Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι δίαιτες Do-I-can
 Γράφει ο Θανάσης ΜακρήςΓεια σας. Στη σημερινή μας ανάλυση θα κάνουμε μια αναφορά στις δίαιτες που έχουν διαφημιστεί πολύ...
, λίγο, εμπορικές, νοσοκομειακές, δίαιτες της μόδας, 'επιστημονικές', δίαιτες 'Μουπαν', 'Σούπαν', του αστροναύτη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Πλάτωνα, του Ναπολέοντα, της ζέας, της μέας και της σέας. Προφανώς αστειευόμαστε έχοντας ως σκοπό και στόχο να σας πούμε τι γίνεται πραγματικά και όχι αυτά που διαβάζετε ή διαβάζουμε από κάποιον δήθεν που...άκουσε...είδε...μίλησε...σκέφτηκε...φτερνίστηκε..ψυχανεμίστηκε. Το τι συζητάτε σε πηγαδάκια για αυτές οι εκείνες τις δίαιτες και το τι γίνεται πραγματικά έχει μια χαώδη απόσταση. Αφού αναρωτιόμαστε και εμείς πολλές φορές αυτοί που γράφουν για δίαιτες, θεαματικά αποτελέσματα, πολλά κιλά, τάδε διάσημη δίαιτα, αυτός που έκανε αυτή τη δίαιτα και άλλαξε θεαματικά, είναι στα καλά τους; Έχουν ποτέ παρακουθησει την πορεία εφαρμογής μιας θεραπείας μείωσης βάρους; Οι προσεγγίσεις τους αγγίζουν τα όρια του παράλογου και του παρά-μεταφυσικού. Αλλά αφού δύο παράλληλες γραμμές συναντιώνται κάπου στην Ομόνοια γιατί να μην ισχυρίζεται ο καθείς ότι τον βολεύει.
   Ας πούμε ότι ένας άνθρωπος εφαρμόζει μια δίαιτα που του την έχουν διαφημίσει ως έξτρα αποτελεσματική και την λένε Δίαιτα Do I Can. Από φαγητό όλες αυτές οι πολλά υποσχόμενες δίαιτες έχουν το κλασικό μοντέλο, κρέας, σαλάτα και ανάλογα τους καιρούς 'ντύνονται' με διαφορετικό όνομα.  Θυμάστε τη δίαιτα Atkins, Ζώνης, Ο, Scardale, όλες περίπου ίδιες ήταν αλλά ποιος τις θυμάται. Βοήθησαν τόσο πολύ τον πλανήτη μας που κοντεύουμε να ξεχάσουμε τη λέξη παχυσαρκία. Ο άνθρωπος που εφαρμόζει αυτή την δίαιτα την πρώτη εβδομάδα μειώνει το βάρος του κατά 3 κιλά. Η πρώτη εβδομάδα μοιάζει καταπληκτικά με την 5η ή την 6η αλλά προς τα πάνω, την 6η εβδομάδα ο φίλος μας παίρνει 3 κιλά. Όσο κάποιος μειώσει το βάρος του την πρώτη εβδομάδα ακριβώς αυτό παίρνει και στην έκτη. Οι δίαιτες που υπόσχονται πολλά συνήθως δεν κάνουν τίποτα. Η πορεία τους είναι μια ανάποδη καμπύλη. Η δεύτερη εβδομάδα μοιάζει καταπληκτικά με την 7η και η 3η με την 8η αλλά προς τα πάνω. Τι φαινόμενο όπως παρατηρείται μετά από δύο μήνες περίπου μιας τέτοιας δίαιτας; Αν χάσει 10κιλά παίρνει 13,  αν χάσει 5 παίρνει 7.
