Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Κιλά Εγκυμοσύνης

  Ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή μιας γυναίκας είναι και η εγκυμοσύνη. Η εξέλιξη της εγκυμοσύνης θα καθορίσει το βάρος της εγκύου για τα πολλά επόμενα χρόνια. Οι διατροφολόγοι έχουμε ακούσει πολλές φορές από πελάτισσες μας να μας λένε για κιλά που μπήκαν στην εγκυμοσύνη και δεν έφυγαν ποτέ.
Είναι πολύ μεγάλο και πολυσχιδές κεφάλαιο, πολύ ενδιαφέρον όμως και άξιο αναφοράς και συζήτησης. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην εγκυμοσύνη είναι ο καταιγισμός συναισθημάτων που προκαλείται από τις τεράστιες αλλαγές που γίνονται στην ψυχή και το σώμα της γυναίκας. Η γνώμη μας και η ανάλυση μας ακολουθεί.
  Αριθμοί και Βάρος - 1ο Τρίμηνο
Το πιο κρίσιμο σημείο για απότομη και μεγάλη προσθήκη βάρους στη νέα εγκυμονούσα είναι το πρώτο τρίμηνο, αυτό συμβαίνει γιατί όπως είπαμε η γυναίκα βρίσκεται μέσα σε μια τεράστια αλλαγή. Η αλλαγή έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα, την θηλυκότητα και την γυναικεία υπόσταση, η θέα της αλλαγής του σώματος τρομάζει γιατί πολλά απ' τα χαρακτηριστικά αυτά βάλλονται ευθέως. Η σύγκρουση μεταξύ κορίτσι-γυναίκα, ανεμελιάς-ευθύνης και σεξουαλικότητας-απώλεια αυτής, είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του πρώτου τριμήνου. Όσο πιο έντονες είναι αυτές οι συγκρούσεις τόσο πιο απρόβλεπτα αποτελέσματα μπορούν να παραχθούν, με άμεσο αντίκτυπο και στο βάρος. Η ατάκα 'είμαι έτοιμος' είναι και η μεγαλύτερη παραζάλη μεσ' στην οποία ζει το νέο ζευγάρι μιας και ο άνδρας πρέπει να απαντήσει 'σε τι είναι έτοιμος' και η γυναίκα 'είναι έτοιμη όσο δεν είναι έγκυος, γιατί γι' αυτό το στάδιο ετοιμάζεσαι όσο μπαίνεις μέσα σε αυτό'. Το ζευγάρι λοιπόν ετοιμάζεται με το χρόνο και σιγά σιγά μιας και το νέο στάδιο που διανύουν είναι εντελώς καινούριο. Η κάθε γυναίκα ζει λοιπόν αυτή την αλλαγή εντελώς διαφορετικά, οι γυναίκες που βιώνουν τη βίαια μετάβαση με μηγάλη εσωτερική σύγκρουση στην εγκυμοσύνη συνήθως έχουν δύο πιθανά σενάρια μπροστά τους α)μεγάλη προσθήκη βάρους λόγω αυτής της αβεβαιότητας και της μεγάλης σύγκρουσης β)καμία προσθήκη βάρους με το βλέμμα στην επόμενη μέρα δηλαδή 'να βγω όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα μπορώ από δω για να είμαι και πάλι σέξυ και γυναίκα'. Αυτές οι δύο συμπεριφορές είναι οι πιο πιθανές να συμβούν στην περίπτωση μιας μεγάλης εσωτερικής σύγκρουσης. Οι γυναίκες που ζουν ομαλά αυτή τη μετάβαση θα πάρουν το φυσιολογικό βάρος. Στην περίπτωση Α το πιθανότερο σενάριο είναι να προστεθούν 8-10κιλά, στην περίπτωση Β -1 ως και 2 κιλά και στην περίπτωση της ομαλής μετάβασης περίπου 4κιλά.
