Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Η δίαιτα είναι μια ιστορική στιγμή

    Γεια σας. Είναι η δίαιτα ως χρονικό διάστημα μια ιστορική στιγμή; Είναι ο χρόνος αυτός που περνά κάποιος προσπαθώντας να συντονίσει το σώμα του κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του; Στο σημερινό μας άρθρο θα μπούμε στα 'παπούτσια' του ανθρώπου που κάνει δίαιτα και θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά του σε βάθος χρόνου.

Θέλουμε να δούμε με την ασφάλεια της απόστασης του χρόνου την πορεία του ατόμου μέσα στην δίαιτα, μέσα στην προσπάθεια που κάνει μέσα από δίαιτες να πετύχει τη βελτίωση του βάρους του.
   Ο διαιτολόγος θα πρέπει συχνά με τον πελάτη του να αναλύει την γενικότερη συμπεριφορά του μέσα στην δίαιτα. Αυτό δίνει χρήσιμα συμπεράσματα γιατί δείχνει την συνολικότερη συμπεριφορά του μέσα στην δίαιτα. Πότε τα πήγε καλύτερα; Πότε είχε καλύτερα αποτελέσματα ή πότε πλησίασε κοντά σε αυτά. Σε ποια προσπάθεια τα πήγε καλύτερα; Ισχύει ότι κάθε δίαιτα έχει μια σταθερά προσεκτική συμπεριφορά; Ποια δίαιτα και σε ποιο διάστημα είναι αυτή που θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα; Η ψυχική διάθεση του πρωταγωνιστή πόσο επηρεάζει την προσπάθεια;
   Υποστηρίζουμε ότι ο άνθρωπος που μας επισκέπτεται θα πρέπει να βλέπει την περίοδο δίαιτας ως μια ιστορική στιγμή. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι βλέπει την δίαιτα ως μια περίοδο αναγκαστική και απευκταία σαν να μην μπορεί να γίνει και αλλιώς. Οι περισσότεροι το βλέπουν με αρνητική ματιά που πρέπει αναγκαστικά να την διαβούν. Ας πούμε λοιπόν ότι μας επισκέπτεται ο Γιώργος, που έχει 20 κιλά πάνω από το φυσιολογικό και μας ζητά να τον βοηθήσουμε να μειώσει το βάρος του. Πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει την προσπάθεια αυτή ο Γιώργος για να μην αποτύχει όπως και οι προηγούμενες 6 προσπάθειες που είχε κάνει ; Γιατί θα πρέπει να πετύχει αυτή η προσπάθεια τι διαφορετικό πρέπει να έχει για να μην πάει στον κάλαθο των αχρήστων; Η απάντηση είναι, θα πρέπει ο Γιώργος να καταλάβει ότι βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή και σε μια ιστορική πρόκληση για την ζωή του. Αυτό που θα χρειαστεί να διανύσει είναι κάτι που δεν θα καταφέρει ο Γιώργος να το κάνει πολλές φορές. Τώρα θα μου πείτε ΄και γιατί να μην το καταφέρει πολλές φορές, αν προσέξει δεν θα τα καταφέρει;' Αν ο Γιώργος πιστέψει ότι μπορεί να το κάνει πολλές φορές τότε φλερτάρει με το να μην το καταφέρει καμία. Αφαιρεί από την ασθένεια του την σοβαρότητα με την οποία πρέπει να την αντιμετωπίζει και η εμπειρία μας δείχνει ότι επειδή έχεις να κάνεις με κάτι το οποίο απαιτεί διάρκεια, μεθοδικότητα και προσήλωση, στην διαδρομή χάνεις την επιθυμία να συνεχίσεις γιατί νομίζεις ότι όποτε θέλεις μπορείς να το επαναλάβεις. Είναι το παράθυρο που ανοίγεις στον εαυτό σου για να χαλαρώσει και το κάνεις για να πας να συναντήσεις την πίεση που σου ασκεί ο εαυτός σου λίγο πιο κάτω, λίγο πιο μετά. Αυτή η επιθυμία όμως έχει επαναληπτική τάση και επαναλαμβάνεται συνέχεια. Πιο μετά, ύστερα, αργότερα. Και γιατί όχι τώρα;
   Ιστορική επανάληψη ή ιστορική λύση
Ο πρωταγωνιστής όταν περάσουν οι πρώτες 10 συνεδρίες βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, θα ζήσει μια ιστορική επανάληψη ή μια ιστορική λύση στο πρόβλημα του; Σε μεγάλο ποσοστό επαναλαμβάνει παλιές συμπεριφορές και αφήνει την λύση για αργότερα. Γιατί όμως δεν ολοκληρώνει την θεραπεία του; Στην 10η συνεδρία η οποία μπορεί να ονομαστεί και η συνεδρία της 'Επιλογής', διαλέγει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Ο άλλος του εαυτός του του έχει στήσει μια τρομερή παγίδα που δεν έχει καταλάβει πόσο πονηρή και έξυπνη είναι. Ποια είναι αυτή; Για να απεμπολίσει την πίεση που του ασκεί η θεραπεία και είναι πολύ μεγάλης έντασης, θα πρέπει να διευρύνει τα όρια, να μεγαλώσει τις επιλογές και να πείσει τον εαυτό του ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν επιλογές και μπορεί όποτε θέλει να το επαναλάβει και να πετύχει αυτό που θέλει. Εφευρίσκει ο εαυτός του μια ψευτοεπιλογή που κατά βάθος δεν υπάρχει, είναι προιόν της πίεσης που του ασκεί η θεραπεία. 'Μπορείς να το κάνεις όποτε θέλεις', 'φύγε και έλα αύριο', 'δεν είμαι έτοιμος', 'μάλλον βιάστηκα' είναι μερικές ενδόμυχες σκέψεις που κυριαρχούν. Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτες το κάνουν ξανά και ξανά και ξανά και πάλι....και βλέπουμε συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους γύρω από το βάζο με το μέλι να προσπαθούν να το φάνε. Το πρόβλημα τους είναι δομικού χαρακτήρα και θα πρέπει να καταλάβουν ότι πάντα θα επαναλαμβάνεται γιατί πάντα θα προσπαθούν, όταν τους ασκείται πίεση, να διευρύνουν τα όρια και αν μπορούν να τα πάνε 3 ζωές μετά.
