Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Η επιλογή του διαιτολόγου

   Σήμερα θα αναφερθούμε σ' ένα κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία μείωσης του βάρους. Στην επιλογή του ειδικού.
Παρακάτω θα εξηγήσουμε δύο πράγματα α)πως επιλέγει ο ασθενής τον ειδικό του β)με ποια κριτήρια θα έπρεπε να τον-την διαλέγει για να έχει αποτέλεσμα. Ο ειδικός θα είναι αυτός που με την εμπειρία του, τις γνώσεις του αλλά και την τεχνική του θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον της θεραπείας, η συναναστροφή-συνεργασία μαζί του θα καθορίσει γνώμες, απόψεις, μύθους, αποτελέσματα, αποτυχίες, θλίψεις, ανάγκες, γνώση.
   α)Πως επιλέγει ο ασθενής τον ειδικό του;
Όταν επιλέγει ο ασθενής τον ειδικό του για να αδυνατίσει συνήθως το κάνει μέσα από τις εικόνες, βλέπει δηλαδή κάποιον που αδυνάτισε ρωτάει σε ποιον ειδικό πηγαίνει και τον επισκέπτεται. Ένας άλλος τρόπος είναι και μέσα από φίλους, του προτείνει κάποιος φίλος εκείνον τον ειδικό που τον βοήθησε και του μάθε πράγματα και τον διαφημίζει θετικά. Ο νέος ασθενής επισκέπτεται τον ειδικό του και 'ιχνηλατεί' τον νέο του ειδικό. Ποια στοιχεία είναι εκείνα που δίνει ιδιαίτερη σημασία ο ασθενής; Θέλει να είναι υπομονετικός, καταρτισμένος για το πρόβλημα του, έμπειρος να χειριστεί την περίπτωση του και να έχει κατανόηση. Πρέπει να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης και αυτό είναι το πρώτο και το σημαντικότερο που ζητά ο ένας από τον άλλο.
  Η πρώτη ανάγνωση και οι πρώτες συνεδρίες πάνε καλά και ο χαρακτηρισμός του ειδικού ως 'καλός' είναι γεγονός, τι ακολουθεί μετά, ποια η δεύτερη ανάγνωση και τα λεπτά σημεία που τελικά θα καθορίσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την πορεία της θεραπείας; Μετά τις πρώτες 8 συνεδρίες που αναδύονται τα πρώτα συναισθήματα άρσης της πίεσης που υφίσταται ο ασθενής, συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, αναβλητικότητας, κάνουν την δειλή εμφάνιση τους. Σε αυτό το σημείο ο ασθενής θα προσπαθήσει να σπάσει τα όρια της θεραπείας, αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, α)στερεοτυποποιεί την θεραπεία, την κάνει απλή στο μυαλό του, άρα εύκολη, άρα χειραγωγίσιμη  β)γίνεται αναβλητικός, ακυρώνει τα ραντεβού του και δεν είναι συνεπής. Συμβαίνουν και πολλά άλλα που σκοπό έχουν να ακυρώσουν την σοβαρότητα, την φύση της θεραπείας, την εγκυρότητα του ειδικού, αλλά σταθήκαμε στα σημαντικότερα. Όλα αυτά γίνονται ασυνείδητα και σκοπό έχουν να αποσυμφορήσουν την πίεση που αισθάνεται ο ασθενής εντός της θεραπείας. Η ζαριά έφυγε απ' τα χέρια του ασθενή και τώρα περιμένει την απάντηση του ειδικού. Ο ειδικός στο πίσω μέρος του μυαλού του ξέρει να διαβάζει τα 'σημάδια' και προχωρά στην οριοθέτηση της θεραπείας, η οποία πρέπει να έχει γίνει από την πρώτη συνεδρία για να μην αφήσει στεγανά στη βούληση της αναβλητικότητας.