2ο Τρίμηνο
    Στο δεύτερο τρίμηνο η κατάσταση εκλογικεύεται και τα ακραία συναισθήματα αρχίζουν και λειαίνονται αρκετά. Η περίπτωση Α εξισσοροπεί την μεγάλη προσθήκη του πρώτου τριμήνου και προσθέτει 6-7κιλά κατεβάζοντας ταχύτητα στην προσθήκη βάρους. Εύλογα γεννάται και το εξής ερώτημα: δεν την ενδιαφέρει που έχει πάρει τόσα κιλά; Την ενδιαφέρει, αλλά μέσα της προσπαθεί να διαχειριστεί τον πανικό της απ' αυτό το καινούριο που βιώνει. Η περίπτωση Β συνεχίζει να σκέπτεται ότι αυτό που περνάει είναι διάλειμμα και ότι πολύ γρήγορα θα ξυπνήσει από το όνειρο και θα είναι όπως πριν. Μικρή προσθήκη βάρους των 2 ή 3 κιλών είναι πιθανή. Η τρίτη περίπτωση θα λάβει 3-4 κιλά μιας και είναι η περίπτωση εκείνη που διαχειρίζεται καλύτερα απ' όλες τις άλλες εγκυμοσύνη και κιλά. Το δεύτερο τρίμηνο είναι εκείνο που ουσιαστικά βοηθάει την εγκυμονούσα να πάρει απόσταση από τον πανικό της αρχής αλλά και να πάρει απαραίτητες ανάσες για να προετοιμαστεί για το τρίτο τρίμηνο που οι εικόνες της γέννας έρχονται πιο κοντά.
3ο Τρίμηνο
Η γέννα πλησιάζει και η κάθε περίπτωση αντιδρά διαφορετικά. Η Α περίπτωση έχει πια ξεφύγει από τον πανικό της αρχής και σκέφτεται τη διαδικασία της γέννας, την αγχώνει αρκετά αυτό αλλά το διαχειρίζεται καλά. Η προσθήκη βάρους το τελευταίο τρίμηνο είναι 6-7κιλά. Η περίπτωση Β συνεχίζει να προσέχει πάρα πολύ τι τρώει, το μυαλό της είναι πως θα πάρει λιγότερο βάρος και πως θα επιστρέψει γρήγορα στην προτέρα ομαλή ζωή. Δύο με τρία κιλά θα προστεθούν στο βάρος της και με σύνολο 6-7κιλά θα κλείσει τον κύκλο της εγκυμοσύνης. Η περίπτωση Γ θα προσθέσει περίπου 4 -5κιλά στο βάρος της για να κλείσει στα 11-13κιλά στο σύνολο της εγκυμοσύνης της. Το τρίτο τρίμηνο κυλάει σχετικά ομαλά για όλες τις εγκυμονούσες μιας και η γέννα πλησιάζει και κανείς δεν θέλει να διαταράξει την ομαλή έκβαση της γέννας. Έτσι η διατροφή, τα κιλά και το βάρος έχουν ήδη μπει σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Εξαίρεση
 Ίσως εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει μια μικρή κατηγορία γυναικών, που στο τρίτο τρίμηνο, ενώ τα πρώτα δύο τρίμηνα έχουν κυλήσει σχετικά ομαλά, λαμβάνουν 8-10κιλά και αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούν ότι ο εαυτός τους περνάει σε δεύτερη μοίρα πια και προτεραιότητα έχει το παιδί. Ένα άλλο τους κομμάτι όμως αντιστέκεται και τους λέει ότι πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν την γυναικεία τους φύση και αυτό τις οδηγεί στη σύγκρουση. Η σύγκρουση πάντα έχει επιπτώσεις και σε αυτή την περίπτωση, αυξάνεται η ποσότητα τροφής και το βάρος. Η κατηγορία αυτή των γυναικών θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το τρίτο τρίμηνο της κυοφορίας μιας και τα κιλά αυτά θα μείνουν για πολλά χρόνια. Σας θυμίζει κάτι η φράση 'μία ζωή για μία στιγμή', το τρίτο τρίμηνο είναι ακριβώς έτσι, ένα συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παχυσαρκία. Το συναίσθημα του 'άδειου μπουκαλιού' συνεχίζεται πολλές φορές και μετά την γέννα, πράγμα που πολλές φορές φέρνει και άλλα κιλά και άλλο συναίσθημα 'άδειου μπουκαλιού'.
