Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Η κάθε επόμενη δίαιτα θα είναι χειρότερη της προηγούμενης

  Ο τίτλος μας σήμερα είναι απογοητευτικός αλλά πραγματικός και όπως πάντα έτσι και σήμερα ανοίγουμε τη μέρα μας ευχόμενοι ο άνθρωπος να ξυπνήσει και πραγματικά να πει σήμερα θα ζήσω μια νέα ημέρα με έναν νέο εαυτό.

 Το θέμα περιστρέφεται γύρω από επαναλαμβανόμενες δίαιτες, σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Η άποψη μας είναι ότι οι πολλές επαναλαμβανόμενες δίαιτες απλά είναι ένας καλός όμορφος κύκλος γύρω από την πρώτη δίαιτα. Σαν τους πρώτους έρωτες, που επειδή δεν μπορούμε να ανανεώσουμε τον εαυτό μας πάμε και πέρνουμε το παρελθόν και το κάνουμε Θεό.
Η πρώτη δίαιτα
Η πρώτη δίαιτα είναι κάτι σαν αυτό που είπαμε πριν, ο πρώτος Έρωτας, δεν τον ξεχνάμε ποτέ, ίσως είναι και χαρακτηριστικό των ανθρώπων να μένουν στα πρώτα. Η πρώτη δίαιτα απευθύνεται σε ένα παρθένο και αθώο έδαφος μέσα μας γι' αυτό ίσως και είναι πολλές φορές η πιο επιτυχημένη. Πολλές φορές ακούμε ασθενείς να μας λένε ότι τότε πριν 20 χρόνια είχαν κάνει μια δίαιτα που είχαν χάσει 20 κιλά και πάει τόσος καιρός που αδυνατούμε πολλές φορές να θυμηθούμε ότι υπήρχε εποχή χωρίς μνημόνια. Η πρώτη δίαιτα απευθύνεται σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ξέρει τι είναι δίαιτα, τι θα χρειαστεί να κάνει και τι συναισθήματα θα συναντήσει στην πορεία της θεραπείας του. Συνεπώς ο οργανισμός του δεν έχει σχηματίσει άμυνες, δεν έχει σχηματίσει τα κανάλια αντίδρασης του οργανισμού απέναντι στη θεραπεία του. Πορεύεται ας πούμε χωρίς τιμόνι αλλά αυτό του κάνει καλό σε αυτή τη περίπτωση γιατί έχει μπροστά του μόνο την εφαρμογή του προγράμματος. Η πρώτη δίαιτα πάντα πάει καλά και πάντα δίνει αποτέλεσμα. Α θέλουμε να το δούμε και ερευνητικά αυτό θα διαπιστώσουμε, ότι η πρώτη δίαιτα είχε αποτέλεσμα σε σχέση με τις επόμενες, Πολλές φορές στο αδυνάτισμα εκείνες οι πρώτες ιστορίες στη πρώτη δίαιτα είναι απίστευτες και έχουν πάντα πολύ ενέργεια και πάθος. Οι πρώτες δίαιτες είναι σε πολύ υψηλό βαθμό αποτελεσματικές και ίσως καμία δεν θα είναι ή καμία δεν είναι όπως εκείνη.
