Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Η δίαιτα των ενοχών

  Το ενοχόμετρο είναι κάτι που τα επόμενα χρόνια θα είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του διατροφολόγου. Οι ενοχές είναι ένα παρα πολύ βασικό συναίσθημα στην θεραπεία της παχυσαρκίας και το συναντάμε σχεδόν παντού.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφέρουμε μερικά σημαντικά σημεία που οι ενοχές καθορίζουν την αρχή και το τέλος της θεραπείας.
  Πρώτο σημείο Εμφάνισης
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ξεκινούν μια δίαιτα επειδή θέλουν να αδυνατίσουν. Λάθος. Ξεκινούν γιατί έχουν ενοχές. Απόδειξη : οι περισσότερες δίαιτες ξεκινούν μετά από γιορτές, διακοπές, μακρά περίοδο εκδηλώσεων κτλ. Κοινό σημείο, ενοχές γιατί ξέφυγαν. Το πρώτο βήμα, της συμπεριφορικής προσέγγισης της θεραπείας, πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν λοιπόν δύο διαφορετικά συναισθήματα που είναι πλήρως διαφορετικά και κατευθύνονται προς διαφορετικά σημεία, αυτό θα παίξει ρόλο στο που θα μας πάει το καθένα. Το ένα θεραπεύει, το άλλο ανακυκλώνει το φόβο και αυτοανακυκλώνεται με στόχο του την αποφόρτιση. α)Συναίσθημα, θέλω να μειώσω το βάρος μου, επειδή θέλω να πετύχω για τον εαυτό μου ένα καλύτερο σήμερα και αύριο β)Συναίσθημα : θέλω να μειώσω το βάρος μου γιατί έφαγα τα Χριστούγεννα,  το Πάσχα, τον Αύγουστο, ενοχές.
Γιατί οι ενοχές δεν αδυνατίζουν;
Οι ενοχές αφορούν το παρελθόν όχι το μέλλον, αλλά αποφορτίζουν το παρελθόν διά του μέλλοντος αλλά μόνο αυτό, αποφορτίζουν δεν αδυνατίζουν. Το παρελθόν ζητά αποφόρτιση και το μέλλον αδυνάτισμα άρα οι ενοχές είναι ένα συναίσθημα παρελθοντικό αλλά το αδυνάτισμα θέλει χρόνο, προσπάθεια και δουλειά.  Επίσης οι ενοχές είναι ένα πολύ βραχύ συναίσθημα, διαρκεί 4-5 εβδομάδες, ο πρωταγωνιστής έπειτα ή θα αναβαθμίσει το 'έργο' ή θα ψάξει στη λάθος δεξαμενή να αντλήσει ενέργεια. Αλλά αυτό το συναίσθημα για να απομονωθεί πρέπει να γίνει διακριτό και να στοχοποιηθεί. Συνήθως ποτέ δεν γίνεται αυτό, συνυπάρχουν και τα δύο, ερμηνευόμενα ως ένα συναίσθημα, το 'θέλω να αδυνατίσω'.
Ενοχικά συναισθήματα καθημερινότητας
Οι ενοχές υπάρχουν και σε στιγμές μέσα στην καθημερινότητα, όπως μετά από ένα γλυκό, μετά από ένα γεύμα σε ταβέρνα, μετά από μια συνάντηση με μια παλιά συμμαθήτρια που έχει καλύτερο βάρος, μετά από ένα συζυγικό καυγαδάκι, μια θέα ενός καλίγραμμου κορμιού στο δρόμο, η θάλασσα, το καλοκαίρι, τα ρούχα αποτελούν νησίδες φορτισμένες με ενοχές. Ενοχές υπάρχουν επίσης και για την υγεία μας, μια κακή τιμή σε εξετάσεις που κάναμε πρόσφατα, το ότι δεν αθλούμαστε, όταν βλέπουμε άλλους ανθρώπους να το κάνουν, που είναι ο γείτονας έτσι και εμείς αλλιώς κτλ...
Οι ενοχές σε ωθούν σε θεραπεία
Δεν σε ωθούν όλες οι ενοχές σε θεραπεία αλλά οι περισσότερες απ' αυτές θα σε πάνε στο γραφείο του διατροφολόγου. Οι πιο έντονες στιγμές ενοχών που σίγουρα θα σε κάνουν να πάρεις τηλέφωνο είναι μετά τις γιορτές, γιατί όμως; Μέσα στις γιορτές γίνονται έντονες αλλαγές, αλλάζει το μενού κατά πολύ, πολλά γλυκά, μεγάλες ποσότητες, πολύ κρέας, πιθανόν και μερικά κιλά παραπάνω. Αλλά το σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι οι μεγάλης έντασης ενοχές, μεγάλη αλλαγή προς τα πάνω - πολλές ενοχές, το δίπολο που κυριαρχεί στις γιορτές. Πολλές ενοχές-πολύ αδυνάτισμα, το άλλο δίπολο, μετά τις γιορτές, γι' αυτό άλλωστε από τον πανικό που υπάρχει, προερχόμενος από το πολύ φαγητό, οι απαιτήσεις είναι μεταφυσικού τύπου. Όσο περισσότερο φαγητό στις γιορτές, τόσο πιο πολλές ενοχές τόσο περισσότερες μεταφυσικές απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις δεν ικανοποιούν το σώμα αλλά την ψυχή, αυτή είναι που ψάχνει το ενοχο-σφούγγαρο της για να ηρεμήσει. Αυτό που τελικά ισχύει είναι, πολλές ενοχές, λίγο αδυνάτισμα και αυτό συμβαίνει γιατί όπως είπαμε οι ενοχές είναι ένα βραχύ συναίσθημα και οι πολλές ενοχές ένα πολύ βραχύ συναίσθημα. Σε 3 εβδομάδες η επιθυμία έχει φύγει και οι μεταφυσικές απαιτήσεις γίνονται μεταφυσικές αναλύσεις.
