Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Ξαναπήρα τα κιλά της δίαιτας - Ηλίθια Ευφορία

Ο πρωταγωνιστής μας σήμερα είναι κυρία που σε 4 μήνες έχασε 10κιλά αλλά μεσολάβησαν οι διακοπές του Αυγούστου και πήρε 12κιλά σε 2 μήνες. Η δίαιτα στο μυαλό των ανθρώπων συνήθως κρατάει μέχρι 30Ιουνίου και ξεκινάει 1 Οκτώβρη σαν τα σχολεία ένα πράγμα.

Στο άρθρο μας http://bit.ly/28SEet6 εξηγήσαμε ότι στις διακοπές ο χρόνος πυκνώνει επί 4, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και γι' αυτό οι 'μεγάλες καταστροφές' γίνονται τότε. Η πρωταγωνίστρια μας λοιπόν ως τις 30Ιουνίου ήταν 10κιλά λιγότερο και αρχές Οκτώβρη ήταν 12κιλά περισσότερο. Αρχές Γενάρη σκέφτεται να ξαναμπεί σε δίαιτα, πιστεύοντας ότι μπορεί να τα καταφέρει όπως και πριν, όσο πλησιάζει ο καιρός να ξεκινήσει αυξάνει τις ποσότητες και παίρνει άλλα 2 κιλά και επειδή συνήθως πέφτουν και γιορτές παίρνει 4 κιλά.
  Λάθος 1ο - αυτός που κατάφερε στο κοντινό παρελθόν να χάσει, αισθάνεται ασφαλής ότι όποτε και αν το κάνει θα το κάνει όπως πριν. Αυτό που ισχύει σαν αξίωμα στις δίαιτες είναι ότι όλες οι δίαιτες (ως αποτέλεσμα) είναι λιγότερο αποτελεσματικές από την πρώτη, τις περισσότερες φορές ισχύει ότι κάθε επόμενη δίαιτα και λιγότερη επιτυχημένη. Λάθος 2ο - Ο χρόνος που ορίζει να ξεκινήσει τη δίαιτα δεν είναι νεκρός χρόνος αλλά χρόνος που αρχίζουν πάλι και δουλεύουν τα γρανάζια, αυτή τη φορά όμως αντίστροφα. Η πρωταγωνίστρια ορίζει ως αρχή της δίαιτας π.χ.την 1η Φλεβάρη, μέσα της αυτό που γίνεται είναι ότι όσο πλησιάζει αυτή η ημερομηνία τρώει περισσότερο γιατί αισθάνεται ότι όταν ξεκινήσει δίαιτα θα τα στερηθεί όλα. Τρώει γλυκά, μεγαλύτερες ποσότητες, ότι δεν έτρωγε πριν μόνο και μόνο με την μακρινή θέα μιας επερχόμενης κατάστασης καραντίνας. Το συναίσθημα αυτό έχει ένα όνομα και ονομάζεται ασφάλεια. Και γιατί ασφάλεια; Γιατί θα ρθει η δίαιτα μετά και θα τα πάρει όλα σαν σφουγγάρι, συνεπώς ας φάω τώρα ότι θέλω μιας και μετά έχω στο 'τσεπάκι' την μείωση του βάρους. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά η ηλίθια ευφορία. Έχει την βάση του στο γεγονός ότι ο άνθρωπος αισθάνεται ότι έκανε κάποτε μπορεί αενάως να το επαναλαμβάνει στο μέλλον ανεξαιρέτως των συνθηκών που θα συναντήσει.
    Όταν η νέα δίαιτα ξεκινά τι αποτέλεσμα έχει;
Η νέα δίαιτα ξεκινά, η πρωταγωνίστρια έχει πάρει 14-16κιλά αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία μιας και νομίζει ότι θα τα καταφέρει τέλεια και θα συμβεί ότι και πριν. Την τρίτη εβδομάδα της νέας δίαιτας όλα τελειώνουν, μάλλον έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν αλλά δεν το ξέρει. Στην τέταρτη εβδομάδα ξεκινούν οι ακυρώσεις, αναβολές και το τέλος έρχεται κάπου στην έκτη εβδομάδα.
   Τι έφταιξε;
α)Η δίαιτα αποτελεί για τον πρωταγωνιστή και τον θεραπευτή του ιστορική στιγμή, το κόστος αποτυχίας είναι πολύ μεγάλο και καλύπτει και όλες τις επόμενες προσπάθειες για τα πολλά επόμενα χρόνια. Πρέπει να τονίζεται στους πελάτες μας ότι έχουν όσα δικαιώματα επιθυμούν να κάνουν όσες δίαιτες θέλουν αλλά κάθε επόμενη προσπάθεια θα είναι λιγότερο επιτυχημένη και πιο σύντομη.
β)Στερεοτυποποίηση : είναι εκείνη η αντίδραση του οργανισμού του πρωταγωνιστή που θεωρεί ότι 'έλα μωρέ μια δίαιτα θα κάνω και θα τελειώσει, σιγά'. Η στερεοτυποποίηση όμως τι συνέπειες έχει στην θεραπεία; Απλοποίηση του αδυνατίσματος και υποβάθμιση αυτού που χρειάζεται να κάνει για να αδυνατίσει. Μπρος στη θέα της θεραπείας ο πρωταγωνιστής τρομάζει και αποχωρεί.
