Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Δυσανεξία στη Γλουτένη

   Θεωρείται η συχνότερη εμφανιζόμενη δυσανεξία σε πρωτεΐνη. Τα συμπτώματα τα προκαλεί η γλιαδίνη που είναι συστατικό της γλουτένης.
Η γλιαδίνη περιέχεται στην πρωτεΐνη του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και λιγότερη στη βρώμη. Ενώ το ρύζι και το καλαμπόκι δεν περιέχει γλιαδίνη. Η τροφή που περιέχει γλιαδίνη προκαλεί προβλήματα στο εντερικό βλεννογόνο. Βλάβες στις εντερικές λάχνες και απώλεια του επιθηλίου μειώνουν σημαντικά τη διαθέσιμη επιφάνεια του εντέρου, η οποία σχετίζεται άμεσα με την απορρόφηση. Παρουσιάζεται μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, η οποία προκαλεί μείωση βάρους και καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά. Άλλα κλινικά συμπτώματα είναι η διάρροια και ο τυμπανισμός. Ακριβή αίτια της πάθησης δεν υπάρχουν. Δεν είναι σαφές αν η γλιαδίνη δρα τοξικά στον εντερικό βλεννογόνο ή αν πρόκειται για διαταραχή στη διάσπαση των πεπτιδίων στο επιθηλιακό κύτταρο του βλεννογόνου του εντέρου. Τμήματα της γλιαδίνης απορροφώνται ολόκληρα χωρίς να δημιουργούν αντισώματα στο αίμα. Σε ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη ανιχνεύονται αντισώματα αλλά δεν ξέρουμε αν προκαλούν βλάβη στο επιθήλιο του εντέρου. Σε δυσανεξία στη γλουτένη παρατηρείται μειωμένη απορρόφηση των λιπιδίων της τροφής που οδηγεί σε στεαττόροια. Τα λιπαρά οξέα που δεν απορροφώνται, ενδέχεται να σχηματίσουν μαζί με το ασβέστιο αδιάλυτα σύμπλοκα(σαπονοποίηση). Συχνά παρατηρούνται ελλείψεις λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K). Σημαντικά επηρεάζεται και η απορρόφηση των υδατανθράκων, η βλάβη του επιθηλίου μειώνει τη δράση των δισακχαριδασων και οδηγεί σε δευτερογενή δυσανεξία σε δισακχαρίτες. Με συνέπεια να μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός απορρόφησης της γλυκόζης και άλλων μονοσακχαριτών.
Θεραπεία
Η θεραπεία έγκειται στην απόλυτη απουσία της γλιαδίνης από την τροφή. Καλαμπόκι, ρύζι και διαιτητικές τροφές (χωρίς γλιαδίνη) επιτρέπονται. Μετά την έναρξη της διαιτητικής αγωγής επανέρχεται το έντερο σταδιακά στη φυσιολογική του μορφή. Η απουσία συμπτωμάτων επιτυγχάνεται μετά από μακροχρόνια προσπάθεια και προϋποθέτει μια δίαιτα χωρίς γλιαδίνη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!