Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Πολιτισμένη Παχυσαρκία

   Σήμερα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο της παχυσαρκίας που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλυθεί. Το πρόσωπο αυτό είναι μορφωμένο, έχει καλή δουλειά, έχει πάει σε καλό σχολείο, διαβάζει Καβάφη, έχει υψηλό εισόδημα, συλλέγει πίνακες ζωγραφικής, πάει σε Μουσεία, ακούει Radiohead και μελετά τον Πολιτισμό των Μάγιας.
Τι πρόσωπο είναι αυτό; Είναι το εκπολιτισμένο πρόσωπο της παχυσαρκίας, εκείνο το πρόσωπο που εμμονικά χρησιμοποιεί την μόρφωση και το πορτοφόλι για άμυνα στην πάθηση που δεν θέλει να θεωρεί ότι έχει.
  Είναι λογικό ένας άνθρωπος με υψηλό εισόδημα να ψάχνει για τις καλύτερες υπηρεσίες σε οτιδήποτε αγοράζει, το ίδιο συμβαίνει και με έναν κύριο με περιττά κιλά. Τι ενδιαφέρον παρατηρείται όμως σε αυτή τη κατηγορία; 'Μια παχυσαρκία με πολιτισμό', ο τίτλος που χρησιμοποιήσαμε για να εξηγήσουμε, ότι σε μια κατηγορία ανθρώπων με περιττά κιλά υπάρχει η επιθυμία για αναβάθμιση του προβλήματος τους πέραν του μεγέθος του. Αναβαθμίζει το πρόβλημα του αλλά αναβαθμίζει και τις υπηρεσίες που πρέπει να λάβει. Ωραία και που είναι το πρόβλημα θα μου πείτε; Το πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό είναι μια άμυνα για να μην γίνει τίποτα. Εκπολιτίζεται, καλλωπίζεται, ντύνεται όμορφα, αποκτά πυκνές δομές, σύνθετες διαδρομές, εξωραίζεται και μορφώνεται για να αποφύγει την αναγνώριση της ασθένειας αλλά και την θεραπεία της.
  Σε μια παλιά εξομολόγηση συναδέλφου δεν θα ξεχάσω τα λόγια που μου είχε πει : 'Κάτω από τις πιο μορφωμένες, πολιτισμένες και οικονομικά άνετες προσωπικότητες είδα το μεγαλύτερο ψέμα, αντίσταση και διάθεση για αναβάθμιση της ασθένειας τους.' Τότε, δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε με τα λόγια του, σήμερα όμως μπορώ να επιβεβαιώσω και γω. Πολλοί άνθρωποι που κινούνται ψηλά στην οικονομική, κοινωνική και μορφωτική κλίμακα υπερ-αναβαθμίζουν αυτό που έχουν με σκοπό να μην τους ζητηθεί ποτέ να το λύσουν. Οι άνθρωποι αυτοί είναι έτοιμοι να πληρώσουν πολλά λεφτά για να μην λύσουν ποτέ αυτό που έχουν. Εδώ το χρήμα αγοράζει χρόνο και όσο περισσότερο, πολύ χρόνο. Δηλαδή ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα που δεν μπορεί να αγοράσει χρόνο θα αδυνατίσει γρηγορότερα; Πάλι η απάντηση είναι 'κατά περίπτωση', γεγονός είναι ότι πιέζεται από πολλές πλευρές να οδηγηθεί κάπου, ή πουθενά ή στην λύση.
Γιατί αυτός που μπορεί αγοράζει χρόνο;
Για να αποφύγει να δει κατάματα τον εαυτό του. Για να αποφύγει να δώσει λύση στο πρόβλημα του. Επίσης οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή αισθάνονται ότι έχουν κύρος ή εμπλουτίζουν με κύρος την ασθένεια τους, που έχει ως συνέπεια ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει σε άλλον ειδικό την ιδιότητα του θεραπευτή εύκολα, ειδικά και σε αυτό το χώρο που οριοθέτηση και εξειδίκευση δεν υπάρχουν. Με συνέπεια ούτε αποδέχεται ότι έχει κάτι, ούτε αποδέχεται ότι υπάρχει λύση η οποία είναι κοινή και προσιτή και είναι λύση η οποία δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη που θέλουν οι ίδιοι να την ανάγουν. Αγοράζω χρόνο σημαίνει 'πείτε μου ότι δεν έχω αδυναμίες, ότι λύνω τα πάντα όποτε εγώ θέλω και πληρώνω ότι θέλετε', έτσι η 'ηθική' μας συναλλαγή ολοκληρώθηκε.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό;
Διαρκεί όσο μπορεί να αγοράσει χρόνο και όταν λέμε αγοράζει χρόνο, εννοούμε αγοράζει χρόνο από προιόντα που πουλάνε αδυνάτισμα δηλαδή (διατροφολόγους, ινστιτούτα, σκευάσματα, βελονιστές, ρεφλεξολόγους κτλ), γιατί όταν θέλει να δώσει μια μάχη πάει και την δίνει στο πολεμικό πεδίο εκεί δηλαδή που ασκούνται οι θεραπείες. Γιατί αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος που κάνει τις ενοχές του υποφερτές. Σκέφτεται δηλαδή 'πήγα, έκανα ότι μου είπαν και δεν πέτυχε'. Αυτό λοιπόν μπορεί να διαρκέσει για πάντα εκτός και αν κάτι αλλάξει δραστικά στον τρόπο σκέψης, αλλά εδώ απαιτείται μετατόπιση του εαυτού, πράγμα δύσκολο.
