Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Έλκος και γαλακτοκομικά προιόντα

 
     Παλαιότερα το γάλα κατείχε σημαντική θέση στη διατροφή των ελκοπαθών, γιατί είχε εκφραστεί η άποψη ότι λόγω της αλκαλότητας του εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ

καθώς και ότι εξουδετέρωνε το ήδη υπάρχον στο στομάχι, οξύ. Εν τούτοις από πολλές μελέτες έχει προκύψει ότι το γάλα (πλήρες, χαμηλό σε λιπαρά και άπαχο) παρά την αλκαλότητα του προκαλεί αύξηση της γαστρικής έκκρισης για 2-3 ώρες μετά τη λήψη του. Η αύξηση της έκκρισης οξέος ίσως οφείλεται στην πρωτεΐνη γάλακτος ή στο ασβέστιο, μέσω αύξησης στην παραγωγή γαστρίνης και ακετυλοχολίνης. Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη βρέθηκε αρνητική συσχέτιση ανάμεσα σε γαλακτοκομικά προϊόντα(που είχαν υποστεί ζύμωση) και τον κίνδυνο ανάπτυξης πεπτικού έλκους, συσχέτιση η οποία δεν ισχύει για καπνιστές. Έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι λακτοβάκιλλοι και η καζείνη αναστέλλουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (προκαλεί ελκογένεση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!