Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Είμαι καλά, είμαι εδώ - Γυναικεία Σεξουαλικότητα και Βάρος


 Γεια σας. Σήμερα μας σπρώχνει ο χρόνος και ο χώρος να μοιραστούμε κοινά μυστικά. Σεξ και βάρος. Φίλοι ή εχθροί; Ή φίλοι μέχρι να γίνουν εχθροί; Είναι γεγονός ότι η σεξουαλικότητα προσθέτει ή αφαιρεί πόντους στην αυτοπεποίθηση των ανθρώπων και είναι το πρώτο κάστρο που πέφτει πριν ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές.
Ένα ερώτημα που θέλω να θέσω είναι: πρώτα παίρνω βάρος και χάνω την σεξουαλικότητα μου ή χάνω την σεξουαλικότητα μου και αρχίζω και παίρνω βάρος; Πολλοί νομίζουν ότι η σεξουαλικότητα χάνεται με τα κιλά, συνήθως όμως προυπάρχει μια υφέρπουσα ελλειματική αυτοπεποίθηση που 'ξεβράζει' και στην σεξουαλικότητα. Αν θέλετε να γνωρίσετε τον πιο μεθοδικό, υπομονετικό, επίμονο και ανελέητο στην αποτελεσματικότητα του τρόπο να αρχίσετε να χάνετε τον εαυτό σας, ναι η απάντηση είναι πήρα βάρος. Σας παίρνει απ' το χέρι και γλιστράτε μαζί στο 'μέσα' . Και τι είναι αυτό το 'μέσα'; Είναι βουτιά προς τα μέσα αλλά με την αρνητική έννοια, είναι οπισθοχώρηση, είναι αναχώρηση, είναι βαρέθηκα, είναι 'δεν είναι για μένα', είναι 'έγινα μητέρα πια' είναι 'βόλεμα' είναι ο πόλεμος εκείνος που γλιστρά απ τα χέρια σας αλλά σας βολεύει που γλιστρά.
  Σεξουαλικότητα και 'κιλά'. Εχθροί όταν δεν είναι φίλοι και το αντίστροφο. Είναι η σεξουαλικότητα ο τόπος εκείνος που πνεύμα και σώμα έχουν ραντεβού; είναι η σεξουαλικότητα ο χώρος που εφευρίσκομαι για να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας; είναι η σεξουαλικότητα το κανάλι που συμπλέουν η αυτοπεποίθηση, η εικόνα, το βάρος, η κοινωνία,...Τα κιλά τι ρόλο παίζουν; Οι διατροφολόγοι αυτό που συνήθως ακούν είναι: η γυναίκα μου 'έχασε κιλά και κάνουμε περισσότερες φορές έρωτα'. Σχηματίζεται έτσι όχι διαπίστωση αλλά ένα εκ νέου ερώτημα, τι πήγαινε στραβά και άρχισε να διορθώνεται; Η αίσθηση ότι η εικόνα ενός ανθρώπου που βελτιώνει τον εαυτό του, το βάρος του, ανεβάζει την λίμπιντο; Είναι αυτό ικανό; Είναι μια δίαιτα ικανή να βελτιώσει την σεξουαλικότητα; Ή είναι ικανή στα πλαίσια βελτίωσης της αυτοπεποίθησης; Δηλαδή αν εγώ αισθανθώ καλά με τον εαυτό μου, κάνω σεξ; Δηλαδή θα μπορούσε να προκύψει το ερώτημα 'αν βελτιώσω τα κιλά μου, τον εαυτό μου, έχω επιθυμία να το μοιραστώ και με κάποιον άλλο στα πλαίσια μιας ανταλλαγής εαυτών, εκείνων των εαυτών που κρύβονταν'; Η σεξουαλικότητα είναι τόπος που μπορούμε να κρυφτούμε αλλά και να τον χρησιμοποιήσουμε ως μέσο έκφρασης; Είμαι καλά, είμαι εδώ;
   Ακούμε πολλές φορές ότι με μικρή βελτίωση του βάρους χωρίς μεγάλες και δραστικές αλλαγές η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού βελτιώνεται και αναρωτιόμαστε 'γιατί κάνει περισσότερο σεξ'; κάνει περισσότερο σεξ μήπως με την σκέψη ότι βελτιώνεται, ερωτεύεται και κάνει έρωτα με την πιθανή ‘καλή-αδύνατη’ εικόνα που θα έχει σε λίγο καιρό, τα κιλά 'ανοίγουν την πόρτα δηλαδή'; Φαντασιώνεται τη φανταστική εικόνα και επιβραβεύει τον εαυτό της με περισσότερο σεξ; 
  'Δεν είμαι εγώ αυτή' έκφραση που κάθε γυναίκα έχει πει στον εαυτό της. Η απώλεια της σεξουαλικότητας είναι μια σταδιακά κατηφορική διαδικασία και το βάρος έρχεται να βάλει την σφραγίδα του 'φαρδιά πλατιά'. Αποτελεί -για τις κατηγορίες των γυναικών που τις απασχολεί να αναδεικνύουν και να αντλούν δύναμη απ' αυτό τους το σημείο - μέσο άσκησης θετικής εντύπωσης (βελτίωση αυτοπεποίθησης), για τις γυναίκες εκείνες που έχουν περιττά κιλά και θέλουν να χάσουν βάρος αποτελεί απώτερο σκοπό και στόχο και για τις γυναίκες εκείνες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, μια σπουδαία κρυψώνα παραίτησης που συνήθως έχει πάρει και την κρυφή έγκριση-μη γνώμη του αντίθετου φύλου. Από ποιον αφαιρεί μια γυναίκα την σεξουαλικότητα της; Πρώτα από τον εαυτό της, έπειτα από τις άλλες γυναίκες και τρίτον από τους άνδρες (σεξουαλικό σύντροφο). Που θέλει να δείξει το καινούριο φόρεμα της σεξουαλικότητας της όταν αυτή επανεγκατασταθεί; Στον εαυτό της, στις άλλες γυναίκες και έπειτα στον πιθανό σεξουαλικό της σύντροφο. Δύο ή και τρία κιλά αρκούν να φτιάξουν την φανταστική-ιδεατή εικόνα και να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Η δίαιτα-μείωση βάρους μπορεί πολύ γρήγορα να φτιάξει τη διάθεση της πρωταγωνίστριας όσο αυτή συνοδεύεται και από αποτελέσματα.