γ)Η μνήμη επιλέγει να θυμάται τα κακά και δύσκολα και να βγάζει απ' έξω τα εύκολα γεγονότα. Όταν σκέφτεσαι ότι θες να ξεκινήσεις 1η Φλεβάρη, δεν έχεις κάνει εικόνα την δίαιτα, όταν ξεκινάς μπαίνεις στη 'σειρά' και εικόνες και συναισθήματα ανεβαίνουν. Μπροστά σου διαγράφεται ένας δρόμος που σου δείχνει μόνο τις παγίδες και τα αρνητικά άρα θες λιγότερο χρόνο από την αρχή για να αποφασίσεις να φύγεις. Η κάθε νέα δίαιτα διαρκεί όλο και λιγότερο χρόνο και όλο και λιγότερο. 20χρόνια μετά θα βλέπεις μια κοπέλα στο δρόμο που αδυνάτισε θα τη ρωτάς τι έκανε, θα σου δίνει το τηλέφωνο του διαιτολόγου της και εσύ θα πας στο γραφείο του και θα παίρνεις το φυλλάδιο της δίαιτας χωρίς καν να το κοιτάξεις. Δίαιτα μιας εικόνας - το απόλυτο σχιζοφρενικό σενάριο.
δ)Η κάθε νέα δίαιτα ζιπάρει το χρόνο και λειτουργεί με τις εικόνες περισσότερο παρά με τις πράξεις. Οι εικόνες κυριαρχούν στη νέα δίαιτα γιατί αναφέρονται σε πράξεις που έχουν συμβεί και ο πρωταγωνιστής φαντάζεται ότι θα ξανασυμβούν εύκολα. Αφαιρώντας και πάλι το τι χρειάζεται να κάνει μέχρι να φτάσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Μόλις κάθεται απέναντι από τον διατροφολόγο σχεδόν αυτόματα στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή συμβαίνει μια τρομερή σύγκρουση, οι εικόνες υποχωρούν και οι πράξεις φαντάζουν πλήρως αδύναμες. Κυριαρχεί το 'πάλι το ίδιο θα κάνω δεν μπορώ βαριέμαι' και έξοδος. Οι εικόνες και οι συμβολισμοί έχουν βραχεία διάρκεια και τα δείχνουν όλα σαν να τα έχεις σχεδόν πραγματοποιήσει.
ε)Υποτιμήθηκε η πίεση που έχει ασκήσει η προηγούμενη δίαιτα στον πρωταγωνιστή. Σε έναν άνθρωπο που έχει κάνει δίαιτα για 6 μήνες, θα το ξανατολμήσει μετά από δύο χρόνια και για κάποιον που έχει κάνει δίαιτα για έναν χρόνο θέλει 5 χρόνια και πάνω. Η πίεση ανήκει στα αρνητικά που αναφέραμε προηογουμένως(γ κατηγορία), μένει στην μνήμη του πρωταγωνιστή και τον ακολουθεί, δρα και σωρευτικά όμως, γι' αυτό αναφέραμε ότι μετά από 20χρόνια με πολλές δίαιτες μόνο μυρωδιά διαιτολογίου και τέλος.
στ) Ορίζοντας αρχή, τέλος και μέση στη δίαιτα ουσιαστικά σετάρεις τον οργανισμό σου να πάρει βάρος. Αν σήμερα είναι 5 Μαίου και έχεις αποφασίσει 5 Ιουλίου ότι θα σταματήσεις από τις 5 Ιούνη αρχίζεις και παίρνεις βάρος χωρίς να φτάσεις ποτέ στην 5 Ιούλη. Συγκρούεται ο ψυχισμός και ο χρόνος με νικητή τον ψυχισμό. Γιατί η δίαιτα ασκεί μια τρομερή πίεση, έτσι θες να βλέπεις τον χρόνο της εξόδου όλο και πιο κοντά και όλο πιο κοντά. Εσύ έχεις αποφασίσει όμως χρονολογικά χωρίς να ρωτήσεις τον ψυχισμό σου άρα διαπράττεις ένα μοιραίο λάθος και είπαμε οι δίαιτες υπακούν μόνο σε συναισθηματικό χρόνο, όχι σε χρονολογίες και ημερομηνίες. Στον χρόνο της εισόδου σε μια δίαιτα (που εδώ ισχύει το αντίστροφο θες να τον βλέπεις όλο και πιο μακριά και όλο και πιο μακριά), όσο πιο κοντά φτάνεις στην ημερομηνία τόσο περισσότερο τρως γιατί νομίζεις ότι θα στερηθείς μετά, έτσι παίρνεις βάρος πριν την δίαιτα, άρα μπαίνεις με περισσότερες ενοχές και περισσότερες προσδοκίες που σημαίνει πιέζεις και πιέζεσαι για γρήγορη μείωση, αυτή δεν έρχεται ποτέ και ο χρόνος της εξόδου φτάνει. Ορίζωντας αρχή, μέση και τέλος στις δίαιτες παίρνετε βάρος και σταματάτε πολύ γρηγορότερα και πολύ ευκολότερα την θεραπεία σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!