Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Αγάπη-Έρωτας-Σεξ-Συντροφικότητα στο μικροσκόπιο του Βάρους

   Το σημερινό μας άρθρο θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας έφερε στα όρια της πνευματικής εξουθένωσης, δεν μπορούσαμε να βρούμε την πόρτα να μπούμε αν και γνωρίζαμε καλά τι θέλαμε να πούμε.

Η απόδοση με ακρίβεια, σαφήνεια και γνώση των σκέψεων μας θέλοντας να περιγράψουμε αυτά που θα ακολουθήσουν είναι κάτι που μας δυσκόλεψε όσο κανένα άρθρο μας μέχρι και σήμερα. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να κατέβουμε στο χώρο εκείνο μέσα μας που πηγάζουν πολλά από τα σημαντικότερα ανθρώπινα συναισθήματα αναλύοντας τα μέσα από το φακό του βάρους. Καλό δρόμο.
  Με το σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε κατάματα 4 έννοιες, Αγάπη-Έρωτας-Σεξ-Συντροφικότητα. 'Το κάνω για τον άντρα μου', 'θέλει να αδυνατίσω για να βελτιωθεί η ερωτική μας ζωή', 'δεν θέλει να με αγγίζει πια', 'μου λέει συνέχεια για τα κιλά μου', 'έτσι που έγινα πως θα γυρίσει να με κοιτάξει', 'πρέπει να χάσω για να αρέσω', 'αισθάνομαι ότι δεν είμαι εγώ'....και άλλες πολλές φράσεις που συμπληρώνουν ένα συναισθηματικά εκρηκτικό παζλ. Πόσο ρόλο παίζει το βάρος στο ζευγάρι, στη σχέση, στη συντροφικότητα,
  Γυναίκα : 'το κάνω για να με θέλει ο άντρας μου', είναι αλήθεια ή είναι κάτι σαν έθιμο στα ζευγάρια να λένε οι γυναίκες ότι κάνουν το κάνουν για τον άντρα τους; Η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνουν για τους άντρες τους αλλά για τον εαυτό τους. Η αυταρέσκεια στις γυναίκες είναι βασικό δομικό χαρακτηριστικό τους. Μια γυναίκα ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν θα αδυνατίσει για λόγους που δεν αφορούν την αυταρέσκεια και την αισθητική της. Λόγοι όπως η υγεία, ο σύζυγος της δεν είναι ικανοί να κινητροποιήσουν τόσο την κατάσταση που να ωθήσουν σε μείωση βάρους. Η αυταρέσκεια στη γυναίκα είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός για βελτίωση του σωματικού βάρους της.
  Γυναίκα μόνη : στην κατηγορία αυτή, η γυναίκα θα βελτιώσει το βάρος της πάλι για την αισθητική και την αυταρέσκεια της. Τρέφει την αυταρέσκεια της καλλιεργώντας στον εαυτό της το αίσθημα ότι όσο σε περισσότερους υποψήφιους συντρόφους αρέσει τόσο περισσότερο καλά είναι με τον εαυτό της.
  Γυναίκα που αδιαφορεί για το βάρος της με σύντροφο : σε αυτή τη κατηγορία θα βάλουμε απέναντι δύο κίνητρα και θα τα αναλύσουμε, α)σύντροφος β)αυταρέσκεια. Θα μπορούσε η σχέση με τον σύντροφό της να την ωθήσει σε μείωση του βάρους της ή αν την αγαπούσε πολύ ο σύντροφος της θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό αφορμή για βελτίωση του βάρους της; Απάντηση : όχι. Σε αυτή τη περίπτωση νοσεί η αυταρέσκεια και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή. Ο σύζυγος μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μικρό βαθμό να βελτιωθεί αυτό και σε περιπτώσεις τέτοιες που πιέσει την κατάσταση ή αν νομίζει ότι η συμβολή του άμεσα μπορεί να αλλάξει προς το θετικό την πορεία του βάρους απλά πρέπει να δει την ταινία του Bergman 'Κραυγές και ψίθυροι'. Η αυταρέσκεια είναι δομικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μιας γυναίκας και έρχεται από βαθιά μέσα της, αφορά όλη της τη ζωή.
