Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Νέα μαμά, πως θα χάσω 14κιλά;

   Γεια σας. Ίσως απ' τα πιο πολυδιαβασμένα και ενδιαφέροντα κεφάλαια στο κομμάτι γυναίκα-βάρος-εγκυμοσύνη. Σκοπός του άρθρου, να κάνει μια περιεκτική διαδρομή σε ρεαλιστική γλώσσα στον χρόνο που έπεται της εγκυμοσύνης.
Χάνονται ευκολότερα τα κιλά αμέσως μετά την εγκυμοσύνη; Πόσα κιλά μπορούν να χαθούν τους πρώτους μήνες; Τα κιλά της εγκυμοσύνης θα μείνουν για πάντα;

  Έχει περάσει περίπου ένας μήνας μετά την γέννηση του μωρού σας και ήδη απ' τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η κυοφορία σας σκέφτεστε πως να προσέξετε το βάρος σας, πως δεν πρέπει να παχύνετε πολύ και αν παχύνετε θα πρέπει γρήγορα να ξαναγυρίσετε στα κανονικά σας. Παράλληλα υπάρχει το νέο μέλος που στην αρχή έχει πολύ αυξημένες ανάγκες περιποίησης και εφόσον θηλάζετε, ακόμη περισσότερες. Η νέα μαμά λοιπόν βρίσκεται στο δίλλημα να ξεκινήσει τώρα μια προσπάθεια μείωσης βάρους ή μετά από μερικούς μήνες όταν η καθημερινότητα της θα έχει ένα πιο στρωτό πρόγραμμα; Η άποψη μας είναι να το κάνει όποτε η ίδια αισθάνεται ότι μπορεί, το θέλει και δεν της δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα. Όταν μια νέα μαμά αποφασίζει να μειώσει το βάρος της, συνήθως το κάνει μετά το πέρας δύο μηνών. Πόσα κιλά έχει πάρει μια μαμά μετά την εγκυμοσύνη; 12-14περίπου.
  Από το πρωί ως το βράδι αυτό που απασχολεί τη νέα μαμά είναι 'μα πως έγινα έτσι', 'τι θα κάνω τώρα'. Κυριαρχούν σκέψεις απογοήτευσης και μια διαρκή αγωνία και ανάγκη για γρήγορη επιστροφή στα πρότερα. Το ενδιαφέρον, που συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο το ότι επιθυμούν να έρθουν στο παλιό φυσιολογικό βάρος οι γυναίκες εκείνες που είχαν κανονικό βάρος αλλά και εκείνες οι μαμάδες που πριν την εγκυμοσύνη είχαν από λίγα έως και πολλά παραπανίσια κιλά. Είναι μια περίοδος ανασύνταξης και γίνονται πράγματα που δεν θα συνέβαιναν σε άλλες περιόδους, για πολλές γυναίκες λειτουργεί σαν περίοδο επανεκκίνησης και εσωτερικής ανασύνταξης. Δημιουργείτε μια εξαιρετική ευκαιρία για πολλές γυναίκες να καταφέρουν να κατακτήσουν αυτό για το οποίο όλη τους τη ζωή αγωνίζονται.
    Πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει ένα σώμα που πρόσθεσε στο βάρος του 12-14κιλά; Στην ερώτηση που δεχόμαστε πολλές φορές 'πότε θα τα χάσω' πρέπει οι επιστήμονες να έχουμε στο μυαλό μας ότι η αγωνία να μειωθεί το βάρος 'εδώ και τώρα' είναι παραπάνω από υπέρμετρη. Οι πρώτες συνεδρίες είναι πολύ φορτισμένες γιατί η νέα μαμά έχει μια αγωνία να τεκμηριώσει ότι 'ναι' όντως μπορεί να μειωθεί το βάρος της 'εδώ και τώρα'. Η πίεση προς τον ειδικό είναι μεγάλη γιατί η ανάγκη για επιστροφή στην προτέρα κατάσταση και η αποκατάσταση του βάρους είναι ιδιαίτερα δυνατή. Το βάρος βέβαια έχει το δικό του ρυθμό και ο ειδικός με τις κατάλληλες οδηγίες μπορεί να παρέμβει, αλλά όχι τόσο όσο ο κόσμος νομίζει. Η καλλιέργεια κλίματος υψηλών προσδοκιών ανακουφίζει πρόσκαιρες συναισθηματικές μεταπτώσεις αλλά προσφέρει και μεγάλες απογοητεύσεις, πράγμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Επιλέγουμε την ρεαλιστική οδό και κάνουμε ένα λεπτομερές πρόγραμμα στην πρωταγωνίστρια το οποίο εξηγεί με λεπτομέρεια τα επόμενα βήματα και την αφήνουμε να διαλέξει. Η απόρριψη της ρεαλιστικής οδού και η επιλογή ή η πίεση για άλλες γρηγορότερες μεθόδους είναι ιδιαίτερα πιθανή πράγμα το οποίο ο ειδικός πρέπει να σεβαστεί αλλά δεν πρέπει να συναινέσει. Ο ειδικός δεν πρέπει να φοβάται ποτέ την απόρριψη, είναι μέρος της δουλειάς του και θα πρέπει πάντα στην πρώτη συνεδρία να είναι σαφή τα βήματα που θα ακολουθηθούν για να είναι γνωστά και συνεπώς πιθανά απορριπτέα από την πρωταγωνίστρια.

Περίπτωση Α
   Η περίπτωση Α, αφορά τις γυναίκες εκείνες που είχαν φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Πρώτη εβδομάδα μείωσης βάρους, εβδομάδα αναζήτησης, αρκετά μεταβατική, οι συμβουλές τηρούνται κατά γράμμα, δεν λείπουν οι υπερβολές βέβαια. Την πρώτη εβδομάδα το βάρος μειώνεται κατά μέσο όρο περίπου δύο κιλά και τα πρώτα χαμόγελα κάνουν την εμφάνιση τους. Η πίεση υπάρχει σε μεγάλο βαθμό γιατί στο μυαλό της πρωταγωνίστριας υπάρχουν οι εικόνες με ρούχα, φορέματα, εκδηλώσεις, παραλίες κ.α. με το φυσιολογικό βάρος και αυτό την ωθεί έντονα να μειώσει το βάρος για να επιστρέψει στο παρελθόν. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ένταση αυτού του συναισθήματος 'η επιστροφή στο πριν την εγκυμοσύνη', η συρραφή του χρόνου μεταξύ του προ-εγκυμοσύνης σταδίου με το σήμερα. Η δύναμη του και η ένταση του κυριαρχεί στην προσπάθεια μείωσης του βάρους, ιδιαίτερα στις κυρίες εκείνες που είχαν φυσιολογικό βάρος. Η δεύτερη εβδομάδα κυλάει περίπου σαν την πρώτη, πίεση, κιλά, αριθμοί. 1,5 - 2 κιλά μειώνεται το βάρος την δεύτερη εβδομάδα, σε περίπτωση γαλουχίας μπορεί να αυξηθεί το νούμερο αυτό κατά 0,5κιλό περίπου. Η πίεση εξομαλύνεται την τέταρτη εβδομάδα όταν έχει μειωθεί σημαντικά το βάρος και οι εικόνες του παρελθόντος έρχονται πιο κοντά. Στον πρώτο μήνα το βάρος της νέας μαμάς έχει μειωθεί περίπου 5-6κιλά, στον δεύτερο μήνα το βάρος μειώνεται κατά 4 κιλά, στον τρίτο και στον τέταρτο 2 κιλά. Τα 12-14κιλά χρειάστηκαν περίπου 4 μήνες να φύγουν. Αν μιλούσαμε για μια γυναίκα που δεν 'ερχόταν' από εγκυμοσύνη οι χρόνοι θα άλλαζαν αρκετά, δηλαδή λιγότερη μείωση βάρους στον ίδιο χρόνο. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι οι εικόνες του παρελθόντος(ρούχα, παραλία, μαγιό, εκδηλώσεις) που ασκούν την πίεση. Αυτή η κατηγορία γυναικών συνήθως δεν 'ξαναπαίρνει' το βάρος ή παίρνει λίγο βάρος απ' αυτό που θα χάσει. Η συντήρηση που χρειάζεται ως στάδιο σταθεροποίησης του βάρους δεν απαιτεί πολύ χρόνο, συνήθως το σώμα επειδή έχει 'κλειδώσει' σε φυσιολογικό βάρος(παλιό) το σταθεροποιεί εύκολα και τα κιλά δεν ανακτώνται παρά μόνο σε περίπτωση ακραίων διατροφικών συμπεριφορών.

