Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η παρουσία για χρονικό διάστημα άνω των 2 μηνών
των παρακάτω συμπτωμάτων :
1)Δυσκολία στην αφόδευση στο 25% των κενώσεων
2)Σκληρά κόπρανα σε ποσοσ
τό 25% και πάνω των κενώσεων
3)Αίσθημα ατελούς κένωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των κενώσεων
4)Δύο ή λιγότερες εντερικές κενώσεις ανά βδομάδα

Το φυσιολογικό βάρος των κοπράνων είναι από 100-200γραμμάρια /24ωρο και η συχνότητα κενώσεων κυμαίνετε από μία κένωση ανά 3 ημέρες ή ως και 3 κενώσεις την ημέρα. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται κατηγορίες με συχνότερη δυσκοιλιότητα. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας προκαλεί συχνότερα δυσκοιλιότητα. Ο χρόνος διόδου των κοπράνων από τον εντερικό σωλήνα μειώνεται και ο όγκος τους αυξάνεται από την πρόσληψη τροφής, κυρίως υδατανθράκων, που δεν υπόκεινται σε πέψη και απορρόφηση π.χ.αμυλούχοι και μη πολυσακχαρίτες που διασπάται μόνο ένα τμήμα τους από τα μικρόβια του παχέος εντέρου. Η κατακράτηση νερού και και η αύξηση της μάζας των εντερικών μικροβίων στα κόπρανα θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες δυσκοιλιότητας. Το λάχανο και το μήλο έχουν άμεση ερεθιστική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα είναι το μήκος και η διάμετρος του παχέος εντέρου, καθώς και η σύσταση των κοπράνων. Η ψυχολογική κατάσταση και παράγοντες συμπεριφοράς του ατόμου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητα του εντέρου.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας πρέπει να γίνεται χωρίς τη χρήση υπακτικών και καθαρτικών φαρμάκων. Επαρκή ποσότητα φυτικών ινών και υγρών, με επαρκή άσκηση και ανταπόκριση στο αίσθημα της τουαλέτας λύνει τις περισσότερες φορές τη δυσκοιλιότητα. Εφόσον η χρήση βοηθημάτων κρίνεται απαραίτητη συστήνονται σιτάρι, φυτικός φλοιός και παράγωγα κυτταρίνης γιατί αυξάνουν την μάζα των κοπράνων και λόγω αυξημένης μάζας εντερικών μικροβίων και όγκου νερού. Άλλες μέθοδοι κένωσης θεωρούνται οι δισακχαρίτες όπως λακτουλόζη, σορβιτόλη και μανιτόλη. Υπακτικά σκευάσματα όπως θειικό νάτριο και υδροξείδιο του μαγνησίου συστίνωνται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Σκευάσματα ανθρακενίου (σέννα, αλόη, κάσκαρα, φράγκουλα) βοηθούν στη κένωση αλλά δεν συστήνονται για χρόνια χρήση.  Το παραφινέλαιο μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθάει την κένωση αλλά εμποδίζει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Διατροφικές οδηγίες
Δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες επιμηκύνουν τον χρόνο διέλευσης της τροφής απ' το έντερο και επιτρέπει την αυξημένη επαναρρόφηση νερού και τον σχηματισμό σκληρών κοπράνων. Οι φυτικές ίνες κρατάνε το νερό με αποτέλεσμα μεγαλύτερα και μαλακότερα κόπρανα, που διέρχονται πιο εύκολα από το έντερο. Η καθημερινή πρόσληψη (25γραμμάρια)φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης συστήνονται για πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους έχουν πρόσθετη ικανότητα διέγερσης του εντέρου λόγω μιας ουσίας τους(dihydroxyphenyl isatin). Κάποιοι ασθενείς ανακουφίζονται με την χρήση πίτουρου σιταριού, συστήνονται ποσότητες 3-5κουταλάκια τη σούπας με αυξημένη πάντα χρήση υγρών. Η κατανάλωση πρωινού θεωρείται εξαιρετικά βοηθητική για την κένωση μιας και διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό. Οι ασθενείς πρέπει να σηκώνονται νωρίτερα το πρωί και να λαμβάνουν πρωινό και να μην αγνοούν το αίσθημα της αφόδευσης. Η προσθήκη λίπους στη διατροφή βοηθά τη δυσκοιλιότητα διεγείροντας την έκκριση χολοκυστοκινίνης και συνεπώς της χολής στο δωδεκαδάχτυλο. Η χολή είναι πλούσια σε αλάτι και κάνει τα κόπρανα λόγω της λήψης νερού μαλακότερα. Ασθενείς που κάνουν χρόνια χρήση καθαρτικών κινδυνεύουν από διαταραχές ύδατος και ηλεκτρολυτών, ενώ όσοι χρησιμοποιούν παραφίνη ή παραφινέλαιο είναι πιθανό να παρουσιάσουν δυσαπορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Αίτια δυσκοιλιότητας
α)Παρενέργειες φαρμάκων (οπιούχα, αντιχολινεργικά, αντικαταθλιπτικά)
β)Ενδοκρινικά ή μεταβολικά νοσήματα όπως υποθυροειδισμός, υπερασβεσταιμία, σακχαρώδης διαβήτης
γ)Νευρομυικά νοσήματα όπως νόσος Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες σπονδυλικής στήλης-νωτιαίου μυελού
δ)Ψυχολογικά όπως κατάθλιψη, ψυχογενής ανορεξία
ε)Έλλειψη άσκησης, κύηση, αγνόηση αισθήματος κένωσης, ανεπαρκής πρόσληψη τροφής

Γαστρεντερικά
α)Οργανική απόφραξη
β)Νευρομυικά νοσήματα που επηρεάζουν τις λείες μυικές εντερικές ίνες και την αυτόνομη εντερική κένωση
γ)Μεγάκολο-Μεγαορθό
δ)Οργανικές ή λειτουργικές παθήσεις του πρωκτού, όπως αιμορροίδες, ραγάδες, ορθοκήλη, πρόπτωση ορθού
ε)Ευερέθιστο έντερο
στ)Κατάχρηση καθαρτικών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!