Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Η ζυγαριά έδειξε πάνω

   Το σημερινό μας άρθρο θα εστιάσει στην ζυγαριά. Η δίαιτα έχει ως αντικείμενο της την ζυγαριά και τους αριθμούς, πότε αυτή όμως γίνεται προπομπός κακών εξελίξεων;

Πότε αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά; Πως μια διαφαινόμενη ήττα έχει δείξει τα πρώιμα σημάδια της; Σήμερα θα εστιάσουμε στο γεγονός, πως μερικά αποτελέσματα στη ζυγαριά είναι προμήνυμα τέλους της θεραπείας. Θα εστιάσουμε στο γεγονός πως μερικά αρνητικά αποτελέσματα μας δείχνουν πως η θεραπεία οδεύει στο τέλος της, αλλά το προτέρημα της διόρασης αυτής την έχει μόνο ο ειδικός και θα δούμε παρακάτω αν μπορεί να 'γυρίσει' την θεραπεία όταν αυτή καρκινοβατεί.
Το αδιάγνωστο μέλλον που καιροφυλακτεί
  Έχουν περάσει περίπου 2 μήνες θεραπείας και αυτό που θα συμβεί στις επόμενες 4 συνεδρίες, δεν το περιμένει ο ασθενής. Η θεραπεία παράγει έναν δικό της άνεμο εντός της με βούληση και διάθεση πολλές φορές αμφίσημη. Είναι γεγονός ότι ο ειδικός οσμίζεται τα γεγονότα πριν συμβούν αλλά δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει την πορεία τους. Αυτός που δεν φαντάζεται με τίποτα τι τον περιμένει είναι ο ασθενής, όντας πρωταγωνιστής σε ένα χορό που δεν φαντάζεται ότι μπορεί να σταματήσει απότομα.
Η πρώτη κακή μέτρηση
Στο τέλος των 2 μηνών θεραπείας έρχεται μια κακή μέτρηση, η ζυγαριά τον δείχνει πάνω, περίπου 1 κιλό. Ήταν μια εβδομάδα απρόσεκτη και με πολύ κακές επιλογές, που οδήγησαν σε ένα κακό αποτέλεσμα. Μια κακή μέτρηση δεν αποτελεί τίποτα για την θεραπεία αν αυτό δεν συνεχιστεί. Αυτό που έχει αλλάξει όμως δεν είναι ο κακός αριθμός στην ζυγαριά ή το κιλό που πήρε ο ασθενής αλλά κάτι έχει αλλάξει μέσα του και αυτό δεν μπορεί να το συγκρατήσει, ενώ σχεδόν έχει πείσει τον εαυτό του ότι 'κακό ήταν και πέρασε', δεν έχει καταλάβει καλά ότι δεν πέρασε τίποτα, απλά ο ίδιος θέλει να πείσει τον εαυτό του ότι την επόμενη εβδομάδα θα προσέξει, αλλά δεν θα προσέξει.
Δύο επιλογές
Η επόμενη εβδομάδα μετά την κακή μέτρηση είναι εξίσου κακή και τελικά κάτι σοβαρό έχει συμβεί στη θεραπεία που αρχίζει και δείχνει μη αντιστρέψιμο και το επισημαίνουμε στον ασθενή μας. Του λέμε  'ήδη ένας μικρός εαυτός μέσα σου είναι εκτός θεραπείας και είναι παντοδύναμος και ισχυρός, με ένα θετικό αποτέλεσμα όλα μπορούν να γυρίσουν και να ξανάρθει η υγεία στην θεραπεία, αλλά μπορείς;' Συνεχίζοντας του λέμε ότι 'αυτός ο μικρός εαυτός για να μην αποφασίσει τώρα, για να απεμπολήσει λίγο την πίεση και να αναβάλλει αποφάσεις θα σε οδηγήσει σε περίεργες αποφάσεις τις επόμενες ημέρες'. Οι αποφάσεις είναι δύο και δεν αλλάζουν α)συνεχίζεις προσέχοντας και αλλάζοντας β)διακόπτεις την θεραπεία σου άμεσα
Η τρίτη απόφαση
  Κάπου εδώ και πριν αναλύσουμε την εξέλιξη να πούμε ότι παρακάτω θα περιγράψουμε το πόσο μεγάλος εχθρός είναι η παχυσαρκία, φορώντας το εγώ μας, μασκαρεμένος και καβαλώντας τις αδυναμίες μας, μας οδηγεί καρφί στην αποτυχία. Αυτό που συμβαίνει μας προκαλεί σοκ και δέος.
Ενώ έχουμε εξηγήσει στον ασθενή ότι δύο επιλογές έχει και του έχουμε εξηγήσει επίσης ότι ο μικρός του εαυτός τον ωθεί στην έξοδο προβαίνει στην εξής ενέργεια - που είναι ξεκάθαρα αναβολή αποφάσεων και μετακίνηση στο μέλλον-  ακυρώνει το προκαθορισμένο ραντεβού του, για να πει ουσιαστικά στον εαυτό του τι; Άλλη μια εβδομάδα καιρό να γυρίσω το παιχνίδι. Εδώ είναι που αντιλαμβανόμαστε το σοκ και δέος που αναφέραμε, ενώ ξέρει γιατί του έχουμε εξηγήσει τι τον περιμένει, πάει και διαλέγει την πιο συναισθηματική λύση, να πει στον εαυτό του 'ότι ακόμα μπορεί να τα καταφέρει, ενώ βαθιά μέσα του δεν το πιστεύει'. Μη αποδοχή της ήττας, μη ανάληψη ευθύνης.
Ο ειδικός έχει καταλάβει τι γίνεται, γιατί πάντα έτσι γίνεται, χωρίς εξαιρέσεις και ουσιαστικά έχει θέσει τον ασθενή του εκτός θεραπείας.
Δύο κακές μετρήσεις σημαίνει έξοδος
  Το μήνυμα μας ως ειδικοί το έχουμε πάρει και η δική μας επισήμανση μέσα απ' αυτό το άρθρο είναι η εξής, ο ασθενής δεν μπορεί να αντέξει δύο συνεχόμενα κακά αποτελέσματα, η ψυχοσύνθεση του τον βάζει σε μια διεργασία να πάρει αποφάσεις και ενώ θέλει πολύ να γυρίσει το παιχνίδι δεν μπορεί. Έτσι ή έρχεται μια τρίτη κακή μέτρηση και τα τελειώνει όλα ή δεν προλαβαίνει να συμβεί αυτό καθώς έχει δώσει νωρίτερα τέλος ο ασθενής. Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι έχει πάρει όλο αυτό μια τέτοια ταχύτητα που ακόμη και όταν λέμε στον ασθενή, ότι στις επόμενες εβδομάδες θα συμβεί αυτό και αυτό με ακριβείς λεπτομέρειες, απλά στέκεται σαν φύλλο στον θυελλώδη άνεμο πλήρως ανήμπορος. Δεν κάνει τίποτα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, απλά περιμένει το τέλος.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!