Άμυνες-Μνήμη
Γι' αυτό πρέπει οι νέοι επιστήμονες ή οι νέες εξειδικεύσεις στο θεραπευτικό κομμάτι της διαιτολογίας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους ότι η διαιτολογία είναι μια ειδικότητα που δεν έχει λάβει υπόψιν της μέχρι στιγμής τι αντίδραση έχει μια δίαιτα στον οργανισμό. Στο παρελθόν την έχουμε περιγράψει ως 'αντιστασιολογία', εννοούμε την αντίδραση του οργανισμού στο 'φάρμακο' που του δίνουμε και ανάλογα να διαμορφώνεται και η θεραπεία που θα δίνουμε-προτείνουμε. Πράγμα που άλλες ειδικότητες όπως η φαρμακολογία μελετά εκτενώς και σε βάθος πριν οποιαδήποτε εφαρμογή φαρμάκου σε άνθρωπο. Η αντίσταση στη θεραπεία μείωσης βάρους είναι ο θεμέλιος λίθος της θεραπείας της παχυσαρκίας. Η διαιτολογία μένει προς στιγμήν στο κομμάτι 'προτείνω μια θεραπεία' και αγνοεί το κομμάτι 'αυτή τη θεραπεία πρέπει να εφαρμόσω σε αυτόν'. Το εξατομικευμένο πρόγραμμα που λέμε αφορά μόνο το διατροφικό κομμάτι που είναι και το πιο ασήμαντο. Για παράδειγμα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια δίαιτα είναι πως φαντάζεται την μείωση βάρους ο ασθενής, γιατί αν φαντάζεται ότι αυτό που κάνει θα είναι 4 κιλά την εβδομάδα και βλέπει στη ζυγαριά 1 κιλό τότε απογοητεύεται αλλά απογοητεύεται επι προσδοκιών ανέφικτων, που σημαίνει ότι η δίαιτα μπορεί να πάει πολύ καλά και αυτός να νομίζει ότι δεν καταφέρνει τίποτα. Μέρος της αντιστασιολογίας είναι και η μνήμη της θεραπείας, δηλαδή ένας ασθενής ο οποίος έχει κάνει δίαιτα 5 φορές σε δύο χρόνια, κάθε επόμενη φορά δεν αναπτύσσεται σιγά σιγά η άμυνα όπως στην αρχή αλλά κατευθείαν. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα υψώνει απίστευτες αντιστάσεις και πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να έχει όλο αυτό διάρκεια 1 ή 2 εβδομάδες. Ότι είναι να εμφανιστεί σε 4-5 μήνες παρατηρείται στην πρώτη εβδομάδα. Εδώ η μνήμη οδηγεί το σώμα κατευθείαν στην άμυνα. Είναι σαν ένα χάρτη που τον έχει ξαναδιαβεί και το κάθε μονοπάτι είναι γνωστό και περπατάει τυφλά το μονοπάτι αυτό σαν να το ξέρει από πάντα. Έτσι και στη κάθε επόμενη δίαιτα, αυτοματοποιημένα σχεδόν, δίαιτα-αντίσταση-έξοδος.
Η προσωπικότητα του διαιτολόγου
Η κάθε επόμενη δίαιτα θα είναι 30% χειρότερη της προηγούμενης και πολλές φορές 50% μέχρι η ίδια η δίαιτα να αυτοκαταστραφεί. Ίσως αυτός να είναι και ο ιστορικός προορισμός της δίαιτας με την μορφή που τη μάθαμε να φάει τις σαθρές σάρκες της μόνη της. Ο ασθενής που είναι σπίτι του και θέλει να χάσει κιλά είναι εγκλωβισμένος, γιατί καμιά απ' τις υπάρχουσες λύσεις δεν είναι αυτή που μπορεί να τον βοηηθήσει. Αυτός ο ασθενής δεν θα πάει εύκολα στο διαιτολόγο γιατί έχει κάνει πολλές δίαιτες που έχουν το ίδιο κακό αποτέλεσμα. Αυτό που θα τον τραβήξει στην επόμενη προσπάθεια για αδυνάτισμα είναι η προσωπικότητα του διαιτολόγου η οποία θα προκύψει από εσωτερική διαφήμιση που θα του κάνουν γνωστοί του ή φίλοι του. Αυτό θα τον κάνει να κάνει μια προσπάθεια ακόμη να αδυνατίσει. Το αποτέλεσμα της θα κριθεί από την προσωπικότητα του διαιτολόγου, καθώς αυτά που θα του ζητήσει ο διαιτολόγος αυτός είναι τα ίδια που του ζήτησαν και οι προηγούμενοι. Είναι ίσως και το τελευταίο χαρτί που θα παίξει και εξαρτάται αποκλειστικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ειδικού. Αν δεν πετύχει και αυτή η προσπάθεια θα στραφεί σε άλλους είδους θεραπείες οι οποίες θα τον οδηγήσουν πολύ πιο γρήγορα και με πολύ πιο άδειο πορτοφόλι στον καναπέ του και πάλι.
Ανικανότητα διαχωρισμού
Βασικό μειονέκτημα της κάθε επόμενης δίαιτας είναι ότι δεν μπορεί η κάθε καινούρια θεραπεία να διεκδικήσει το δικό της κομμάτι στην ψυχή του ασθενή. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι βλέπουν την επόμενη δίαιτα ως συνέχεια της προηγούμενης και αυτό έχει να κάνει με την μνήμη που προαναφέραμε και την αντίσταση του οργανισμού χτίζοντας την δική του άμυνα. Η επόμενη θεραπεία βαλτώνει πολύ γρήγορα καθώς το ίδιο είχε συμβεί και στην προηγούμενη. Ο ασθενής αδυνατεί να γεννήσει ελπίδα και πάει σαν ακυβέρνητο καράβι από δίαιτα σε δίαιτα αλλά το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ γνωστό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!