Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Πόσα κιλά θα χάσω την πρώτη εβδομάδα;

Γράφει ο Θανάσης Μακρής

Γεια σας. Αριθμοί, νούμερα κυριαρχούν σε μια δίαιτα. Η αγωνία των ανθρώπων στο άκουσμα της λέξης δίαιτα είναι το 'πόσο', κιλά εννοώντας. Όσα περισσότερα ακούει το αυτί τόσο το καλύτερο. Συνήθως λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντισταθούν στους αριθμούς. Όχι ότι προσφέρουν κάτι, αλλά...
με κάποιο 'ποσοτικό' τρόπο πρέπει να 'πλασαριστούν' και κάποια πράγματα. Οι αριθμοί στα κιλά και στη δίαιτα πάντα κάνουν 'καλά' τη δουλειά τους.
  Οι συνήθεις ερωτήσεις που δεχόμαστε οι διατροφολόγοι είναι πάντα γύρω από αριθμούς, 'πόσο θα χάσω το μήνα', 'πόσο θα χάνω την βδομάδα', 'πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω την ημέρα'. Οι ερωτήσεις έχουν ψυχαναγκαστικό συνήθως χαρακτήρα, καταπραύνουν τις ενοχές του πρωταγωνιστή, γιατί το κύριο χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που μας επισκέπτεται είναι αυτό, πολλές ενοχές. Πως καταστέλλεται αυτή η φόρτιση; Με αριθμούς και συνήθως όσο το δυνατόν πιο μεγάλους. '5 κιλά την εβδομάδα', 'χωρίς δίαιτα', '10 κιλά σε 15 ημέρες' κ.τ.λ. Στο άκουσμα αυτών των ποσοτικών αριθμών που βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, οι ενοχές γίνονται πιο 'εύπεπτες'.
  Σε προηγούμενο μας άρθρο (Πόσο χρόνο θέλω για να χάσω 20 κιλά;) σημειώσαμε ότι απαιτούνται περίπου 12μήνες για να πετύχει ένας συγκεκριμένος τύπος πρωταγωνιστή μείωση του βάρους του κατά 20κιλά. Στο σημερινό μας άρθρο θα σημειώσουμε την εμπειρία μας αλλά και τη γνώση μας στο πόσο μπορεί να μειωθεί το βάρος του θεραπευόμενου την πρώτη εβδομάδα θεραπείας.
   Το περιστατικό αφορά γυναίκα 35ετών, με αρχικό βάρος 90κιλά και άνδρα 35 ετών 100κιλά. Ενώ όλοι οι θεραπευόμενοι νομίζουν ότι με την έναρξη της θεραπείας και την εφαρμογή ενός καινούριου διαιτολογίου με καινούριες-λίγες θερμίδες θα χάσουν βάρος,  αυτό τελικά που οδηγεί στη μείωση του βάρους, και είναι εντονότερο τις πρώτες 2 εβδομάδες, είναι η αλλαγή από την προηγούμενη καθημερινότητα του, στην καινούρια του διαιτολογίου. Σαν να λέμε κ
ρύο-ζέστη. Η αλλαγή λοιπόν αυτή φέρνει και την μείωση του βάρους, η οποία είναι συνάφεια του μεγέθους της αλλαγής. Διατροφή με πολλά κορεσμένα λίπη, πολύ ζάχαρη και πολύ αλκοόλ είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε μια απότομη μείωση του βάρους  αν στην καινούρια διατροφή που θα συντάξει ο ειδικός σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο απουσιάζουν πλήρως τα παραπάνω. Η αλλαγή αυτή μπορεί να φέρει και μείωση του βάρους της τάξης των δύο και τριών κιλών την εβδομάδα και στα δύο φύλα. Την  πρώτη εβδομάδα η αλλαγή αποτυπώνεται ευκρινέστερα στη ζυγαριά και η μείωση αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στον πρωταγωνιστή καθότι μεγάλη. Αυτό όμως συμβαίνει λόγω της αλλαγής, στη συνέχεια ο οργανισμός προσαρμόζεται στις νέες διατροφικές οδηγίες και η μείωση του βάρους αποκτά σταθερά χαρακτηριστικά και σαφέστατα δεν μειώνεται, όπως την πρώτη εβδομάδα. Η απόκλιση αρχικής μείωσης βάρους με την μείωση που μπορεί να πάρει ο πρωταγωνιστής την 8η εβδομάδα είναι της τάξης του 50-70% προς τα κάτω. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός κάθε εβδομάδα που περνάει προσαρμόζεται συνεχώς και περισσότερο.