Διεστραμμένο σενάριο
Παρατηρείται πολλές φορές και το φαινόμενο μιας αλλόκοτης αλλά πολύ συχνής συμπεριφοράς απέναντι στον ειδικό. Ο πρωταγωνιστής που θα φύγει από το σπίτι του για να πάει στο χώρο που θα αγοράσει τις υπηρεσίες αδυνατίσματος, δεν θα πάει για να αδυνατίσει αλλά για να κάνει 'επίδειξη δύναμης' και να κατακτήσει το 'κάστρο' που λέγεται ειδικός και μέσα του πρεσβεύει την προσωποποίηση των αδυναμιών και των φόβων του. Άρα πρέπει να κάνει κάτι για να μηδενίσει και να εξαφανίσει τον ρόλο του και αυτό πρέπει να γίνει με 'θόρυβο' και με στόχο την απόλυτη νίκη. Εδώ ο πρωταγωνιστής θα διαλέξει τον ειδικό εκείνο που μπορεί να κάνει πράξη το σενάριο του και όχι εκείνον που θα θέσει αυστηρά και σαφή όρια. Γιατί το κάνει όμως αυτό, τι τον κυνηγά; Οι ενοχές και εδώ πρωταγωνιστούν, γιατί θεωρούν ότι τους πρέπει κάτι καλύτερο όσο αναφορά το βάρος και τη διατροφή τους. Από τη μία η πίεση των ενοχών και απ' την άλλη το βάρος που τους χαλά την εικόνα που θέλουν να καθιερώσουν για τον εαυτό τους, στο περιβάλλον τους.
Λύση υπάρχει;
Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδοχή του προβλήματος τους. Ο τρόπος, ο χώρος και ο ειδικός που θα ψάξουν να βρουν, για να 'εξομολογηθούν' την αδυναμία τους, πρέπει να έρχεται από το κόσμο τους, δηλαδή να αποδέχεται ότι αυτοί είναι κάτι το ξεχωριστό και το ίδιο και το πρόβλημα τους. Αποδεχόμενος ο ειδικός όμως το 'ξεχωριστό' πρόβλημα τους (που απ' το ίδιο πάσχουν 500εκατ άνθρωποι) πιέζεται να προσφέρει μια μεταφυσικού τύπου λύση, απορρίπτοντας τη λύση του 'μικρού' διαιτολογίου, η λύση αυτού του τύπου όμως δεν υπάρχει είναι ένα ψέμα. Απόδειξη, ο τρόπος που πήραν βάρος. Πως πήραν βάρος; Αντιστρέφουμε τη διαδικασία.   Συνήθως διαλέγουν λύσεις που ενέχουν μέσα τους κάτι το μεταφυσικό, γιατί διά αυτής της οδού αναβαθμίζουν τον εαυτό τους, που εφόσον του αναγνωρίζουν ότι τους πρέπει μια πιο πολιτισμένη ασθένεια, κάτι ανάλογο πρέπει να είναι και η λύση σε αυτή. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά, όσο πιο πολλά (λεφτά) τόσο λιγότερες ενοχές. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στο φαινόμενο άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο να αναζητούν λύσεις σε 'μαγικά ματζούνια', ειδικές κρέμες, μασάζ που αδυνατίζει, μηχάνημα που σπάει τα λιποκύτταρα και αντιοξειδωτικά που ελέγχουν το λίπος όπως ο βοσκός το κοπάδι και φυσικά οι λύσεις αυτές κοστίζουν πολύ πολύ ακριβά. Όσο και αν θέλουν όμως να ιδεολογικοποιήσουν τους φόβους τους και να πυκνώσουν την δομή της ασθένειας τους με στόχο την ανάλαφρη καθημερινότητα, καταφέρνουν απλά να προσλαμβάνουν ανθρώπους που ικανοποιούν την συνθήκη: 'θα είμαι εδώ και θα σε πληρώνω καλά, όσο εσύ δεν θα κάνεις αυτό για το οποίο σε πληρώνω' και ο ειδικός με τη σειρά του 'θα σου προσφέρω σιωπή και μοναδικότητα όσο φουσκώνεις το πορτοφόλι μου'.  Και εδώ η συνθήκη αυτή θέλει δύο. Η λύση θα έρθει όταν ο πρωταγωνιστής αποφασίσει ότι πρέπει να λύσει το πρόβλημα του και όταν παραδεχθεί ότι πάσχει από μια ασθένεια που ναι τον κάνει τρωτό και αδύναμο αλλά διά αυτής της οδού θα ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα επιστρέψει δυνατότερος, σοφότερος και εξυπνότερος.

...Κάθε επιθυμία είναι κατ' ουσίαν διαστροφική...Jacques Lacan   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!