Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Brave old feeling - Δίαιτα 2030

Διαλέξτε τον εαυτό σας
Ο υπολογιστής μου βγάζει ότι για να χάσω 10κιλά, έχω 10διατροφικές φόρμες μπροστά μου και θα πρέπει να διαλέξω, αλλά δεν θέλω καμία φόρμα απ' αυτές.

Στις φόρμες που επιθυμώ εγώ μου λέει ότι για να χάσω 10κιλά θα πρέπει να προσθέσω 3 μήνες και εγώ δεν θέλω να προσθέσω 3 μήνες, θέλω να χάσω τώρα τα κιλά. Μόλις εισάγω τα στοιχεία του τι θέλω μου λέει ότι δεν θα χάσω κιλά, βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Μα πρέπει να είμαι όπως το 2022 που είχα χάσει 15κιλά, πρέπει να είμαι εκείνος ο εαυτός, αλλά εισάγω τα στοιχεία και μου βγάζει μηδαμινές πιθανότητες να τα καταφέρω. Πως τα κατάφερα τότε και δεν μπορώ τώρα;
Λιγότερα πρόσωπα λιγότερα κίνητρα
Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο συνεδρίες ηλεκτρονικού τύπου. α)ολογραμματικές συνεδρίες με on line παρουσία ειδικού και β)ολογραμματικές συνεδρίες με αποθηκευμένες συμβουλές ειδικού που ο θεραπευόμενος θα διαλέγει ποια συμβουλή θέλει να ακούσει και ποια συμβουλή τον ενδιαφέρει, πάντα από τα χείλη του ειδικού.
Επιλέγοντας την επανάληψη
Στις παλιού τύπου συνεδρίες παρουσία ειδικού η τριβή και η συζήτηση με τον ειδικό άφηνε περιθώρια διείσδυσης του ενός ατόμου στο άλλο, της μίας άποψης στην άλλη, ειδικός και ασθενής αντάλλασαν συναισθήματα, ο ένας μετέφερε στον άλλο τα δυνατά του συναισθήματα σε μια τριβή που άφηνε περιθώρια, άνοιγε δρόμους, επέτρεπε λάθη, έθετε όρια. Στο αποσυναισθηματικοποιημένο μέλλον τα περιθώρια και οι επιλογές αυτές δεν θα υπάρχουν. Ο ειδικός θα έχει αντικατασταθεί από τον i-brain που θα ακολουθεί τη βούληση μας. Θα μπορούμε να διαλέξουμε εμείς πότε θα κάνουμε την αρχή, που σημαίνει τι αυτό, θα ζούμε σε μια μόνιμη αρχή, σε ένα μόνιμο ξεκινάω. Επίσης η δίαιτα θα είναι σπασμένη σε κομμάτια δηλαδή θα επιλέγει ο πρωταγωνιστής όποια συμβουλή θέλει εκείνος ανάλογα με το πως κρίνει εκείνος τι του χρειάζεται. Παράδειγμα : με τον ειδικό η θεραπεία είχε μια αρχή, μέση και τέλος, είχε μια φυσική ροή που ημέρα με την ημέρα άλλαζε τον ασθενή, με τον i-brain θα μπορεί να διαλέξει το πιθανό τέλος, την πιθανή αρχή και συμβουλές σε όποιο σημείο της θεραπείας κρίνει ο ασθενής. Έτσι θα θέλει να τοποθετήσει τον εαυτό του σε εκείνο το σημείο της θεραπείας. Σενάριο : 3 μήνες μετά από μια δίαιτα ο ασθενής είναι πιθανό να είναι 10κιλά λιγότερο, να τρώει λιγότερες ποσότητες απ' ότι στην αρχή και στοχεύει να χάσει άλλα 5 κιλά. Ο ασθενής που θέλει να ξεκινήσει σήμερα τη μείωση του βάρους του και έχει μπροστά του την επιλογή να διαλέγει σε ποιο χρόνο θέλει να πάει την θεραπεία θα πάει και θα διαλέξει το σημείο 3 μήνες μετά για να χάσει πιο γρήγορα βάρος με τις λιγότερες ποσότητες φαγητού. Πολλά μπορεί να αλλάξει η τεχνολογία αλλά το συναίσθημα 'ελέγχω το μέλλον μου' δεν μπορεί.
