Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Δυσανεξία Λακτόζης

Η δυσανεξία στη λακτόζη που οφείλεται στη μείωση της δραστηριότητας του ενζύμου λακτάση  με την πάροδο της ηλικίας είναι μια φυσιολογική κατάσταση και συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη.

Η επίπτωση της ποικίλλει γεωγραφικά, για παράδειγμα οι λευκοί της Βόρειας Ευρώπης διατηρούν το 100% της δραστηριότητας και  στην ενήλικη ζωή. Αντίθετα οι Νέγροι, οι Ασιάτες, οι Ινδιάνοι έχουν μηδενική δραστηριότητα του ενζύμου.
Βαθμός ανεπάρκειας
α)Εξαρτάται από την προσλαμβανόμενη ποσότητα αλλά και από τη δυνατότητα του εντέρου να απορροφήσει τα λιπαρά οξέα. Παρά την ενζυμική ανεπάρκεια μικρές ποσότητες λακτόζης (12γραμμάρια στα 250ml γάλακτος) είναι ικανές να απορροφηθούν χωρίς να αφήσουν συμπτώματα (αέρια, άλγος, διάρροια).
β)Εμφανίζεται πολλές φορές έπειτα από εντερικές λοιμώξεις ή παθολογικές καταστάσεις που έχουν να κάνουν με καταστροφή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου. Στα παιδιά είναι πιο συχνή έπειτα από εντερική λοίμωξη(οξεία μικροβιακή εντερίτιδα) ενώ στους ενήλικες έπειτα από νόσο crohn ή Aids. Όταν το νόσημα υποχωρήσει το ένζυμο ανακάμπτει αλλά με ρυθμό που μπορεί να πάρει μήνες.
Λακτόζη στα παιδιά
Τα επίπεδα του ενζύμου λακτάση είναι υψηλά στα νεογέννητα και διατηρούνται μέχρι τον απογαλακτισμό των παιδιών. Μετά την παιδική ηλικία η δραστηριότητα του ενζύμου μειώνεται 10% σε σχέση με του νεογέννητου και δεν αντιστρέφεται παρά την συνεχιζόμενη λήψη λακτόζης.
Διάγνωση
Κυρίως λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς σε συνεργασία με την εξέταση αναπνοής λακτόζης/υδρογόνου. Παλιότερα η εξέταση περιελάμβανε λήψη λακτόζης απ' το στόμα (50γρ) και όταν υπάρχει ανεπάρκεια λακτάσης, η αύξηση σακχάρου του αίματος είναι μικρότερη των 20mgr/dl. Στερείται εμπιστοσύνης όμως και δεν εφαρμόζεται πια. Σήμερα η εξέταση περιελαμβάνει δοκιμασία αναπνοής λακτόζη/υδρογόνου.
Διατροφική Αντιμετώπιση
Η πλήρης έλλειψη του ενζύμου λακτάση απαιτεί πλήρη αποφυγή της λακτόζης. Αποφεύγεται γλακτοκομικά, κάποια δημητριακά πρωινού, κάποια ψωμιά και κάποια τσουρέκια. Η πρωτοπαθής ανεπάρκεια λακτάσης έχει συμπτώματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις ποσότητες πρόσληψης. Συστήνεται αντικατάσταση γαλακτοκομικών με γάλα σόγιας ή τυρί σόγιας. Συνήθως συστήνεται στον ασθενή να λαμβάνει μέχρι του σημείου να γίνονται ανεκτά απ' τον οργανισμό του. Ποσότητες 12-15γραμμαρίων λακτόζης την ημέρα(1 ποτήρι γάλα) και σε κάποιες περιπτώσεις και 25 γραμμαρίων την ημέρα μπορεί να γίνονται ανεκτές χωρίς συμπτώματα. Η λακτόζη που λαμβάνεται μέσω του γιαουρτιού γίνεται καλύτερα ανεκτή απ' ότι του γάλακτος, το ίδιο ισχύει και για τα κίτρινα τυριά αλλά και το βούτυρο. Στην δευτεροπαθή ανεπάρκεια λακτάσης π.χ.μετά από μια γαστρεντερίτιδα, συστήνεται αποφυγή λακτόζης για μερικές ημέρες.  
Δυσανεξία λακτόζης
Το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν ποικιλία στην δυσανεξία λακτόζης με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει τους επιστήμονες να θεωρούν παθολογική κατάσταση την ανοχή των ενηλίκων στη λακτόζη και όχι τη δυσανεξία προς αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!