Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

Έξι μέρες δίαιτα και μία ελεύθερη

Πολλοί διαιτολόγοι χρησιμοποιούν την τακτική να προτείνουν στους πελάτες τους έξι ημέρες δίαιτας και μία ημέρα ελεύθερη, να τρώνε ότι θέλουν. Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τακτική; Βοηθάει τον ασθενή να αδυνατίσει;


Μια 'τρύπα αέρα' στη δίαιτα
Πολλοί διαιτολόγοι χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να βοηθήσουν περισσότερο τους ασθενείς τους να αδυνατίσουν μιας και εστιάζουν στο πρόβλημα της ποσότητας. Ανοίγοντας μια τρύπα στη θεραπεία προσπαθούν να προσφέρουν αυτό το 'δώρο' στους ασθενείς τους και να τους ανακουφίσουν. Έξι ημέρες δίαιτας με μια υποθερμιδική διατροφή 1400Kcals ή 1600Kcals και μία ημέρα ελεύθερης προσέγγισης ή 'ας φάει ότι θέλει', προσφέρει στον ασθενή αυτό που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του, η ποσότητα. Δηλαδή δεν τον νοιάζει αν θα χρειαστεί να πεινάσει, να φάει πράγματα που δεν του αρέσουν, θέλει μια ημέρα αν θα φάει ή αν θα βγει έξω να φάει πολύ. Φανταστείτε τη δίαιτα μια παγωμένη λίμνη που από κάπου υπάρχει μια τρύπα που μπορεί ν' ανέβει ο πρωταγωνιστής να αναπνεύσει. Αυτή η δίαιτα του προσφέρει αυτό.  
Πως σκέφτεται ο ασθενής;
Με μία ημέρα ελεύθερη τροφής, οι ασθενείς επικεντρώνονται σε κείνη την ημέρα και όχι στο τι πρέπει να αλλάξει στην καθημερινότητα ή τι λάθος κάνουν και παίρνουν βάρος. Τους απασχολεί και εστιάζουν σε αυτή την ημέρα αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες ημέρες. Περιμένουν ανυπόμονα να έρθει για να φάνε εκείνη την ημέρα τα πάντα. Αυτό λοιπόν δεν είναι δίαιτα, είναι άσκηση υπομονής. Καμία σημασία δεν δίνουν τι έχουν οι άλλες ημέρες διατροφικά, έτσι η εβδομάδα συρρικνώνεται από 7 ημέρες σε 1 ημέρα. Είναι η δίαιτα της μίας ημέρας και όχι των 7. Μεταφέρει ποσότητες και επιθυμίες από τις άλλες ημέρες σε αυτή. Κυρίως όμως αυτό που μεταφέρει είναι ενέργεια εκείνη την ημέρα και αρχίζει και βάζει ταβέρνα, φίλους, ούζο, οικογένεια, όλα τα βάζει εκείνη την ημέρα. Βάζει ευτυχία, ψυχαγωγία, διασκέδαση, όλα. Με συνέπεια να ζει μια κατήφεια και μια θλίψη τις υπόλοιπες.
Το 'έμμεσο μήνυμα'
Αυτή την ημέρα που έχουν συμφωνήσει με τον ειδικό του πιθανότατα είναι το Σάββατο ή Κυριακή, αρχίζει και οργανώνει το πρόγραμμα του για να τους δει όλους και να τα κάνει όλα. Θα δει τους φίλους του, την οικογένεια του, θα φάει το αγαπημένο του φαγητό, το αγαπημένο του γλυκό και θα δει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Πολλά αγαπημένα, που συνδέονται πάντα με το φαγητό. Το μήνυμα το πήραμε και μέσω αυτής της οδού. Αγάπη και φαγητό. Φίλοι και φαγητό, οικογένεια και φαγητό. Και τις άλλες μέρες; Μα οι άλλες μέρες δεν έχουν φαγητό γιατί να πάω να τους δω. Και που θα πάμε και τι θα λέμε και πως θα περάσουμε την ώρα μας και πρώτα απ' όλα αφορά αυτό το ζευγάρι ή τους συζύγους. Μπορούν να υπάρξουν χωρίς φαγητό και τι μεταλλαγμένο συναίσθημα θα βγει απ'αυτό; Εδώ αναδεικνύεται το μεγάλο δομικό πρόβλημα της σχέσης φαγητού και ατόμου, κοινωνίας, συντρόφου, οικογένειας, φίλων κτλ.