Τα κιλά της εγκυμοσύνης μένουν για πάντα; 
Η απάντηση είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις περιττά κιλά εγκυμοσύνης μένουν για πάντα. Αυτό συμβαίνει γιατί αν το άθροισμα βάρους στην εγκυμοσύνη είναι μεγάλο τότε η γυναίκα παραιτείται από προσπάθειες μείωσης του. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αυξηθούν και άλλο τα κιλά στην περίοδο της γαλουχίας που βέβαια οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση του βάρους και αφήνουν πίσω τους ένα συναίσθημα ματαιότητας-μη προσπάθειας. Κάθε κιλό καθρεφτίζει και ένα συναίσθημα κίνησης η στάσης. Για παράδειγμα, αν το βάρος της γυναίκας μόλις γεννήσει είναι 12-14κιλά πάνω από το αρχικό υπάρχει επιθυμία για μείωση του. Από ΄κει και πάνω κάθε κιλό δρα αντιστρόφως ανάλογα στην επιθυμία για μείωση του. Με 20κιλά πάνω από το φυσιολογικό η επιθυμία για μείωση του λιγοστεύει πολύ και αυτό γιατί αποκτά απόσταση στο μυαλό της γυναίκας το ιδεατό από το βάρος που έχει σήμερα. Αυτά τα κιλά είναι πιθανόν να μείνουν για καιρό, χωρίς να είμαστε μελλοντολόγοι ούτε καταστροφολόγοι. Για τη γυναίκα το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τη γέννα του μωρού της, υπάρχει έντονη επιθυμία για 'αναγέννηση και χτίσιμο' και γι αυτό πολλές γυναίκες, ακόμη και αυτές που είχαν περιττά κιλά πριν την εγκυμοσύνη, διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια σε αναγέννηση. Το βάρος ως επιμέρους κομμάτι του εγώ και της αυτοθεώρησης της είναι το πρώτο που μπαίνει σε θεραπεία. Είναι λοιπόν μεγάλη ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα των περιττών κιλών τη δεδομένη στιγμή.
Ο ρόλος του διατροφολόγου ποιος είναι;
Ο ρόλος του διατροφολόγου είναι να τονίζει τη σημαντικότητα του ελέγχου του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί είναι μια περίοδο έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Η εξέλιξη του βάρους πρέπει να είναι ομαλή γιατί είναι ικανή να καθορίσει το βάρος της γυναίκας για τα πολλά επόμενα χρόνια. Επίσης, η ομαλή μετάβαση μετά την εγκυμοσύνη στο φυσιολογικό και πάλι βάρος έχει άμεση συνάφεια με το πόσο βάρος θα πάρει καθ' όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν το βάρος εξελιχθεί ομαλά η επιστροφή θα είναι γρήγορη και πλήρης. Επίσης η ομαλή εξέλιξη του βάρους της εγκύου φυλάσσει την έγκυο και το έμβρυο από πιθανές παθολογικές καταστάσεις που παραμονεύουν (υπέρταση, υπεργλυκαιμία). Ο διατροφολόγος πρέπει να  'επενδύσει' στην πρόληψη και όχι στην θεραπεία και εδώ ισχύει 'όσο περισσότερη πρόληψη τόσο λιγότερη θεραπεία'.

Υ.Γ. Μεγάλο ρόλο σε συνάφεια με την εγκυμοσύνη παίζει και η περίοδο της γαλουχίας, κεφάλαιο που θα αναλύσουμε σε νεότερο μας άρθρο.
  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!