  Γυναίκα που αδιαφορεί για το βάρος της χωρίς σύντροφο : μοιάζει με την προηγούμενη κατηγορία μόνο που υπάρχει η εξής διαφορά, δεν ξέρει ότι η κινητήριος δύναμη για να μειώσει το βάρος της είναι η αυταρέσκεια και όχι ο σύντροφος που επιθυμεί να μπει στην ζωή της. Όταν βρει σύντροφο πάλι το βάρος της δεν αλλάζει γιατί και εδώ νοσεί η αυταρέσκεια και ενώ νομίζει ότι θα αλλάξει αυτό όντας σε σχέση, δεν αλλάζει τίποτα ή αλλάζει για λίγο(δίαιτες πολύ σύντομες, αποτυχημένες).
  Ερωτεύομαι και αδυνατίζω;  ο έρωτας ως ένα βραχύ συναίσθημα μπορεί να δώσει μια ώθηση αλλά για πολύ μικρό διάστημα και η αλλαγή του βάρους των ανθρώπων θέλει αρκετό χρόνο, συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι ο έρωτας μπορεί να ανοίξει την πόρτα, αλλά όταν φύγει πρέπει να υπάρχει πάλι η αυταρέσκεια για να μπορέσει ο πρωταγωνιστής να καταφέρει να αλλάξει το βάρος του. Αυτό που συμβαίνει στο μυαλό ενός ερωτευμένου ανθρώπου είναι ότι νομίζει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα όντας σε αυτή τη φάση στη ζωή του αλλά υπάρχουν πολύ πιο δυνατά συναισθήματα που τον καθηλώνουν και πάλι σε αυτό που είναι και μπορεί να κάνει. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα με την βδομάδα η καθημερινότητα θα έρθει να πάρει τον θρόνο της, αργά, πονηρά και θριαμβευτικά. Λύση : ο έρωτας πρέπει να είναι η καθημερινότητα.
  Συμβίωση-Γάμος- Αγάπη- Καθημερινότητα- Άνθρωποι που είχαν πριν τη σχέση παραπανίσια κιλά : Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αλλάζουν οι άνθρωποι όταν μπαίνουν σε μια σχέση; Η απάντηση και εδώ είναι αρνητική και ακολουθεί την πορεία που έχει μια δίαιτα, 3-4 μήνες προσοχή και μετά πάλι στα ίδια, φαίνεται ότι και αυτά τα πολύ δυνατά συναισθήματα δεν είναι αρκετά να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων και θέτουμε παρακάτω την γνώμη μας : α)τα συναισθήματα αυτά ίσως είναι πολύ υπερτιμημένα και νομίζουμε ότι όταν υπάρχουν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα β)ίσως έχουμε υποτιμήσει το πόσο ισχυρός εχθρός είναι η παχυσαρκία γ)συνήθως οι πρωταγωνιστές ωθούν και πιέζουν τον εαυτό τους πέρα από τα όρια τους να καταφέρουν κάτι γιατί είναι σύζυγοι, σύντροφοι, εραστές. 'Επειδή έχω σύζυγο πρέπει να είμαι ερωτευμένος άρα πρέπει να είμαι αδύνατος ή επειδή θέλω να αυξήσω την συχνότητα του σεξ πρέπει να αδυνατίσω για να με θέλει η γυναίκα μου'. Αν όμως σεξουαλικότητα είναι η διακριτή ευθεία γραμμή που συνδέει το εγώ μας με την αυτοθεώρηση μας τότε το βάρος είτε είναι φυσιολογικό ή μη φυσιολογικό μπορεί να αλλάξει δραστικά την ζωή και την καθημερινότητα των συντρόφων-συζύγων-εραστών; Η καμπύλη ακολουθεί την γραμμή που ακολουθεί και ένας διάττοντας αστέρας, μια δίαιτα για να βελτιωθεί η σχέση, η σχέση στην αρχή φαίνεται να ψάχνει μια αφορμή να βελτιωθεί, υπάρχει μια ομιχλώδης ενέργεια, η οποία δύει μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Σαν να μένει από ενέργεια η σχέση ή σαν να ψάχνει το ζευγάρι ένα τρόπο να μείνει στο παιχνίδι αλλά...low battery. Γιατί λοιπόν δίνουν τόση σημασία τα ζευγάρια στο βάρος ή θεωρούν ότι μπορεί να καθορίζει θετικά ή αρνητικά το βάρος;  Πιστεύουμε ότι σχετίζεται περισσότερο με κοινωνικούς λόγους και όχι τόσο εσωτερικούς λόγους, δηλαδή 'αν έχω σύντροφο και ο σύντροφος μου είναι 120κιλά αυτοί που τον βλέπουν νομίζουν ότι δεν περνάει καλά μαζί μου ή ότι δεν κάνει καλό σεξ ή ότι δεν τον προσέχει η σύντροφος του', πάντα ως σημείο αναφοράς τους άλλους την κοινωνία, την παρέα, το γάμο, τα βαφτίσια, τα ρούχα....