Είναι αποτελεσματική;
Είναι ότι χειρότερο από πλευράς θεραπείας που μπορεί να εφαρμοστεί. Τι γίνεται όταν κάποιος εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα; Στην αρχή βλέπει ότι δεν μπορεί να τα χωρέσει όλα σε μια ημέρα και αρχίζει και παίρνει πράγματα από την μία ημέρα και τα πάει και στις άλλες. Μολύνει και τις άλλες ημέρες με την υπερβολή της μίας και αφού δει ότι και η δεύτερη ημέρα δεν αρκεί θα βάλει και στην τρίτη ημέρα τις υπερβολές της πρώτης και θα ζητήσει απ' το διαιτολόγο του να τα λένε ανά 15 ημέρες. Αφού λοιπόν δει ότι ούτε έτσι μπορεί να κάνει αυτά που του αρέσουν και που θέλει, διακόπτει την θεραπεία. Εκτός απ' αυτό όμως υπάρχει και ένα πρόβλημα που γεννάται πάνω στην ελεύθερη δίαιτας ημέρα. Εκεί ο ασθενής μπορεί σε μία ημέρα να λάβει και 4000Kcals που είναι πάρα πολλές για να μπορέσει ο οργανισμός να δει στο τέλος της εβδομάδας μείωση βάρους. Στις πρώτες 3 ή 4 εβδομάδες ο ασθενής βλέπει μια μείωση βάρους που τις άλλες εβδομάδες σταματάει και μετά την στασιμότητα, για άλλες 2 εβδομάδες, στην 8η εβδομάδα παρατηρείται άνοδος του βάρους. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι στην αρχή, την 7η ημέρα δεν την χρησιμοποιεί πολύ ο ασθενής και μόλις αρχίζει και την χρησιμοποιεί, προσθέτει συνεχώς ποσότητες, έτσι λαμβάνει τόσες πολλές θερμίδες που ούτε σε δύο εβδομάδες με μία ελεύθερη ημέρα δίαιτας, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η τρύπα στο νερό τελικά ήταν μεγάλη.
Το λάθος
Το λάθος του ασθενή είναι ότι δεν έχει αποκοπεί η σκέψη του από το 'πολύ', με συνέπεια να εστιάζει σε άλλα πράγματα και όχι στην ουσία. Νοσεί η σκέψη του, έχει μια σκέψη παχύσαρκη και η εφαρμογή αυτής της δίαιτας είναι το τέλειο άλλοθι για να κρύψει κάτω απ' το 'χαλάκι' το μεγάλο του πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβει απ' την αρχή, ότι δίαιτα χωρίς μείωση ποσοτήτων δεν μπορεί να φέρει μείωση βάρους. Η παραπάνω δίαιτα προσφέρει στο συναίσθημα ένα μαξιλάρι αλλά επί τοις ουσίας είναι αυτό που καταστρέφει και την προσπάθεια. Το έξι μέρες δίαιτα και μία ημέρα ελεύθερη δίαιτας απλά μεταφέρει(τις ήδη μεγάλες)ποσότητες από τη μία ημέρα στην άλλη. Το 'πολύ' είναι που χρειάζεται δουλειά και εκεί πρέπει να δοθεί η μεγάλη μάχη. Η προηγούμενη δίαιτα που έκανε ο ασθενής αντικατοπτρίζει α)τη φιλοσοφία του β)αν είναι φυγόπονος γ)πόσο πολύ θέλει να χάσει βάρος δ)πόσο ήθελε ο διαιτολόγος του να τον βοηθήσει ε)πόσο πολύ εαυτό έβαζε στο μέλλον του για να κάνει ότι μπορεί στο παρόν του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!