Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Το πρόβλημα δεν είναι στις θερμίδες

Γράφει ο Θανάσης Μακρής

 Γεια σας. Και καθώς κλασικά διανύουμε μια περίοδο δίαιτας ξανασετάρουμε τα ρολόγια μας πάλι στην αρχή. Σαν να μην πέρασε μια μέρα σήμερα θα αναφερθούμε στο πιο σπουδαίο πρόβλημα μιας θεραπείας μείωσης βάρους. Ο βασικός λόγος που δεν αδυνατίζει κάποιος είναι..
κυρίως αυτός. Είναι πανίσχυρος, επίμονος και αμετανόητος.
  Δεν μπορείτε να εφαρμόσετε μια δίαιτα, γιατί; δεν μπορείτε να μην φάτε γλυκό, γιατί; δεν μπορείτε να κόψετε το ψωμί, γιατί; παρασύρεστε στις γιορτές, γιατί; θέλετε να αδυνατίσετε και δεν μπορείτε, γιατί;  Απότο 1948 ο Π.Ο.Υ. κύρηξε την παχυσαρκία πανδημία και ενώ η παχυσαρκία θεωρείτε μια πολύ σοβαρή ασθένεια και καθώς ολόκληρος ο πλανήτης 'φουσκώνει' κατά εκατομμύρια, οι θεραπείες αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη. Που μπορούμε να ψάξουμε τις αιτίες, που αλλού εκτός από τις ρίζες της ασθένειας, εκεί που ενηλικιώνεται. Γιατί αποτυγχάνουν οι θεραπείες; Αποτυγχάνουν γιατί αγνοούν τις αντιδράσεις του οργανισμού κατά τη διάρκεια εφαρμογής μιας θεραπείας.
  Υποστηρίζουμε ότι ο παχύσαρκος ασθενής έχει να αντιμετωπίσει δύο ασθένειες, η μία είναι η ίδια η παχυσαρκία με τα γνωστά χαρακτηριστικά και η άλλη είναι αυτή με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η πρώτη υφίσταται πριν την έναρξη της θεραπείας η δεύτερη ξεκινά μαζί με την θεραπεία. Τι χαρακτηριστικά έχει η ασθένεια αυτή; Είναι φοβική στο καινούριο, έχει εμμονές, αντιστέκεται λυσσαλέα και κάνει τα πάντα για να εκτροχιάσει την θεραπεία. Κάποιος μπορεί να πει ότι είναι η αντίδραση του οργανισμού στο καινούριο. Τι είναι το καινούριο; Η δίαιτα. Μια δίαιτα που αναδιοργανώνει την καθημερινότητα σου και σου ζητά να αλλάξεις πράγματα. Η ίδια η θεραπεία λοιπόν γεννά και ασθένεια; Αυτό ακριβώς υποστηρίζουμε. Είναι ικανή να καταστρέψει τα πάντα, είναι παντού και ποτέ δεν είσαι σίγουρος ότι την ξεπέρασε ο ασθενής. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 5ης και 6ης εβδομάδας και μέχρι την 10η εβδομάδα θεραπείας έχει οδηγήσει τον ασθενή πιθανότατα και στην έξοδο, αν όχι μπορεί η θεραπεία να συνεχίζεται χωρίς να παράγεται κανένα αποτέλεσμα πράγμα που με μια μικρή καθυστέρηση οδηγεί στο ίδιο πράγμα στην έξοδο δηλαδή. Σε τι ενέργειες προβαίνει ο ασθενής; Αρχίζει μια σταδιακή αντίσταση στη θεραπεία που του συστήνεται. Αρχίζει να θεωρεί ότι ξέρει τι πρέπει να φάει, λαμβάνει τρόφιμα ποιότητας και ποσότητας παρελθόντος, αντιμετωπίζει θυμωμένα τον θεραπευτή του, ισχυρίζεται ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει για να μειώσει το βάρος του, ακυρώνει τα ραντεβού του επικαλούμενος λόγους μη πραγματικούς, με συνέπεια να οδηγηθεί στην έξοδο από την θεραπεία. Συχνά ο θεραπευτής βρίσκεται μπροστά στο εξής δίλλημα, ο ασθενής λέει ότι θέλει πολύ να αδυνατίσει χωρίς να εφαρμόζει καμία από τις οδηγίες που του συστήνονται.
   Η επιστροφή στην παλιά συμπεριφορά μετά από μια θεραπεία διαρκεί από 3-6 μήνες. Είναι το κοινότυπο 'τα 'χασε και τα ξαναπήρε', που έπρεπε να λέγεται 'τα ξαναπήρε γιατί δεν τα έχασε ποτέ'. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο αντίστασης που θυμίζει καθαρά διελκυστίνδα, στη μία της πλευρά είναι η θεραπεία και στην άλλη της πλευρά είναι η αντίσταση στη θεραπεία. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται ως και σήμερα στοχεύουν στη θεραπεία αγνοώντας την αντίδραση του ασθενή η οποία κρίνει συνήθως το μέλλον της θεραπείας. Η αντίσταση όπως έχουμε πει και παλιότερα διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτό που δεν διαφέρει είναι ότι εμφανίζεται πάντα και εμφανίζεται σε όλους.
  Ο 'σφυγμός' του ασθενή. Η αντίσταση του ασθενή στην θεραπεία ή στο καινούριο, κορυφώνεται σιγά σιγά. Επειδή οι θεραπείες μείωσης βάρους έχουν διάρκεια, ο θεραπευτής προλαβαίνει να δει όλο το κύκλο της αντίστασης στη θεραπεία και ο θεραπευόμενος 'σαν σε τροχιά' οδεύει προς μια καλοκουρδισμένη αποτυχία. Από την εμφάνιση της αντίστασης και μετά δεν υπάρχει καμία ελπίδα 'ανάνηψης', η θεραπεία οδεύει προς αποτυχία και ο ασθενής πραγματικά δεν ξέρει 'τι τρένο τον χτύπησε'. Από που πηγάζει η αντίσταση στη θεραπεία; Είναι γεγονός ότι ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται και απλά ακολουθεί το ένστικτο του, το οποίο με τη σειρά του πηγάζει απ' αυτό που οι συμπεριφοριστές αποκαλούν ασυνείδητο. Δεν ξέρει δηλαδή ότι το αρχικό συναίσθημα της αντίστασης που αισθάνεται ότι έχει μη αναστρέψική εξέλιξη. Είναι δυνατόν οι θεραπείες να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα; Ναι είναι, αρκεί οι θεραπείες να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψην τους τον αντίκτυπο που έχουν στον θεραπευόμενο. Πως πρέπει να δρα ο ειδικός για να βοηθήσει τον ασθενή του; Κατα τη γνώμη μας ο ειδικός πρέπει να δράσει στην αρχή της θεραπείας και ειδικότερα στις τέσσερις πρώτες συνεδρίες. Η μη παρέμβαση στην αρχή της θεραπείας αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποτυχίας.
  Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι η ασθένεια της παχυσαρκίας μπορεί να θεραπευτεί. Η χαρτογράφηση των βημάτων της θεραπείας είναι το πρώτο βήμα, εμπιστοσύνη, προσήλωση στην προσπάθεια και επιμονή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ασθένειας και θεραπείας. Η θεραπεία έχει στάδια και κάθε στάδιο τα δικά του χαρακτηριστικά. Μικρότερη ή μεγαλύτερη 'δόση' της θεραπείας μεταξύ των σταδίων μπορεί να οδηγήσει την προσπάθεια σε αποτυχία. Ραντεβού στη Πλατεία Θεραπείας. 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!