Η δίαιτα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ιστορική στιγμή
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας άνθρωπος για να χάσει 15κιλά μπορεί να τα καταφέρει μια φορά στα 12χρόνια και 20κιλά  μία φορά στα 18χρόνια. Άρα από μόνη της η προσπάθεια είναι τρομερά δύσκολη και ψυχοφθόρα που ενέργεια ανάλογη δεν μπορεί για πολλά χρόνια να βρει ο άνθρωπος, άρα θέλει και την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Ξεκάθαρα, πρέπει σε αυτόν που μας επισκέπτεται να λέμε, ότι ο κανόνας μας λέει ότι θα αποτύχει και ότι σε 8 εβδομάδες θα προσπαθείς να φύγεις από δω με τρένο και με πλοίο, αν τα καταφέρεις θα αποτελείς κραυγαλέα εξαίρεση και στατιστική μειοψηφία, οπότε σκέψου δύο φορές τι θες να γίνει. Παίρνουμε το ιστορικό του και εστιάζουμε στις δίαιτες που έχει κάνει στο παρελθόν και το χρόνο διάρκειας αυτών. Εκεί μέσα θα ανακαλύψουμε εκείνον τον εαυτό που ψάχνουμε. Αν δούμε αναβλητικότητα, πολλές δίαιτες, σύντομες δίαιτες, έχουμε να κάνουμε με άτομο που πάσχει από δομική διαχείριση της πίεσης που του ασκείται και πρέπει να του τονιστεί εξ αρχής, ότι το τρένο που ερχόταν και τον έπαιρνε από τις θεραπείες του, θα ξανάρθει χωρίς να αργοπορήσει και κάθε επόμενη φορά θα έρχεται και νωρίτερα. Και γιατί θα έρχεται νωρίτερα; Γιατί ενδόμυχα ξέρει το τέλος και το φέρνει πιο κοντά στο σήμερα. Όταν ξέρεις ότι θα αποτύχεις, δεν μπορείς να περιμένεις, φεύγεις. Η πρώτη επίσκεψη λοιπόν μπορεί να ονομαστεί 'Όνομα' γιατί για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι η πρώτη φορά που ξέρουν το όνομα ενός από τους πολλούς εχθρούς τους. Ειδικός και πρωταγωνιστής πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρώτη επίσκεψη ως μια ιστορική απόφαση σε μια ιστορική στιγμή για να δημιουργηθούν οι υποδομές για μια θεραπεία.
Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος;
Ο στόχος μας ως ειδικοί πρέπει να είναι, ότι αυτό το πράγμα πρέπει να τελιώσει εδώ και τώρα, γιατί αν του δινόντουσαν (του πρωταγωνιστή) 10ζωές και τις 10 θα επαναλάμβανε το ίδιο πράγμα. Άρα πρέπει να τεθεί ένα στοπ. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το πρόβλημα του είναι ότι εφόσον θα τεθούν συγκεκριμένες συνθήκες η αντίδραση του θα είναι πάντα με τον ίδιο τρόπο νομοτελειακά. Αυτό άλλωστε βλέπουμε κάθε μέρα τους ίδιους ανθρώπους να ακολουθούν ίδιες συμπεριφορές για χρόνια. Ο ασθενής όταν έρχεται σε εμάς και έχει κάνει το ίδιο πράγμα 10φορές με το γνωστό αποτυχημένο τέλος, βαθιά μέσα του ξέρει ότι απλά μια επανάληψη θα είναι του αρχικού σεναρίου. Εδώ θα πρέπει με πολύ αποφασιστικότητα ο ειδικός να παρέμβει και να εξηγήσει ότι θα ζούμε μια ατελείωτη επανάληψη αν δεν παρθούν σοβαρές αποφάσεις, σκέψου το όσο θες αλλά αφού γνωρίζεις τον εχθρό σου ξέρεις και πως να τον αντιμετωπίσεις. Αλλιώς θα πρέπει να αποχωρήσει από την θεραπεία αν δεν είναι έτοιμος. Βέβαια θα μου πείτε και αν δηλώσει έτοιμος θα κάνει την προσπάθεια; ή ποιος τον σταματά απ' τον να διαλέξει έναν άλλο ειδικό που απλά θα περιμένει πότε πέρασε η κρίση της ιστορικής επανάληψης, για να τον ξαναβάλει να δει στην τηλεόραση τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί σε μια ταινία με σενάριο γραμμένο πριν 20χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!