Περιγραφή απώλειας σεξουαλικότητας δια της οδού αύξησης βάρους

    Συναισθηματικά : η αρχή γίνεται πολύ γρήγορα με την προσθήκη μερικών κιλών, στα 2-3πρώτα κιλά η αυτοπεποίθηση πλήττεται καθώς επίσης και η σεξουαλικότητα όπως και η επιθυμία για σεξ. Το βάρος βάλλει κατευθείαν στην αυτοπροβολή και αυτοθεώρηση της γυναίκας. Σε αυτό το στάδιο ακολουθούνται επιλογές πανικού με στόχο την ταχεία επιστροφή στο παρελθόν. Ίσως ο βασικότερος λόγος που γεννώνται ενοχές στο στάδιο αυτό είναι και η αίσθηση απώλειας σεξουαλικότητας. ‘Θα αρέσω, δεν θα αρέσω, πως θα φαίνονται οι γλουτοί μου, πως θα φορέσω τα ρούχα μου, πως θα κάνω σεξ με τον άντρα μου’ εκφράσεις που ακούγονται συχνά. Η ένδυση είναι προέκταση αυτού του παράγοντα, ‘θα ντύνομαι καλά όσο αισθάνομαι σέξυ’. Συνήθως η γυναίκα παύει να ψωνίζει όταν δεν αισθάνεται καλά με το βάρος της. Μετά την προσθήκη άνω των 4 κιλών η γυναίκα προσπαθεί να εκλογικεύσει μέσα της την προσθήκη και να βρει έναν καλό λόγο που αυτό συνέβει με σκοπό να εξηγεί και στους άλλους τι φταίει. Συνήθως λέει τον άλλο λόγο και όχι τον πραγματικό. Η υγεία πάντα είναι ένα καλό πεδίο αλίευσης εξηγήσεων. Πως εξηγείται αυτό; Η απάντηση κρύβεται δια της αντίθετης οδού, όταν χάνει βάρος το πρώτο που κάνει είναι να το λέει παντού και να αρχίζει να βγαίνει στα μαγαζιά και να φαντασιώνεται το κορμί της, αλλά και κάνει περισσότερο σεξ ή επιθυμεί αυτό. Η συνεχής προσθήκη βάρους οδηγεί σε μεγάλη μείωση της επιθυμίας για σεξ, μείωση της κοινωνικής ζωής, μείωση της επιθυμίας για ψώνια, μείωση της διάθεσης αυτοπροβολής και πτώση της αυτοπεποίθησης. Σε περιπτώσεις (που είναι ίσως και οι περισσότερες) χρόνιας παχυσαρκίας η σεξουαλικότητα είναι ένας παράγοντας που σχεδόν απουσιάζει απ’ τη ζωή μιας γυναίκας. Όσο περισσότερο η γυναίκα αισθάνεται ότι απέχει απ’ το φυσιολογικό(20ή 30κιλά πάνω από το κανονικό), τόσο περισσότερο βγάζει συνειδητά και ασυνείδητα τη σεξουαλικότητα απ’ τη ζωή της.
   Η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι και ο παράγοντας εκείνος που κοινωνικοποιεί ένα άτομο όταν αρχίζει να μειώνει το βάρος του. Βγαίνει περισσότερο, καλλωπίζεται περισσότερο, γνωρίζει καινούρια άτομα, είναι πιο ήρεμη και πιο ανοιχτή απέναντι στον εαυτό της. Συμβαίνει πολλές φορές τα σεξουαλικά πρότυπα να συγκεντρώνουν πολύ αρνητικές αντιδράσεις απ’ την κατηγορία των γυναικών αυτών. Η εξήγηση είναι απλή ‘ότι δεν μπορώ να φτάσω, το σκοτώνω μέσα μου’.  Βέβαια μια ‘παχουλή’ κυρία που θα μειώσει το βάρος της και θα αρχίσει να προσέχει περισσότερο τον εαυτό της, γίνεται αυτή μετά στόχος αρνητικών σχολίων του στυλ ‘ξέχασε πως ήταν’ κτλ, κατανοεί βέβαια ότι και εκείνη πέρασε απ’ αυτή τη θέση και δεν θέλει να ξαναεπιστρέψει ποτέ.
