Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Η ζυγαριά κόλλησε

Υπάρχει σημείο που σταματάει κάποιος να χάνει βάρος; Τι καθορίζει αυτό το σημείο; Πότε εμφανίζεται; Είναι μεταβολικό θέμα; Είναι ψυχολογικό θέμα; Είναι θέμα συνδυασμών τροφών; Στο άρθρο που ακολουθεί θα περιγράψουμε άλλο ένα σκοτεινό σημείο σε μια θεραπεία μείωσης βάρους που αγνοεί ο ασθενής αλλά παίζει μεγάλο ρόλο και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της θεραπείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η θεραπεία μείωσης βάρους είναι 2 καρέκλες, 2 άνθρωποι, 2 εγκέφαλοι, 2 κόσμοι.


Ο πραγματικός λόγος
   Ο ασθενής όταν μας επισκέπτεται τα συναισθήματα εκείνα που τον φέρνουν απέναντι μας είναι κατά βάθος πολύ εχθρικά και αρνητικά. Για να γίνουν θετικά και να γίνουν συναισθήματα εμπιστοσύνης θα πρέπει να αισθάνεται ο ασθενής κάτι ανώτερο για τον ειδικό του. Αν δεν το αισθάνεται η θεραπεία δεν θα πάει πουθενά και θα αποτύχει με μαθηματική ακρίβεια. Γιατί; Έχουμε ξαναπεί και σε παλιό μας άρθρο, ότι η αφορμή για να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία μπορεί να είναι η μείωση του βάρους, αλλά όλη η θεραπεία πατάει σε άκρως ανθρώπινα συναισθήματα και αυτό την καθορίζει απο εκεί και μετά. Το 'θέλω να αδυνατίσω', το καταπίνει η ανθρώπινη εναλλαγή συναισθημάτων και οι ρόλοι που η φύση μας έχει βάλει να παίξουμε. Κυριαρχούν μετά συναισθήματα όπως 'ποιος είναι εξυπνότερος', 'ποιος είναι πιο αδύναμος', 'ποιος θα πάρει το πάνω χέρι', 'εγώ έρχομαι εδώ και δείχνω αδύναμος αλλά έξω στον κόσμο μου μετράω πολύ', 'είμαι ομορφότερος από εσένα', 'είσαι ασχημότερος', 'έχω πιο μεγάλο αυτοκίνητο', κτλ. Η μάχη δεν ξεκινάει αμέσως αλλά μετά από μερικές εβδομάδες μέχρι να ανακαλύψει ο ασθενής τα αδύνατα σημεία που θέλει στον ειδικό του. Το τετράπτυχο έχει ως εξής : έναρξη-άμυνα-σχεδιασμός-επίθεση.
Κατάκτηση
Η τάση του ασθενή είναι να κατακτήσει τον ειδικό του. Με αυτό το σενάριο μπορεί να πετύχει δύο πράγματα α)να κάνει την αδυναμία του, δύναμη, με τον μοναδικό εγγυημένο τρόπο, να μειώσει το πρόσωπο που του βγάζει την αδυναμία, τον ειδικό του δηλαδή, β)να έχει ένα ισχυρό άλλοθι, δεν τα κατάφερε γιατί ο ειδικός του ήταν ανίκανος να τον βοηθήσει. Με αυτά τα δύο πράγματα έχει καταφέρει να κερδίσει τη μάχη απέναντι στον ειδικό, έχει καταφέρει να αποδείξει ότι η ασθένεια του δεν γιατρεύεται με τίποτα γιατί δεν μπορούν να σταθούν στο επίπεδο του οι ειδικοί και το σημαντικότερο δεν έχει ενοχές για τίποτα. Έτσι πάει στο σπίτι του και δεν κάνει καμία προσπάθεια για τίποτα, μιας και το είχε απ' την αρχή έτοιμο το σενάριο. Στο προηγoύμενο μας άρθρο http://bit.ly/2bbfStp αναφέραμε ότι ο ασθενής στήνει ένα κόσμο πριν παχύνει για να παχύνει χωρίς ενοχές. Πριν επισκεφθεί τον ειδικό ο ασθενής έχει σχεδιάσει κάτι φοβερό, έχει έρθει να αποτύχει πετυχαίνοντας.
Τρία απίστευτα σενάρια
Εντός της θεραπείας λαμβάνουν χώρα τρία κατά τη γνώμη μας απίστευτα γοητευτικά σενάρια α)ο ασθενής αν δει ότι υπερέχει του ειδικού του, μένει στην θεραπεία δεν αδυνατίζει αλλά αισθάνεται υπέροχα που δεν αδυνατίζει γιατί έχει καταφέρει όμως να δείξει ανώτερος του ειδικού του και φυσικά δεν φεύγει από την διαδικασία μέχρι να αισθανθεί μέσα του ότι τον έχει εντελώς κατατροπώσει, β)αισθάνεται ότι ο ειδικός του είναι κατα πολύ ανώτερος του και όσο και να περιμένει ή να κάνει υπομονή δεν έχει καμία ελπίδα να τον νικήσει άρα πρέπει να φύγει γρήγορα απ' την θεραπεία, σε αυτή την περίπτωση ξέρει ότι μπορεί να αδυνατίσει αλλά δεν θα μείνει γιατί δεν τον ενδιαφέρει αυτό, αλλά το να νικήσει γ)ο ασθενής αισθάνεται ότι ο ειδικός του είναι ανώτερος του και απλά σταματά τη μάχη, αποδέχεται την πραγματικότητα και προχωρά στην θεραπεία με σοβαρότητα. Τα συμπεράσματα από τα παραπάνω σενάρια είναι ότι η τάση του ασθενή είναι να μηδενίζει το ρόλο του ειδικού, σε βαθμό τέτοιο που η ασθένεια του (που την προσωποποιεί ο ειδικός) να γίνεται ασήμαντη στα μάτια του, όταν υποβαθμίζεται ο ειδικός, που προσωποποιεί την ασθένεια, υποβαθμίζεται και η ασθένεια. Λιγότερος ειδικός, λιγότερη ασθένεια. Όσο δυνατότερος του ειδικού του, αισθάνεται ο ασθενής, τόσο περισσότερο μένει στην θεραπεία χωρίς να αδυνατίζει. Όταν ο ειδικός του δείχνει ισχυρός, μορφωμένος, προετοιμασμένος, πολιτισμένος, με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχει να συνεχίσει μαζί του την θεραπεία.