Και τελικά που δίνει αναφορά η σχέση που έχουν δύο άνθρωποι; Έχουν αφορμές τα ζευγάρια να βελτιώνουν το βάρος τους και αν ναι τελικά το καταφέρνουν; Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι 'το κάνω για τον-την σύντροφο μου' είναι ένα καλά μακιγιαρισμένο άστοχο συναίσθημα. Αλλά δεν έχει ψάξει και μέσα του γιατί το κάνει και είναι ο κύριος λόγος που όλο αυτό κρατάει λίγο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τότε το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι αφού δεν είναι ικανός λόγος ο σύντροφος μας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, τότε γιατί είναι ο γάμος, τα βαφτίσια, το καλοκαίρι; Επιστρέφει το ερώτημα 'τελικά που δίνει αναφορά η σχέση;'
   Συνενοχή-Αποδοχή : Άνδρας 120κιλά γιατί αισθάνεται ότι τον αποδέχεται καλύτερα μια γυναίκα με περιττά κιλά; Ας πάμε λίγο στην καθημερινότητα τους. Σε αυτή τη περίπτωση οι φόβοι, οι αδυναμίες είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί να δοκιμαστούν. Όλα μπορεί να είναι μειονεκτήματα αλλά μην μου μιλάς για το φαΐ, γιατί αυτού του είδους το ζευγάρι που προσπαθεί να δώσει μια εσωτερικότητα στα πράγματα, την δίνει μέχρι του σημείου αυτού που να μην αφορά το βάρος; Πόση εσωτερικότητα αντέχει ένα ζευγάρι με δύο παχουλούς ανθρώπους; Αντίστροφο παράδειγμα : άνδρας 80κιλά γυμνασμένος και όμορφος με δεικτική εμμονή στο βάρος του συντρόφου του. Γιατί η εσωτερικότητα που θα προσπαθεί να δώσει στη σχέση του έχει ως αντικείμενο το βάρος και γιατί επικαλείται συχνά λόγους τέτοιους για να κάνει γνωστό στην σύντροφο του ότι 'εδώ είμαστε και θα είμαστε μόνο αν έχουμε τέλειο βάρος'. Και γιατί αυτό γίνεται αποδεκτό από την σύντροφο του αλλά και από την κοινωνία; 'Που δίνει αναφορά το ζευγάρι;' Η αγάπη-εσωτερικότητα εδώ αποκτά δύο πρόσωπα α)υπάρχουμε διά των φόβων μας β)αφού δεν μπορούμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας τον λόγο για τον οποίο είμαστε εδώ ας είμαστε τουλάχιστον για ένα τρίτο λόγο.
  Γυναίκα παντρεμένη 10 χρόνια και 30κιλά πάνω από το φυσιολογικό γιατί δεν θα καταφέρει να αδυνατίσει μέσα στο γάμο; Η γυναίκα αυτή θα κάνει πολλές προσπάθειες μέσα στη σχέση της να μειώσει το βάρος της αλλά δεν θα τα καταφέρει. Δεν θα τα καταφέρει γιατί ο λόγος που επικαλείται είναι ο άντρας της, έτσι όμως πνίγει και έναν άλλο λόγο που πάει να βγει στην επιφάνεια 'το κάνω μόνο για μένα'. Αλλά αυτός ως λόγος είναι κάτι που δεν επιτρέπουν τα ζευγάρια μεταξύ τους να υπάρχει και πνίγεται. Και μετά έρχεται η καθημερινότητα η οποία τα σαρώνει όλα και θέτει το μεγάλο ερώτημα 'γιατί να αλλάξεις, γιατί να υπάρξεις κάπως αλλιώς όταν η ταχύτητα της ημέρας είναι τέτοια που η εσωτερικότητα και η εμβάθυνση στο εμείς θέλει χρόνο που δεν έχουμε;' 'Κάτσε όπως είσαι να μην έχουμε και την ανασφάλεια μη σε χάσουμε μιας και υπάρχουμε ως φυσικές παρουσίες-σκιές και όχι ως άνθρωποι με ζωντανά και δημιουργικά εγώ.' Αγαπιόμαστε ως τι λοιπόν, ως αυτό που είμαστε ή ως το ότι απλά είμαστε; Τα προβλήματα βάρους βγάζουν στην σχέση βαθιά δομικά προβλήματα, τέτοια που άντε τώρα να πεις ότι το πρόβλημα λύνεται με θερμίδες, διαιτολόγια και λιπομέτρηση.
