Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Έχασα 20κιλά, θα τα ξαναπάρω;

 Γράφει ο Θανάσης Μακρής

 Γεια σας. Μετά την εκτενή αναφορά μας στο στάδιο της μείωσης του βάρους το σημερινό μας άρθρο θα σταθεί στη διατήρηση του μειωμένου βάρους, τι πρέπει να γίνεται, τι δεν γίνεται και τι μας διδάσκει η πραγματικότητα. Η διατήρηση του μειωμένου βάρους ίσως είναι το πιο 'σκοτεινό' κεφάλαιο μιας θεραπείας.  Γιατί είναι σκοτεινό;
Γιατί όταν κάποιος χάνει βάρος ενθουσιάζεται και δεν λαμβάνει υπόψην του το μετά, την καταιγίδα δηλαδή μετά τη λιακάδα. Οι ειδικοί φέρουν μεγάλη ευθύνη που δεν επισημαίνουν απ' την αρχή τη σημασία της σωστής 'εξόδου' από τη θεραπεία. Ο πρωταγωνιστής καταλήγει μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα να ανακτήσει το 'χαμένο'΄βάρος και ξανά απ' την αρχή.
 'Θα αλλάξει ο μεταβολισμός μου με αυτή τη διατροφή και δεν θα ξαναπάρω βάρος;' Αν σας το υποσχεθούν μην το πιστέψετε. Αν πριν 3 χρόνια κάνατε μια διατροφή και είχατε χάσει 20κιλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον ότι δεν θα ξαναπαχύνετε. Εξαρτάται τι θα κάνετε σε αυτό το μέλλον. Κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά το στάδιο της μείωσης του βάρους ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση εντελώς καινούρια και παλεύει να προσαρμοστεί στο καινούριο αλλά αγαπάει την ασφάλεια δηλαδή το παλιό. Αν πάρουμε δηλαδή έναν άντρα που δεν είναι σε θεραπεία μείωσης βάρους και έναν που είναι και τους δώσουμε σε μια εβδομάδα 4000θερμίδες ημερησίως, ο πρώτος δεν θα πάρει γραμμάριο ενώ ο δεύτερος θα πάρει πιθανότατα 2 κιλά. 
   Που κρύβεται ο 'δαίμονας', ποιος ο ρόλος του ειδικού; Αυτό που σαν ειδικοί δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι την εμμονή των πελατών μας με τους αριθμούς, 'πόσα κιλά θα χάσω και πότε;' Ουδείς δίνει σημασία στο μετά και όπως προαναφέραμε οι ειδικοί πρέπει να μεριμνούν για την 'καταιγίδα' και όχι για την 'λιακάδα'. Η καταιγίδα θα έρθει σίγουρα, μας αφορά όμως να αφήσει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Από την πρώτη συνεδρία ο ειδικός πρέπει να αναφέρεται στο στάδιο μετά τη μείωση του βάρους, το στάδιο που συνήθως, αν και ατυχώς, αποκαλείται συντήρηση. Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια θεραπεία μείωσης βάρους ασχολούνται μόνο με το κομμάτι δίαιτα, κιλά και όταν φτάσουν στο βάρος που οι ίδιοι νομίζουν καλό γι' αυτούς αποφασίζουν και ανακοινώνουν στον ειδικό τους 'ξέρεις νομίζω έφτασα εκεί που θέλω θα συνεχίσω μόνος μου'. Ο ειδικός κρυφογελάει γιατί ξέρει ότι σε μερικούς μήνες τα 20κιλά που έχασε ο πρωταγωνιστής θα επιστρέψουν συνεπέστερα και από ελβετικό ρολόι. Ο πρωταγωνιστής σίγουρος πια για τον εαυτό του και υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του νομίζει ότι το μετά θα είναι σαν το πριν. Κάπου εδώ ξεκινάει ο φαύλος κύκλος ή η τραγωδία, που ενώ σαν ειδικοί κάθε φορά προσπαθούμε να αποφύγουμε η κοινωνική επιρροή είναι τέτοια που ο ειδικός φαντάζει ίσκιος μπροστά στο φορτηγό που με ορμή πάει να συγκρουστεί στα βράχια.