Περίπτωση Β
   Η κατηγορία εκείνη που ανήκει το μεγαλύτερο κομμάτι των νέων μαμάδων, που είχαν πριν την εγκυμοσύνη παραπανίσια κιλά, από 10-30 και 'μπαίνουν' σε μια προσπάθεια μείωσης βάρους. Οι πρώτες εβδομάδες όσο αναφορά τους αριθμούς κυλούν το ίδιο με την περίπτωση Α, ο παράγοντας πίεση υπάρχει, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' ότι στην πρώτη περίπτωση. Καθοριστικός μήνας πιστεύουμε ότι είναι ο τέταρτος μήνας 'δίαιτας', εκεί παίρνονται αποφάσεις που πιθανόν να καθορίσουν την εξέλιξη του βάρους της γυναίκας για ολόκληρη την ζωή της. Μέχρι τον τέταρτο μήνα το βάρος έχει μειωθεί κατά 6-8κιλά περίπου. Η πίεση έχει φύγει ως παράγοντας μείωσης του βάρους και αυτό γιατί οι εικόνες που υπάρχουν στην περίπτωση Α απουσιάζουν ή υπάρχουν και δεν δημιουργούν κάποιο ευχάριστο συναίσθημα στην περίπτωση Β, ή υπάρχουν με θετικό συναίσθημα αλλά εγκλωβίζονται κάτω απ' τον 'όγκο' της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει η γυναίκα για να τον πετύχει. Τέταρτος μήνας και η προσπάθεια φυλλοροεί, η πρωταγωνίστρια ακυρώνει τα ραντεβού της, δεν εφαρμόζει οδηγίες και ψάχνει ουσιαστικά να βρει την ταυτότητα της στο περιβάλλον. Το 30% μένει στην προσπάθεια αλλά οι περισσότερες (με μικρές παρατάσεις) θέτουν τον εαυτό τους εκτός 'δίαιτας'. Οι περιπτώσεις εκείνες που συνεχίζουν πάνε ως τους έξι ή τους 8 μήνες προσπάθειας, μεγάλο ποσοστό απ αυτό το 30% που συνεχίζει 'χάνει' όλα τα κιλά που μπήκαν στην εγκυμοσύνη και ένα μικρό ποσοστό 'χάνει' και απ' τα κιλά που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Ένα πολύ μικρό ποσοστό φτάνει σε φυσιολογικό βάρος χάνοντας και της εγκυμοσύνης και τα 'παλιά'.
    Και στις δύο περιπτώσεις καθοριστικό παράγοντα παίζει το βάρος που είχε η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη. Όσο υψηλοτερο βάρος είχε τόσο περισσότερο συμβιβασμένη είναι με 'τι είχα τι έχασα'. Ο ειδικός πρέπει να χαρτογραφήσει απ' την αρχή τα μελλοντικά βήματα και κυρίως πρέπει να τονίσει τα αρνητικά σημεία που θα ακολουθήσουν, για να θωρακίσει την πρωταγωνίστρια. Πρέπει να καταλάβει καλά η πρωταγωνίστρια ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν τώρα θα καθορίσουν κατά μεγάλο ποσοστό το βάρος της για το υπόλοιπο της ζωής της. Συνήθως τα κιλά της εγκυμοσύνης ταλαιπωρούν επί μακρό τις γυναίκες. Στο τέλος θα φτάσουν τα περιστατικά εκείνα που τα διακρίνει η επιμονή, η θετική αυτοθεώρηση, η θέληση για αλλαγή, εσωτερική ισσοροπία και μεθοδική δουλειά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!