Ενοχές και αδυνάτισμα
Πολλές ενοχές-καθόλου αδυνάτισμα είναι το δίπολο που τελικά ισχύει και εύλογα γεννάται το εξής φιλοσοφικό-βιολογικό ερώτημα: γιατί 3-4 ημέρες απρόσεκτης διατροφής μπορεί να σε κινητοποιήσουν αλλά 20 χρόνια ή 10χρόνια κακής διατροφής και απρόσεκτης καθημερινότητας δεν είναι ικανά (ακόμη και αν υπάρχουν προβλήματα υγείας) να σε κινητοποιήσουν; Μήπως οι Έλληνες, ψυχοπροσεγγιστικά, είναι άτομα του 'πολύ' και του 'τώρα' αλλά δεν είμαστε του 'λίγο' και 'πάντα'. Μήπως ακολουθούμε το πιο αιχμηρό σημείο των συναισθημάτων μας; μήπως αφήνουμε το θυμικό μας να κυριαρχεί επί του συνόλου της ύπαρξης μας; Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι το αδυνάτισμα είναι ενοχο-κατευθυνόμενο και επειδή είναι έτσι διαρκεί συνήθως λίγο και με εξαιρετικά λίγα αποτελέσματα. Ακόμη και όταν υπάρχουν αποτελέσματα, πάλι το συναίσθημα ακολουθεί την ίδια πορεία, ξεφουσκώνει. Η πορεία αυτή δύσκολα ανατρέπεται, μπορεί όμως να καθυστερήσει λίγο. Η μέση διάρκεια τους είναι 40-50 ημέρες και υπάρχει ή δεν υπάρχει αποτέλεσμα οδηγούν τον πρωταγωνιστή στην έξοδο.
Αδυνάτισμα χωρίς ενοχές
Στους διατροφολόγους θα φανεί παράξενο να ακούσουν οποιαδήποτε αφορμή για αδυνάτισμα που να μην έχει ενοχές. Είναι ο κανόνας έναρξης δίαιτας, το 'δίαιτα μετά τις γιορτές'. Το σωστό αδυνάτισμα θα πρέπει να μην έχει καμία αυναισθηματική φόρτιση και να γίνεται ως μέθοδος θετικής αλλαγής στη ζωή μας. Δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε χρόνους και εποχές γιατί έχουμε ξαναπεί ότι επειδή λειτουργεί σε συναισθηματικό χρόνο δεν μπορεί να ακολουθεί ρυθμούς ρολογιού, μόνο ψυχικούς ρυθμούς. Ως στόχο πρέπει να έχει μικρές αλλαγές, σε μεγάλα χρονικά διαστήματα για να είναι αλλαγές όχι που θα μείνουν μόνο, αλλά και αλλαγές που 'κάθονται' και στον εγκέφαλο μας. Ανεκτές αλλαγές που μπορούμε να τις ακολουθήσουμε με σκοπό να μην ξαναμπαίνουν τα κιλά και να μην ξαναεπιστρέφουμε στις κακές συνήθειες με φόρα. Η επιθυμία για θετική αλλαγή βάρους πρέπει να μην προέρχεται μέσα από έντονες συναισθηματικές φορτίσεις και μεγάλες υποσχέσεις αλλά από μια απόφαση ώριμης σκέψης. Επίσης ωφείλουμε και να γνωρίζουμε τι εστί θεραπεία. Πριν την έναρξη της δίαιτας πρέπει να μάθουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε και τι θα περιέχει το ΄'κοκτέιλ' δίαιτας που θα πιούμε. Βάρος θα χάσουν μόνο αυτοί που θα έχουν χαρτογραφήσει καλά την θεραπεία τους σε συνάφεια με τον εαυτό τους. Οι υπόλοιποι απλά θα φορτίζουν και θα ξεφορτίζουν τις μπαταρίες των ενοχών τους.

Υ.Γ.
*Ελπίζω να κατάφερα να εξηγήσω γιατί το ενοχόμετρο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο(ίσως το σημαντικότερο) στον επιστήμονα τους μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!