Ο i brain δεν ηγείται ακολουθεί
Οι παλιές θεραπείες παρήγαγαν καινούρια και άγνωστα συναισθήματα στον ασθενή αλλά και στον ειδικό, με σκοπό μέσα στη θεραπεία και οι δύο να αλλάζουν και να μεταμορφώνονται. Το 2030 αυτό δεν θα υπάρχει, καθώς θα διαλέγει ο ασθενής την θεραπεία του. Η θεραπεία που θα διαλέγει δεν θα είναι προιόν φυσικής βούλησης αλλά επιβεβαίωση διάθεσης. Σενάριο :  έχει περάσει 1 μήνας δίαιτας και ο ασθενής έχει χάσει 5 κιλά, ο i brain έχει αποθηκεύσει μέρα μέρα την θεραπεία και ο ασθενής διαλέγει για να επιβεβαιωθεί δύο πράγματα α)να ξαναπαίξει το πως έχασε τα κιλά ο ασθενής, σαν να βλέπει ταινία, β)να είναι και ο επόμενος μήνας σαν τον προηγούμενο, με μια τάση να εκμαιεύσει το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα που του προκάλεσε και ο προηγούμενος μήνας. Η δίαιτα έχει πάει περίπατο και η θεραπεία ακολουθεί το συναίσθημα, πότε αισθάνθηκε καλύτερα ο ασθενής να το ξαναζήσουμε. Η συναισθηματικοποίηση της θεραπείας. Πως θα έπρεπε να ήταν ; Η θεραπεία ηγείται του συναισθήματος, τα παλιά συναισθήματα που παράγει η θεραπεία αντικαθιστούνται από νέα και πιο ολοκληρωμένα και έτσι πορεύεται ο ασθενής προς το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Αλλά το κυρίαρχο ρόλο τον έχει η θεραπεία η οποία για να πετύχει το στόχο της παράγει πολλά θετικά, αρνητικά, άγνωστα και νέα συναισθήματα. Όταν ο ασθενής έχει να διαλέξει το πόσο θεραπεία θέλει, να είστε σίγουροι ότι θα αφαιρέσει από μέσα της οτιδήποτε αρνητικό και άγνωστο και αυτό η τεχνολογία το προσφέρει απλόχερα.
Στημένο Σάββατο
Ο i brain θα έχει μνήμη η οποία θα αποθηκεύει συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν κάποια ημέρα του παρελθόντος. Δηλαδή ας πούμε ο ασθενής ότι κάποιο Σάββατο είχε βγει έξω και εκείνο το Σάββατο είχε μια συμπεριφορά που του επέτρεπε να ελέγχει τις ποσότητες, αυτή η συμπεριφορά θα καταγραφεί στον i brain ως επιτυχημένη και ο ασθενής όταν θα έχει την επιθυμία να χάσει κιλά θα ανατρέχει στην μνήμη της διατροφής του και θα ψάχνει να βρει τις πιο καλές-διαιτητικές βραδιές νομίζοντας πως μπορεί να τις επαναλάβει. Θα διαπιστώσει γρήγορα ότι το μέλλον έχει ανάγκη από αέρα και όχι από επανάληψη και πολύ γρήγορα θα απογοητευτεί. Κανένα Σάββατο του παρελθόντος δεν μπορεί να επαναληφθεί με αέρα παρελθόντος και αν θα επαναληφθεί θα είναι με αέρα μέλλοντος αλλά ο i brain και ο ασθενής δεν επιθυμούν αυτό. Επιθυμούν σε ένα μαζοχιστικού τύπου πρελούδιο να επαναλάβουν τα ευχάριστα συναισθήματα του παρελθόντος και αυτό το παιχνίδι είναι τρομερά εθιστικό, ευνουχίζοντας την ικανότητα και τους στόχους του ανθρώπου. Εκείνο το Σάββατο όμως δεν αποτελεί αυτοτελές κομμάτι μιας περιόδου αλλά ένα σημείο ενός κύκλου ή μιας ευθείας, που νομίζουμε ότι μπορούμε να το διαλέξουμε αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε. Κουβαλώντας γεγονότα απ' το παρελθόν στο παρόν, θέλουμε να φέρουμε αυτοπεποίθηση από το παρελθόν στο παρόν, αλλά μόλις καταφέρνουμε να τα φέρουμε στο παρόν μας συνειδητοποιούμε ότι τα γεγονότα του τότε μας χτυπάνε τη πόρτα ληγμένα.
