είναι δυσκολότερο του πρώτου. Για πρόβλημα υγείας ή για έναν βίαιο λόγο να πρέπει κάποιος να χάσει κιλά και ενώ είναι για χρόνια παχύσαρκος να βλέπουμε πολύ σύντομα να μειώνει το βάρος του εντυπωσιακά γρήγορα. Αποτέλεσμα που είναι πολύ βραχυπρόθεσμο και δεν διαρκεί πολύ. Ξαναεπιστρέφει ο πρωταγωνιστής κατευθείαν στο παλιό του βάρος μετά το σύντομο διάλλειμα. Η διαφορά με την πρώτη περίπτωση είναι ο άνθρωπος με φυσιολογικό βάρος αν πάρει κιλά δύσκολα ξαναεπιστρέφει στο φυσιολογικό. Ο παχύσαρκος αν χάσει κιλά επιστρέφει πολύ γρήγορα στο παλιό του βάρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!