Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

2 εβδομάδες δίαιτα για τις ενοχές των γιορτών

     Μετά τις γιορτές δίαιτα, καθολική σκέψη. Άλλο ένα παιχνίδι του μυαλού που συμπαρασύρει το κόσμο να πιστέψει για αλλαγές, νέα ξεκινήματα, ελπίδες για μείωση βάρους και τα σχετικά.
Μετά τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι γεγονός ότι όλους τους πιάνει κάτι να βελτιώσουν το βάρος τους, να χάσουν κιλά, αποτοξινώσεις, λιπο-εκτονώσεις, λιπο-εξοντώσεις κτλ. Τι συναίσθημα είναι αυτό λοιπόν που είναι τόσο ενεργητικό και έντονο και έρχεται πάντα στις 4 Γενάρη; Έχει 6 γράμματα και είναι πάντα εκεί συντροφιά σας και λέγεται ΕΝΟΧΕΣ.
Πολλές ενοχές μετά τις γιορτές
Ο διαιτολόγος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τους πελάτες που θα τοποθετήσει στα ραντεβού του μετά τις γιορτές. Είναι ίσως αυτοί που επιθυμούν λιγότερο να χάσουν κιλά και να αλλάξουν τον εαυτό τους. Γιατί; Μετά τις γιορτές σχηματίζεται ένα τεράστιο 'κύμα' αδυνατίσματος που εδράζεται αυτή του η σφοδρότητα στο γεγονός ότι έφαγαν πολύ στις γιορτές. Μετά λοιπόν έρχονται οι ενοχές που δεν είναι τίποτε άλλο από την ανάγκη του ανθρώπου να διαγράψει ότι έκανε. 'Θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου' σημαίνει 'θέλω να διαγράψω ότι έφαγα όσο πιο γρήγορα γίνεται'. Ενοχές είναι το βραχύβιο συναίσθημα εκείνο που έχει ως σημείο αναφοράς του το παρελθόν και όχι το μέλλον. Όταν ο πόνος που αφήνουν οι ενοχές περάσει όλοι θα ξεχάσουν τον λόγο που είναι εκεί και ο πόνος περνάει σε 2 εβδομάδες. Είναι οι ενοχές εγκέφαλε. Ο 'όγκος' των ενοχών είναι ο μεγαλύτερος στις γιορτές γι' αυτό υπάρχει αυτή η σπουδή για αδυνάτισμα εδώ και τώρα.
Αδερφά συναισθήματα
   Εδώ σκέφτομαι αυτό που θέλω να γράψω και με πιάνουν τα γέλια μονολογώντας 'τι είναι ρε φίλε αυτός ο εγκέφαλος, μήπως τα πιο λογικά όντα σε αυτό το πλανήτη είναι τα λουλούδια'. Την ώρα που το χέρι πάει να πιάσει το πιρούνι αμέσως σχηματίζεται μια ενοχή αλλά από πριν ο εγκέφαλος έχει προνοήσει και έχει φτιάξει την αντι-ενοχή και ποια είναι αυτή; Μετά τις γιορτές δίαιτα ας φάω να σκάσω τώρα και μην σε νοιάζει μετά το ράβεις. Αυτή η συνθήκη ενοχή-αντιενοχή είναι αδερφάκια και πάνε πάντα μαζί. Είναι το φως στην άκρη του τούνελ που ψάχνει ο εγκέφαλος μας πριν κάνουμε κάτι που γεννά πολλές ενοχές. Η δίαιτα εδώ λειτουργεί ως το μακρινό σφουγγάρι που σβήνει τις ενοχές στο σήμερα. Το να μην φάει πολύ στο σήμερα υπάρχει σαν ενδεχόμενο; Όχι. Οι ίδιοι άνθρωποι που πέρυσι ξεκίνησαν μετά τις γιορτές δίαιτα και τους λες φέτος πριν τις γιορτές προσέξτε μην φάτε, θα επαναλάβουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά έχοντας στο νου τους ότι μετά τις γιορτές δίαιτα.
Ο ειδικός τι στάση πρέπει να κρατήσει; 
 Ο ειδικός έρχεται απέναντι σε πολλά διλήμματα γιατί παρατηρεί πολλές φορές τις ίδιες συμπεριφορές να επαναλαμβάνονται και με μια τρομερή διάθεση όταν τα όρια του ειδικού ανοίξουν να τραβήξουν και τον ειδικό μαζί τους. Αυτό το συναίσθημα είναι μάλλον δύσκολα αναστρέψιμο, γι'  αυτό οι άνθρωποι προτιμούν τους διαιτολόγους εκείνους που τους επιτρέπουν να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές. Ο ειδικός βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα 'του παίρνω τα λεφτά και ας κόψει το λαιμό του, δεν είναι δικό μου θέμα τι θέλει να κάνει στη ζωή του' ή 'αν θέλω να τον βοηθήσω πρέπει να του εξηγήσω τι γίνεται μέσα του και να διακόψω την συνεργασία μαζί του, με σκοπό να καταλάβει ότι η ασθένεια του κάνει κύκλους και πάντα θα κάνει κύκλους αν δεν αποφασίσει τι θέλει και να μην σπαταλάει τα λεφτά του τσάμπα'. Αν επιλέξει την πρώτη συμπεριφορά τότε εμμέσως τον αφήνει να νομίζει ότι αυτός ο δρόμος υπάρχει και κανένας άλλο οπότε έχει βάλει βαθιά το χέρι του στο μύλο της παχυσαρκίας και γι' αυτό φέρει βαριά ευθύνη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!