Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Δίαιτα ή Όρια;

 
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν οι γνώσεις του διατροφολόγου χρειάζονται τόσο όσο μια 'στιβαρή' προσωπικότητα απέναντι στην ασθένεια της παχυσαρκίας. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι πάσχουν από 'όρια'.
Δεν ξέρουν που να τοποθετήσουν το όριο και δεν είναι μόνο το όριο στις ποσότητες της τροφής αλλά και όρια στην προσωπικότητα τους. Τα όρια νοσούν σε αυτή την περίπτωση και ο ειδικός θα κληθεί πολλές φορές να τα προστατεύσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.Η μάχη αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη και ενέχει τον κίνδυνο της διακοπής της συνεργασίας πολύ γρήγορα.

Όρια στο φαγητό
   Αφού ο πρωταγωνιστής έχει κάνει πολλές προσπάθειες μόνος του να αδυνατίσει προσπαθώντας να τοποθετήσει το όριο κάπου αλλά δεν τα έχει καταφέρει αντιλαμβάνεται σιγά σιγά ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Η τοποθέτηση του ορίου είναι σαν να λέμε 'γράφεις 50χρόνια με το δεξί χέρι τώρα ξεκίνα να γράφεις με το αριστερό'. Δεν θα το κάνει, γιατί έχει φτιάξει τα δικά του όρια, αυτό που είναι σήμερα είναι τα δικά του όρια. Έχει εκπαιδεύσει τον εαυτό του να έχει αυτά τα όρια, πως θα 'φορέσει' καινούρια όρια σε μια μέρα; Με την βοήθεια του ειδικού θα αρχίσουν να δουλεύονται τα όρια του φαγητού, τα οποία σιγά σιγά θα αρχίσουν να πέφτουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη γιατί είναι ανέφικτο.
Όρια στην προσωπικότητα
   Το κυριότερο, το σοβαρότερο, το δυσκολότερο και το θεραπευτικότερο κομμάτι στην θεραπεία είναι η οριοθέτηση της ασθένειας, της προσωπικότητας και της θεραπείας. Ένας παχύσαρκος ασθενής προσπαθεί να ανακτήσει εντός της θεραπείας τα παλιά του όρια και ποια είναι αυτά; α)Να τρώει όπως θέλει β)Να τρώει όποτε θέλει αυτό που θέλει γ)Να ελέγχει για τους δύο παραπάνω λόγους την θεραπεία αυτός και όχι ο ειδικός του. Εντός της θεραπείας αναπτύσσονται δυνάμεις μεταξύ ειδικού και ασθενή ιδιαίτερα αντίρροπες και συγκρουσιακές πολλές φορές. Για παράδειγμα ο ασθενής προσπαθεί να 'υπερασπιστεί' τις απολαύσεις του και ο ειδικός να του τονίσει ότι αδυνάτισμα και να έχουμε ότι και πριν δεν γίνεται. Ενώ οι περισσότεροι φαντάζονται ότι θα υπάρχει συναίνεση εφόσον έχει έρθει να χάσει κιλά, αυτό μετά τις 8 εβδομάδες αλλάζει. Αυτό κυρίως που επιθυμεί είναι να μην αλλάξει τίποτα και να χάσει κιλά. Εδώ πρέπει να μπουν τα όρια.
Ο ασθενής πάντα θα προσπαθεί να βάλει τα δικά του όρια 
    Μην ξεχνάμε ότι ο ασθενής πληρώνει και αυτό είναι μια σχέση πολλές φορές άνιση, ακόμη και αν ξέρει ότι η πρότερη συμπεριφορά του είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει. Εφόσον ο ασθενής πληρώνει  μπορεί να διαλέξει τον ειδικό που μπορεί να τοποθετήσει τα δικά του όρια και αντίστροφα να απορρίψει αυτόν που θα του επιβάλλει τα όρια που η θεραπεία χρειάζεται. Παρατηρείται το φαινόμενο μεταξύ των διαιτολόγων να επιλέγονται αυτοί που ο ασθενής θεωρεί 'καλούς', όπως οι ίδιο αντιλαμβάνονται αυτό και παρατηρείται επίσης το φαινόμενο να υπάρχουν συνεργασίες που διαρκούν 1 χρόνο και έχουν γίνει το 1/3 των συνεδριών. Γιατί; Να μαντέψω. Γιατί ο ασθενής κλείνει ραντεβού στον ειδικό του όποτε έχει προσέξει ή ακυρώνει τα ραντεβού του όποτε έχει ξεφύγει. Ποιος φαντάζεστε ότι έχει επιβάλλει τα όρια του στην θεραπεία; Ποιος θα αδυνατίσει;
Τα πραγματικά όρια χτίζονται με δυσκολία και κόστος
Κανόνας 1ος -  Αν δεν επιθυμείς να είσαι εδώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι
Κανόνας 2ος -  Ακυρώσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές εφόσον δεν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος
Κανόνας 3ος - Όταν οι κανόνες δεν τηρούνται η διακοπή της συνεργασίας είναι μονόδρομος
Κανόνας 4ος - Ο ειδικός πρέπει να είναι απολύτως ειλικρινής, ρεαλιστής, επεξηγηματικός, συνεργάσιμος, διαθέσιμος, να λέει αλήθειες με κάθε κόστος, να μην είναι δειλός και αν για οποιοδήποτε λόγο ο ασθενής δεν λαμβάνει τα παραπάνω από τον ειδικό του πρέπει να πηγαίνει στον επόμενο.
Κανόνας 5ος - Ο αριθμός των συνεδριών είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί να αλλάξει και αυτό είναι ένα 'ιερό συμβόλαιο' μεταξύ ασθενή-ειδικού, αν κάποιος από τους δύο δεν είναι εκεί δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνεργασία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!