   Μα δεν γίνεται αυτές οι δίαιτες να έχουν διαφορετική πορεία; Η ίδια η εφαρμογή τους δεν μας δείχνει κάτι τέτοιο, σχεδόν όλες αυτές οι εξαντλητικές δίαιτες έχουν την ίδια αρχή και το ίδιο τέλος και μάλλον θα συνεχίσουν να έχουν το ίδιο τέλος. Γιατί; Πριν εξαπολύσεις μια επίθεση στον εχθρό σου λαμβάνεις υπόψη σου την αντίδραση του. Έτσι και με τον οργανισμό μας, όσο πιο 'μίζερη' είναι μια δίαιτα τόσο περισσότερο το σώμα θέλει να ανακτήσει το αρχικό του βάρος. Επίθεση εσείς, επίθεση και αυτό. Συνήθως διαρκούν ένα μήνα και έπειτα η καμπύλη ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Η πορεία τους είναι μάλιστα αντιστρόφως ανάλογη με εκπληκτική ακρίβεια, σε δύο μήνες πάλι απ' την αρχή. Κατά τα άλλα, η δίαιτα είχε αποτελέσματα. Μην γελιόμαστε αν βάλουμε κάτω την πίεση που ασκούν οι ενοχές 'για γρήγορο αδυνάτισμα' και ένας ειδικός (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) που σας λέει με τη μείωση του βάρους σας θέλει ειδικό χειρισμό και χρόνο, ο νικητής θα είναι γρήγορη αποσυμφόρηση πίεσης (γρήγορο αδυνάτισμα).
   Που αποσκοπούν οι δίαιτες πολλών υποσχόμενων κιλών; Στις ενοχές σας. Που αποσκοπούν οι ειδικοί; Στη σωστή ενημέρωση που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Μα και οι ειδικοί δίαιτες δεν δίνουν; Είμαστε υπέρμαχοι αλλά έχουμε δει και στην πράξη, έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερα άρθρα μας ότι, οι δίαιτες είναι πιθανόν το 10% άντε το 15% της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου με το 15% της δύναμης σου αλλά με το 100%. Που είναι το άλλο 85%; Στην συμπεριφορική αντιμετώπιση της νόσου. Αξιολογούμε την ίδια τη θεραπεία που εφαρμόζουμε και στην πορεία την εξελίσσουμε, την εμπλουτίζουμε, την αξιολογούμε, δεν υπάρχουν πάγιες σταθερές δίαιτες που κάνουν σε όλους καλό, υπάρχουν άνθρωποι που τις εφαρμόζουν και από 'κει ξεκινάμε. Η θεραπεία είναι λοιπόν μια μεταβλητή διαδικασία ανθρωποκεντρική. Αμετακίνητες, βαριές, επιτυχημένες σε όλους δίαιτες δεν υπάρχουν, αντίθετα υπάρχουν έμπειροι, καλά εκπαιδευμένοι ειδικοί σε διάφορα μοντέλα θεραπείας που πρώτα μελετούν τον άνθρωπο και αφού ξέρουν τι μπορεί να εφαρμόσει, έπειτα καταρτίζουν φυλλάδιο διατροφικών οδηγιών. Με την εξής διαφορά, με το 85% μπορεί να υπάρξει οριστική θεραπεία αλλά με το 15%(διαιτολόγιο) δεν πρόκειται ποτέ να γίνει τίποτα και δεν φοβόμαστε να πούμε ότι όντως τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα. Οι δίαιτες όσο περνάει ο καιρός αυτοκαταργούνται, κανείς σε 10χρόνια από τώρα δεν θα ασχολείτε με θερμίδες, αριθμούς και ζυγαριές. Οι σύγχρονες θεραπείες θα λαβάνουν υπόψην τους ψυχο-διατροφο-μετρικά μοντέλα σχεδιασμένα λαμβάνοντας υπόψην τους το παρελθόν, τον συναισθηματισμό, την καθημερινότητα του ασθενή, τις κοινωνικές επιρροές και πληθώρα άλλων παραγόντων που να μπορούν να θεραπεύσουν αλλά και να μονιμοποιήσουν το θετικό τους αποτέλεσμα.

 Υ.Γ.
Ξέρω μια δίαιτα...Δώσε μου μια δίαιτα...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!