    Η περιγραφή ή διαδικασία του τέλους έχει την εξής πορεία. Στο προηγούμενο μας άρθρο αναφέραμε ότι θεραπεία, συντήρηση, όλα σταματούν με την τελευταία επίσκεψη στον ειδικό μας, στο τελευταίο λεπτό της συνεδρίας. Από εκεί και μετά ο εγκέφαλος και το σώμα αλλάζει ταχύτητα. Ξεκινά μια καινούρια δυναμική στον πρωταγωνιστή που τον ωθεί με τρομερή ακρίβεια και φοβερή ταχύτητα σε παλιές συμπεριφορές, άλλες φορές σιγά σιγά και άλλες φορές με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Λυπόμαστε που το γράφουμε αλλά η απότομη διακοπή μιας δίαιτας έχει πάντα το ίδιο τέλος. Είναι τόσο κοινό αυτό σε όλους, που όσο και αν αυξήσουμε το δείγμα των ανθρώπων για να βρούμε εξαιρέσεις, στο τέλος μας τελειώνει το δείγμα σε πείσμα μας να βρούμε κάποιον που τα κατάφερε.
Απότομη διακοπή θεραπείας, το μεγαλύτερο λάθος, κοστίζει τα πάντα και σε γυρνάει σε αρνητικό μέγεθος, ανακτάται όλο το χαμένο βάρος και 20% επιπλέον.
   Η θεραπεία πρέπει να προσαρμοστεί στο στάδιο που βρίσκεται ο πρωταγωνιστής, δεν πρέπει όμως να σταματήσει απότομα. Μετά τη μείωση του βάρους ακολουθεί σταδιακή μείωση της θεραπείας. Μείωση της θεραπείας σημαίνει μείωση της επισκεψιμότητας στον ειδικό, ως τέτοιο σημείο που να έχει αποφευχθεί οριστικά η επαναπροσθήκη βάρους. Τι γίνεται στο μυαλό του πρωταγωνιστή όταν φτάσει στο βάρος που θέλει; Σε παλιό μας άρθρο, είχαμε αναφέρει ότι με την έναρξη της θεραπείας, το μυαλό του πρωταγωνιστή είναι συνέχεια, στο πότε θα τελειώσει αυτό, για να ανακτήσει την ελευθερία του, όπως ο ίδιος την θεωρεί. Θυμηθείτε τις λέξεις 'επιστροφή', 'αλλαγή'. Τι θέλει ο πρωταγωνιστής λοιπόν κατά τη διάρκεια της δίαιτας; Επιστροφή. Τι θέλει το σώμα του για να μην επιστρέψει σε παλιές συνήθειες; Αλλαγή. Τι συνήθως γίνεται; Επιστροφή και τι επιστροφή. Άρα μιλάμε για ένα και ιδιάζων συμπεριφορικού τύπου πρόβλημα.
   Τι κακό λοιπόν έχει η επιστροφή; Ατενίζεις με νοσταλγία το παρελθόν, θες να επιστρέψεις πίσω σε αυτό, πιέζεσαι για να επιστρέψεις γρήγορα και όσο πιο γρήγορα τόσο πιο καλά. Πολλές διαίτες λοιπόν ξεκινούν με στόχο την αλλαγή και την βελτίωση και καταλήγουν να απομυθοποιούν ακόμη περισσότερο το παρελθόν. Μπορεί εύκολα μια δίαιτα να καταλήξει να σε φέρει νοσταλγό του παρελθόντος και υπέρμαχο παλιών λανθασμένων συμπεριφορών. Όσο πιο πιεστική είναι μια δίαιτα τόσο πιο μεγάλη η ανάγκη επιστροφής. 'Επεσε με τα μούτρα μόλις στραμάτησε τη δίαιτα' λένε πολλές φορές. Αυτό που του έκανε η δίαιτα είναι να του δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη επιστροφής, πολλαπλασιάζοντας προς τα πάνω τις παλιές κακές συμπεριφορές. Θυμηθείτε όρους όπως βουλιμικός, χοντρός, λαίμαργος, δεν το ράβει και άλλα τέτοια.
   Και για να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα, σε πόσο καιρό θα πάρει τα 20κιλά που έχασε από μια δίαιτα; Αν έχει κάνει τη δίαιτα της αστροναυτόσουπας σε 2-3 μήνες, αν έχει κάνει μια πιο light αστροναυτόσουπα σε 4 μήνες. Δίαιτα είναι η ισορροπία σε σχοινί χωρίς άκρες και με σηκωμένα πόδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!