   Σύντροφος/σύζυγος και σεξ : ο σεξουαλικός σύντροφος ίσως είναι και αυτός που παρατηρεί πιο έντονα της αλλαγή αυτή στην γυναίκα/σύντροφο του. Η ερωτική επιθυμία μειώνεται δραστικά και πλήττεται ευθέως η συμπόρευση και η ευτυχία του ζευγαριού. Η γυναίκα όλο και περισσότερο κρύβεται, δεν επιθυμεί να δείχνει το σώμα της, μένει περισσότερο σπίτι και επιλέγει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να ‘δοκιμαστεί’ η αυτοπεποίθηση της.
   Καλοκαίρι/παραλία και βάρος
    Δεν δοκιμάζεται περισσότερο η γυναίκα με περιττά κιλά όσο το καλοκαίρι. Γιατί φοράει λιγότερα ρούχα άρα δείχνει περισσότερο το σώμα της, γιατί φοράει μαγιό για να βγει στην παραλία, ίσως βγαίνει και περισσότερο έξω λόγω θερμοκρασίας. Οι θερινοί μήνες είναι μήνες αιχμής και προκαλούν την πρωταγωνίστρια να έχει ένα καλό κορμί και να το δείχνει όσο περισσότερο μπορεί. Στο μυαλό πολλών ανθρώπων υπάρχει η σκέψη ότι οι κυρίες με περιττά κιλά, (πολλά ή λίγα) αδιαφορούν για την εντύπωση που θα δώσουν με τους σώμα τους στους άλλους, αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, δεν αδιαφορούν καθόλου απλά μεταφέρουν τον πόλεμο σε πιο βολικά πεδία γι’ αυτές.  Η σεξουαλικότητα δοκιμάζεται πολύ το καλοκαίρι γι’ αυτό και η ‘μανία’ που πιάνει τις γυναίκες να αδυνατίσουν περισσότερο το καλοκαίρι.

Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ικανές να ωθήσουν σε λύση την πρωταγωνίστρια;

Η απάντηση είναι αρνητική. Ακόμη και με τα τόσα αρνητικά που προαναφέρθηκαν, δεν είναι ικανή η στροφή προς προσεκτικότερες διατροφικές συμπεριφορές. Η απώλεια ή μείωση της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας δεν είναι ικανή συνθήκη για να ωθήσει τη γυναίκα σε βελτίωση τους βάρους. Είναι ικανή ως του σημείου να ξεκινήσει ή να θέλει να ξεκινήσει αλλά στο αδυνάτισμα αυτό είναι σαν να είσαι πάντα πίσω απ’ την γραμμή της αφετηρίας. Το αδυνάτισμα είναι μια μεθοδική, επίμονη και επίπονη διαδικασία που στο τέλος της δεν είσαι ίδιος άνθρωπος. Ο κύριος στόχος της σίγουρα είναι να μην είσαι ίδιος άνθρωπος ούτε στο σώμα ούτε στο μυαλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!