Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Δίαιτα ανάποδα

     ' Όλοι οι φόβοι ανάγονται στο άγχος θανάτου'. Στο σημερινό μας άρθρο θέλουμε να αναφερθούμε σε εκείνο το συναίσθημα που αφορά στο χτίσιμο της θεραπείας από το τέλος προς την αρχή.
Το διαδίκτυο στην εποχή μας, μας προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες απλόχερα. Πως ξεκινάει κάποιος λοιπόν το ψάξιμο; Απ' το τέλος, δηλαδή χτίζει την θεραπεία μέσα του όχι στο τι θα κάνει για να μειώσει το βάρος του, αλλά στο τι θα αποφύγει για να χάσει βάρος. Στις πρώτες θέσεις ψαξίματος είναι λοιπόν οι αριθμοί π.χ.θέλω να χάσω 20κιλά ή θέλω να χάσω 10κιλά ή πόσα θα χάσω το μήνα. Χτίζει την ασφάλεια του έτσι σιγά σιγά για να μπει σε ένα τοπίο που θα ελέγχει. Είναι βασικό συναίσθημα στη θεραπεία να αισθάνεται ο πρωταγωνιστής ότι ελέγχει την κατάσταση. Είναι και ο ίδιος λόγος που ο πρωταγωνιστής αποτυγχάνει.
  Οι πρώτες; ερωτήσεις λοιπόν στον διατροφολόγο είναι οι εξής : 'πότε θα ΄χασω 10κιλά', 'πότε θα φτάσω στον στόχο μου', 'πόσα θα χάσω την πρώτη εβδομάδα', 'πόσα το μήνα' , 'θα πεινάω;', 'θα έχει γλυκό', 'σε 3μήνες θα έχουμε τελειώσει;', 'εγώ ιούλιο σταματάω, πόσα θα έχω χάσει;'. Όλα αυτά ένα πράγμα σημαίνουν θέλω να ερμηνεύσω το μέλλον για να 'στρώσω' την ασφάλεια του παρόντος.
Από το τέλος προς την αρχή 
Πόσο, πότε, πόσα, οι κυρίαρχες λέξεις-εικόνες στο μυαλό του πρωταγωνιστή και η όλη θεραπεία κινείται γύρω απ' αυτές. Για παράδειγμα : αν οι συνεδρίες είναι ανά δύο εβδομάδες έχουμε 3 ημέρες απρόσεκτες τις πρώτες ημέρες και άλλες 11προσεκτικές. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια προσπάθεια 3 μηνών, 2 μήνες προσέχει(τους πρώτους) και τον έναν μήνα ανυπομονεί να τελειώσει. Όλα αυτά δεδομένου ότι ελέγχει την θεραπεία και βάση αυτού καταστρώνει το σχέδιο του 'πόσο θα το κάνει', 'πως θα το κάνει ανώδυνο', 'πως θα πονέσει λιγότερο', 'πως θα πάρει όλο το αποτέλεσμα δίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές από την ευχάριστη καθημερινότητα του'.
Ο χρόνος δίαιτας είναι συναισθηματικός χρόνος
Ο χρόνος στη δίαιτα δεν κινείται βάση ρολογιού, το ρολόι στις συνεδρίες αποτελεί ο ειδικός, τότε ξεκινά ο χρόνος και τελειώνει, κοντινές ημέρες στη συνάντηση-πυκνός χρόνος, μακρινές ημέρες συνάντησης-χαλαρός χρόνος. Στόχος του πρωταγωνιστή: χαλαρός χρόνος, στόχος της θεραπείας: πυκνός χρόνος. Και μετά πόλεμος...Άρα οι έξι μήνες δίαιτα, δύο μήνες δίαιτα, 2 χρόνια δίαιτα, πάντα δίαιτα δεν έχει ουδεμία σημασία. Οι σωστές ερωτήσεις έχουν ως εξής: κάθε πότε πας στον ειδικό σου, τι πλαίσιο σου έχει δώσει, ακυρώνεις τα ραντεβού σου, κάνεις μεγάλα διαστήματα αποχής...στόχος των ερωτήσεων πάντα, να ανακαλύψει αν έχει κυλήσει πυκνός χρόνος, χρόνος τέτοιος δηλαδή που οδηγεί στη μείωση του βάρους. Είναι πιθανό λοιπόν ένας άνθρωπος να ακολουθεί πρόγραμμα για 12μήνες και να μην έχει καταφέρει τίποτα και σε έναν μήνα πυκνού χρόνου να καταφέρει ότι τους άλλους 11. Παράδειγμα : γιορτές Χριστουγέννων, πολύ φαγητό, πολλές ενοχές, πυκνός χρόνος, άρα γυμναστήριο, ένα μήνα μετά, απενεχοποίηση ενοχών, χαλαρός χρόνος, γυμναστήριος τέλος, αποτέλεσμα 0.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!