    Σεξ και βάρος: 'πως να κάνω σεξ με μια χοντρή;', 'έτσι που είναι μόνο να κοιμηθεί μπορεί'. Για πάμε ερώτημα ερώτημα να δούμε με το τρίτο μάτι μια σεξουαλική σχέση. Αν αδυνατίσει η παχουλή θα κάνει σεξ με τον σύντροφο της; Δηλαδή τον προβληματίζει η εικόνα, αλλά η εικόνα δεν είναι ύλη άρα τι είναι σεξ; Σεξ είναι η εικόνα; Σεξ είναι ότι είμαι επιθυμητός, αλλά το ότι είμαι επιθυμητός δεν είναι σεξ γιατί δεν μου προσφέρει ικανοποίηση. Τότε τι μου προσφέρει ικανοποίηση; Μου προσφέρει ικανοποίηση η εικόνα, το ότι είμαι επιθυμητός. Ηδονή είναι και η εικόνα δηλαδή; Άρα η θετική εικόνα προσφέρει στην ηδονή ή μήπως να το πούμε καλύτερα όταν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας έχουμε καλύτερη πρόσβαση στην ηδονή. Το πιο σοβαρό ερώτημα που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας είναι 'Αν έχουμε πολλά περιττά κιλά και αδυνατίσουμε θα κάναμε καλύτερο σεξ; ' Η απάντηση είναι ναι αλλά στα πλαίσια της αίσθησης του ότι βελτιωνόμαστε, ότι γινόμαστε καλύτεροι, ότι αφήνουμε κάτι κακό και άσχημο στα παλιά. Άρα δίνουμε και μια μικρή απάντηση στο τι συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει βάρος, πως αισθάνεται, αν αισθάνεται καλά να κάνει σεξ. Αφού λοιπόν προσθέτει πολλούς πόντους στην ηδονή και το σεξ η εικόνα τότε θα πρέπει να διατηρούμε μια καλή σεξουαλική εικόνα στον-στην σύντροφο μας.
  Άνδρας μόνος : πόσο προσέχει το βάρος του ένας άνδρας μόνος του; και εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η αυταρέσκεια, αν αυτός ο άνδρας θέλει να αρέσει, να φλερτάρει και να δίνει (κατα τη γνώμη του) μια θετική εικόνα μέσα από το σώμα του στο έτερο φίλο προσέχει το βάρος του. Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν όταν ο άνδρας αυτός είναι σε σχέση ή σε γάμο για καιρό.
Άνδρας με σύντροφο θα προσέξει το βάρος του; η καμπύλη που ακολουθεί το βάρος σε ένα άνδρα που έχει σύντροφο είναι απ' το σημείο που θα γνωρίσει τη σύντροφο του και μετά καθοδική. Προσέχει δηλαδή συνεχώς και λιγότερο το βάρος του. Η καθημερινότητα λειτουργεί σαν πλυντήριο της αυταρέσκειας στον άνδρα, τον φθείρει πολύ πιο γρήγορα απ' ότι την γυναίκα. Ίσως αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια ότι δεν θα αλλάξει και κάτι αν πάρει βάρος, πάντα θα έχει σύντροφο. Η αυταρέσκεια που υπάρχει πριν τη σχέση και εδώ θα παίξει ρόλο στην πορεία του βάρους του άνδρα. Δύσκολα ένας άνδρας που θέλει να έχει υψηλή αυταρέσκεια θα πάρει βάρος, όχι όμως και ότι δεν θα περάσει σίγουρα από το μεγάλο πλυντήριο της φθοροποιάς καθημερινότητας.