Σε κατέκτησα και φεύγω
Παρακάτω θα περιγράψουμε μια περίπτωση θεραπείας που ανήκει στο σενάριο α' που αναφέραμε παραπάνω. Ο ασθενής επισκέπτεται τον ειδικό του και ξεκινά πρόγραμμα μείωσης βάρους, είναι σε φάση άμυνας μιας και προσπαθεί να βρει τα αδύνατα σημεία του ειδικού του και να επιτεθεί. Θα περιμένει 4-6 εβδομάδες και μετά θα ξεκινήσει την επίθεση του στα πεδία που πιστεύει ότι θα δώσει καλύτερα τις μάχες του. Στόχος του να αδειάσει τον ειδικό του και να αισθανθεί νικητής. Για 2 ή 3 εβδομάδες όταν πιστεύει ακόμη ότι πρέπει να δώσει μάχη στο πεδίο του ειδικού φέρνει αποτέλεσμα στην συνεδρία για να πει καθαρά στον ειδικό 'κοίτα να δεις και στο πεδίο σου κερδίζω, αδυνατίζω', αλλά προς στιγμήν, γιατί μετά από τις 3 εβδομάδες το συναίσθημα αυτό έχει αντικατασταθεί πλήρως από 'αφού έχω κερδίσει πια γιατί να σου κάνω το χατίρι, δεν αξίζεις'. Τα συναισθήματα επιθυμίας για αδυνάτισμα, εξαγνίζονται μέσα σε συναισθήματα οίκτου και κατωτερότητας.
Κόλλησα
Σε αυτό το σημείο της μεγάλης νίκης, σταματάει και η ζυγαριά να πέφτει. Η νίκη φέρνει και κόλλημα στη ζυγαριά. Ο τρόπος είναι σχεδόν μαγικός θα έλεγα. Με εντυπωσιακό τρόπο μόλις ο ασθενής αισθανθεί ότι είναι ανώτερος του ειδικού του, σταματάει και να χάνει βάρος. Πολλοί λένε ότι 'μα αφού κάνω ότι μου λέει γιατί δεν χάνω', 'τρώω ότι και πριν και δεν χάνω', εδώ οι διαιτολόγοι πανικοβάλλονται και ψάχνουν με κινήσεις πανικού να βρουν τι φταίει και ενώ πριν πήγαιναν όλα τόσο καλά, τώρα σταμάτησε η ζυγαριά. Εκεί αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια λόγοι μεταβολισμού, λόγοι ισορροπίας θερμίδων, ορμόνες και άλλες εξηγήσεις που έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι αυτοί οι ασθενείς μετά από λίγο καιρό σταματούν την θεραπεία μιας και όπως είπαμε παραπάνω, μένουν για λίγο διάστημα στην θεραπεία για να πάνε στον ειδικό και να κάνουν επίδειξη δύναμης αλλά μετά βαριούνται και φεύγουν. Όταν αφήνουν την θεραπεία αισθάνονται και ευτυχισμένοι γιατί μπορεί να μην αδυνάτισαν αλλά κατάφεραν να αποδείξουν ότι είναι ανώτεροι του ειδικού τους. Για μερικές εβδομάδες αισθάνονται ευτυχισμένοι αλλά μετά νέες σκέψεις για δίαιτα κάνουν την εμφάνιση τους. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όμως και στην κάθε επόμενη φορά, γιατί η ανάγκη για δύναμη είναι μεγαλύτερη της ανάγκης για αδυνάτισμα. Ο ασθενής πάντα θα επιδιώκει νίκη σε ηθικό επίπεδο και όταν την πάρει θα αισθάνεται  ευτυχισμένος μέχρι να του ξαναέρθει επιθυμία για νέα μάχη και νέα νίκη.
Πρόταση
Φυσικά η πρόταση μας δεν είναι να μπαίνουμε ως ειδικοί στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και της μάχης. Από την πρώτη συνεδρία ο ειδικός θα πρέπει να τονίζει στον ασθενή ότι στη φάση της θαραπείας θα συμβεί αναμφίβολα και θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, ο στόχος μας είναι σαφής και συγκεκριμένος με εμπιστοσύνη και συνεργασία θα ξεπεράσουμε το στάδιο αυτό. Ο ειδικός θα πρέπει να είναι ρεαλιστής, ξεκάθαρος και κατάλληλα προετοιμασμένος, ακόμη και αν ο ασθενής του αγνοεί, δεν φαντάζεται ή δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό, εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Τώρα μένει να απαντηθεί το ερώτημα 'αν ειδικός και ασθενής αποδεχθούν την ύπαρξη αυτής της αόρατης μάχης, η έκβαση θα είναι διαφορετική;'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!