Ηλεκτρονικές συνεδρίες με on line ειδικό
Ήδη υιοθετείται από πολλούς ειδικούς και οι on line συνεδρίες, φαντάζομαι σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα θα αποτελούν μια αγορά αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη. Μικραίνει αποστάσεις, προσφέρει αμεσότητα, πραγματικός χρόνος, λιγότερο κόστος, δεν χρειάζονται γραφεία, ενοίκια, μπορεί να γίνει απ' το σπίτι και μπορείς σε όποιο μέρος του πλανήτη και να είσαι να πραγματοποιήσεις τη συνεδρία σου με όποιο ειδικό θέλεις και σε όποια γλώσσα θέλεις. Όλα αυτά βέβαια στηρίζονται στη συνθήκη ότι αυτό που χρειαζόμαστε απο τον ειδικό είναι τα λόγια του αλλά τελικά χρειαζόμαστε μόνο αυτό; Όχι δεν χρειάζομαστε μόνο αυτό, ο ειδικός αποτελεί για τον ασθενή πρότυπο στησίματος, συμπεριφοράς, αλληλουχίας λέξεων, τόνος της φωνής, βλέμμα, πειθώ, αύρα, αυτά είναι περισσότερο σημαντικά απ' το να βλέπουμε το πρόσωπο του ειδικού 20χιλιόμετρα μακριά. Η χιλιομετρική απόσταση αποτελεί και συναισθηματική απόσταση πράγμα καθοριστικό για το αδυνάτισμα. Στην συνεδρία ασθενής και εδικός αποκτούν ομφάλιο λώρο και αυτό φαίνεται μετά τη συνεδρία καθώς όταν φεύγει ο ασθενής αισθάνεται ότι κάτι άφησε πίσω. Ακόμη και το on line ζύγισμα να υπάρχει πάλι η απόσταση υπάρχει και το συναίσθημα έχασα ή πήρα κιλά δεν δημιουργεί κανένα συναίσθημα στον ασθενή. Σε αυτού του τύπου τις συνεδρίες θα συμβαίνει το εξής: ο ασθενής θα αλλάζει ειδικούς σαν τα πουκάμισα μέχρι να βρει αυτόν που θα του κάνει και ποιος θα του κάνει; Αυτός που θα τον συνεπάρει και ποιος θα τον συνεπάρει; Κανένας. Τα λόγια του ειδικού άλλωστε μπορούμε να τα βρούμε μέσα από χιλιάδες δίαιτες στο Διαδίκτυο, τόσες πολλές που αν τις βάλουμε στη σειρά θα φτάσουμε στον πλανήτη Αντίχθων (δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του). Δεν μας λείπει συνεπώς αυτό, άλλα πράγματα μας λείπουν. Brave new feeling

Υ.Γ. 
Το σημερινό μας άρθρο αποτελεί συνέχεια 
του άρθρου μας Brave new diet http://bit.ly/2bWz0zx
Αφορμή αποτελεί για εμάς το πόσο έξυπνοι θέλουμε να
το παίξουμε, τόσο που μπορούμε να προβλέψουμε το
μέλλον μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!