Άνδρας με σύντροφο θα κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του; ναι θα κάνει προσπάθεια αλλά πολύ πιο δύσκολα απ' ότι η σύντροφος του και αυτό γιατί ο άνδρας αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια στη σχέση απ' ότι η γυναίκα. Αν κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του θα τα καταφέρει; Η απάντηση είναι μάλλον όχι γιατί 'τζογάρει' πολύ λιγότερα απ' ότι η γυναίκα και με την ασφάλεια ότι 'και να μην τα καταφέρω δεν έχω να χάσω κάτι' μάλλον μπαίνει σε μια δίαιτα αντιμετωπίζοντας τη ως μια 'ήσυχη βόλτα' παρά ως μια 'αλλαγή ζωής'. Οι άνδρες θέλουν λιγότερο να χάσουν βάρος σε μια σχέση και δεν θεωρούν ότι η αλλαγή του βάρους μπορεί να φέρει και βελτίωση σε κάποιο τομέα στην σχέση τους.
Άνδρας-Σεξ-Σύντροφος : ο άνδρας δύσκολα θα δεχθεί ότι τα περιττά του κιλά μπορεί να είναι εμπόδιο σε μια καλή σεξουαλική ζωή, αν η σεξουαλική ζωή είναι μειωμένη μάλλον δεν θα κάνει πολλά για να βελτιωθεί αλλά δεν θα αποδεχθεί εύκολα ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν βρεθεί στο δίλημμα σεξ ή βάρος θα διαλέξει την ασφαλή οδό του να μην αλλάξει τίποτα. Σε κάποιες πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι το ζευγάρι υπάρχει περισσότερο μέσα από τις εκδηλώσεις παρά μαζί στο κρεβάτι, δηλαδή θα πάνε ευκολότερα να φάνε έξω μαζί σε μια ταβέρνα παρά στο κρεβάτι τους για μια όμορφη ερωτική βραδιά. Ο άνδρας αν του έλεγε η σύζυγος του να μειώσει το βάρος του για να βελτιωθεί η ζωή τους θα το έκανε; Απάντηση : θα το έκανε σαν μια διακπεραιωτική πράξη του στυλ 'κοίτα για σένα το κάνω' δεν θα το έκανε δικό του γιατί δύσκολα ένας άνδρας μπορεί να δεχθεί ότι κάτι δεν πάει καλά και η αιτία είναι αυτός.
Άνδρας παντρεμένος 10 χρόνια θα καταφέρει να αδυνατίσει; η απάντηση είναι αρνητική για τους λόγους που προαναφέραμε. Θα το κάνει σαν να ανήκει η εφαρμογή του προγράμματος δίαιτας στη γυναίκα του. Θα το κάνει δύσκολα, για λίγο, για χάρη της γυναίκας του, χωρίς να νομίζει ότι πρέπει να το κάνει. Τελικά ποιος άνδρας όντας σε σχέση θα καταφέρει να αδυνατίσει; Αυτός που και πριν τη σχέση είχε υψηλή αυταρέσκεια και με θετική αυτοθεώρηση. Ο άνδρας εκείνος με εσωτερικότητα που μπορεί με διακριτό τρόπο να δει καθαρά που είναι, ποιος είναι και τι θέλει απ τον εαυτό του. Αυτός ο άνδρας θα αδυνάτιζε και μόνος και με σύντροφο.
   Το ζευγάρι θα θελήσει να βελτιώσει τις συνήθειες του κοιτώντας τη σχέση από μέσα προς τα έξω ; αυτό θα συμβεί σε πολύ λίγα ζευγάρια, οι περισσότεροι σύντροφοι θα ακολουθήσουν την ταχύτητα της καθημερινότητας και θα δώσουν μικρή σημασία στα συναισθηματικά χαρακτηριστικά της σχέσης. Και τελικά ο-η σύντροφος θα βελτιώσει το βάρος του άλλου; Δεν θα βελτιώσει το βάρος του συντρόφου με εξαίρεση κάποιες λίγες περιπτώσεις, σε μεγάλο βαθμό θα δράσει και αρνητικά στο βάρος αλλά και στην επιθυμία 'κάτι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας μας'. Φαίνεται ότι η βελτίωση της σχέσης δια της οδού του βάρους μάλλον είναι στάση ζωής που έχει χτιστεί από πριν και ο-η σύντροφος λίγο ή καθόλου θα συμβάλλει στην βελτίωση του.
*Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Κάφκα 'Μεταμόρφωση' και την φράση:  'Όταν ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωινό από κακό όνειρο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε γιγάντια κατσαρίδα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!