Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Βαρέα Μέταλλα στα Ψάρια

Τα ψάρια αθώα; Έχει βρεθεί ότι ο ξιφίας Μεσογείου μπορεί να έχει συγκέντρωση υδραργύρου μέχρι και 25 φορές περισσότερη από το φυσιολογικό.

Ο ελληνικός καπνιστός σολομός μπορεί να έχει διπλάσια συγκέντρωση υδραργύρου από το φυσιολογικό. Κάποια ψάρια είναι εύκολο να συσσωρεύσουν βαρέα μέταλλα και να μπουν στη διατροφική αλυσίδα. Πολύ επικίνδυνο ψάρι θεωρείται ο ξιφίας και γι' αυτό συνιστάται σε εγκύους και παιδιά κάτω των 16 ετών να τον αποφεύγουν.
Βαρέα Μέταλλα και Βλάβες που προκαλούν
Μόλυβδος
Διαταραχές στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης οδηγώντας σε αναιμία και βλάβες στο συκώτι και το νευρικό σύστημα
Υδράργυρος
Δρα ως νευροταξίνη και επηρεάζει την συμπεριφορά, προκαλεί τρέμουλο, αλλοίωση της οπτικής οξύτητας, αδυναμία συγκέντρωσης και μόνιμες βλάβες στη νεφρική λειτουργία. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση τοξίκωσης από υδράργυρο συνέβη πριν χρόνια στην Minamata της Ιαπωνίας, όταν μεθυλικός υδράργυρος που προερχόταν από βιομηχανίες διαλυτικών χρωμάτων, έπεσε ως κατάλοιπο στη θάλασσα και μόλυνε τα ψάρια. Τα άτομα που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα από αυτά τα ψάρια παρουσίασαν τα παραπάνω συμπτώματα ενώ περίπου 1.000 συνάνθρωποι μας απεβίωσαν.
Κάδμιο 
Προκαλεί χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και νεφρικές βλάβες καθώς και μυοσκελετικές με καρδιοαγγειακές παθήσεις. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα γεννητικά όργανα και στους πνεύμονες.

Επικίνδυνα Ψάρια
Τα βαρέα μέταλλα λειτουργούν συσσωρευτικά, όσο περισσότερα μικρά ψάρια τρώνε τα μεγάλα τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων. Άρα τα μεγάλα ψάρια συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για περισσότερη επιβάρυνση. Ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος και ο σολομός είναι υψηλότερα στην βαθμίδα μόλυνσης. Λιγότερα επικίνδυνα θεωρούνται τα μικρά ψάρια.
Απ' τις πιο επικίνδυνες θάλασσες για ψάρεμα
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι σομαλικές ακτές ήταν ο φτηνός προορισμός των τοξικών αποβλήτων από τις δυτικές βιομηχανίες ενώ το κόστος ήταν μόνο το μεταφορικό καθώς εναπόθεταν τα απόβλητά τους, χιλιάδες βαρέλια τοξικά απόβλητα - κοντά στις σομαλικές ακτές δίχως να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με τη σομαλική κυβέρνηση, επομένως δίχως να πληρώνουν ούτε καν αυτό το μηδαμινό κόστος που συνήθως πλήρωναν οι εταιρείες, περίπου 1.000 δολάρια τον τόνο. Το τσουνάμι του 2004 είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες βαρέλια τοξικών αποβλήτων να ξεβραστούν στις ακτές και χιλιάδες κόσμου να προσβληθούν από τη ραδιενέργεια. Εκατοντάδες θεωρούνται οι νεκροί ως αποτέλεσμα τοξικής μόλυνσης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!