  'Θέλω να είναι αυστηρός' λένε πολλοί, αλλά συμβαίνει το αντίστροφο, 'διαλέγω εγώ που θα βάλω τα όρια, εφόσον μου επιτραπεί, αν δεν μου επιτραπεί θα πάω σε αυτόν που θα μου το επιτρέψει'. Οι ασθενείς συνήθως διαλέγουν τους ειδικούς εκείνους που μπορούν να τους χειραγωγήσουν, που πάντα θα είναι εκεί να τους περιμένουν για το πότε οι ίδιοι θα αποφασίσουν να το κάνουν, που θα θέσουν αυτοί τα όρια και θα έχουν τον πρώτο λόγο. Βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι δεν θα καταφέρουν πολλά αλλά όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, το συναίσθημα μεταλλάσετε στη δίαιτα και από 'θέλω να αδυνατίσω' γίνεται 'πως θα αποσυμφορήσω την πίεση και βλέπουμε για αδυνάτισμα'. Με τον ίδιο τρόπο διαλέγουν τον ειδικό τους 'ποιος θα μου ασκεί λιγότερη πίεση' και όχι 'ποιος θα με βοηθήσει να αδυνατίσω'.
   β)Πώς θα έπρεπε να τον διαλέγει;
Το βασικό και μεγαλύτερο κριτήριο που θα έπρεπε να επιλέγετε ο ειδικός είναι η οριοθέτηση της θεραπείας. Ο ειδικός που βάζει πάνω από το προσωπικό συναίσθημα και αντιμετωπίζει την στιγμή ως ιστορική ευκαιρία είναι ο κατάλληλος. Αυτός που πιστεύει ότι και οι πολύ δύσκολες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν αρκεί να είναι συνεπείς και να εφαρμόζουν τους κανόνες της θεραπείας. Ο ειδικός που θέλει να βοηθήσει τον ασθενή του θα πρέπει από την αρχή να είναι αυτός που βάζει τα όρια που και ο ίδιος ακόμη δεν μπορεί να παραβεί. Κανόνες όπως, η ακύρωση των συνεδριών σημαίνει και αυτόματη έξοδο από την θεραπεία αλλά και χτίσιμο απόλυτης εμπιστοσύνης μεταξύ ειδικού-ασθενή είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να πατήσει η θεραπεία και να διαφυλάξει ο ειδικός. Αναβλητικότητα, μη εφαρμογή των κανόνων και προσπάθεια στερεοτυποποίησης της θεραπείας πρέπει να είναι θέματα που ασθενής και ειδικός πρέπει να περιμένουν ότι θα συμβούν και θα πρέπει να τα συζητούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Ο 'ξεκάθαρος' ειδικός με ρεαλιστικό ορίζοντα και σαφή προσανατολισμό στην θετική έκβαση της θεραπείας είναι αυτός που θα βοηθήσει τον ασθενή και δεν θα τον απροσανατολίσει. Ο ειδικός θα πρέπει να έχει ως στόχο, την ανακούφιση του ασθενή από το πρόβλημα του,
αυτό μπορεί 'σε πρώτο χρόνο' να φέρει και σύγκρουση, το βλέμμα και το μυαλό του ειδικού δεν θα πρέπει να είναι μόνο στο σήμερα αλλά και στο μέλλον της ασθένειας, δεν θα πρέπει για να μην στενοχωρήσει τον ασθενή του να αποκρύψει πράγματα. Ο ασθενής πρέπει- είτε έχει θετική έκβαση η θεραπεία του είτε αρνητική-  να ξέρει τι έχει και τι πρέπει να κάνει για να το θεραπεύσει. Ο ειδικός επίσης απ' την αρχή πρέπει να κάνει διακριτό και ξεκάθαρο το γεγονός ότι στόχο και των δύο αποτελεί η θεραπεία, αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν. Η αλήθεια, η εμπιστοσύνη, η εφαρμογή των κανόνων και η διαφύλαξη τους με οποιοδήποτε κόστος είναι τα κριτήρια εκείνα για το οποία πρέπει να επιλέγετε ο ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!