   'Είναι υγρά', 'ξεφουσκώνεις', 'ξεπρήζεσαι', από τα διάφορα που ακούγονται για την πρώτη εβδομάδα. Δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω, απλά αλλάζεις αυτά που έκανες πριν.  Πόσα κιλά θα χάσει μια κυρία 90 κιλών την πρώτη εβδομάδα; Η διακύμανση έχει να κάνει και εδώ με το μέγεθος της αλλαγής. Η πιο συνηθισμένη μείωση είναι μεταξύ 1 - 1,5 κιλά. Στους άνδρες η αντίστοιχη μείωση είναι 1,5-2,5 κιλά. Οι αριθμοί που αναφέραμε παραπάνω ισχύουν σε ποσοστό 85-90%, παρατηρούνται και φαινόμενα βίαιων προσαρμογών βέβαια, δίαιτες με σούπες, με ροφήματα που κόβουν την όρεξη και διάφορες μη υγιής προτάσεις που μπορεί να αυξήσουν τη μείωση βάρους, αλλά προσέξτε όσο αυξάνετε η πίεση στον οργανισμό να μειώσει το βάρος του τόσο γρηγορότερα προχωρά σε προσαρμογή ο οργανισμός. Σε βάθος περίπου ενός μήνα δηλαδή η μείωση του βάρους ότι μέθοδος και να έχει χρησιμοποιηθεί θα είναι ίδια. Απλά αλλάζει ο ενθουσιασμός. Αν δηλαδή ο κύριος των 35 ετών για μια βδομάδα πίνει μόνο τσάι και νερό, στο τέλος της εβδομάδας θα είναι ετοιμόρροπος, 5 κιλά λιγότερο και ενθουσιασμένος για την 'καινούρια' μέθοδο που του είπαν, πως χάνεις γρήγορα βάρος. Αυτά τα 5 κιλά προκαλούν ένα παράλογο ενθουσιασμό στον πρωταγωνιστή όπως και να το κάνουμε, νομίζοντας ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι έτσι. Πως προχωρά η μείωση βάρους σε αυτού του είδους τα περιστατικά; Δεν προχωρά, την 5η ή 6η εβδομάδα δίαιτας το βάρος αρχίζει να αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. 
  Η πρώτη εβδομάδα πάντα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μιας θεραπείας. Αν ο πρωταγωνιστής μειώσει το βάρος του κατά 2 κιλά, επικρατεί ενθουσιασμός που τον συνοδεύει και στις επόμενες εβδομάδες, αν το βάρος του μειωθεί κατά μισό κιλό, επικρατεί λιγότερος ενθουσιασμός. Στην πορεία, ο ενθουσιασμός είναι ανάλογος της μείωσης του βάρους και αυτή ανάλογη της σωστής εφαρμογής του προγράμματος.  Σχεδόν όλες οι θεραπείες express που προτείνονται όλες έχουν ως στόχο την πρώτη εβδομάδα, δηλαδή να προκαλέσουν ενθουσιασμό. Και αυτό γιατί; Ο ενθουσιασμός εγκαταλείπει αργότερα τον πρωταγωνιστή απ' ότι αυτός την προσπάθεια να μειώσει το βάρος του. Επομένως την πρώτη εβδομάδα αυτές οι δήθεν θεραπείες προκαλούν το μέγιστο του ενθουσιασμού, προκαλώντας στον πρωταγωνιστή το συναίσθημα ότι 'καταναλώνει' το σωστό προιόν. Το βάρος την πρώτη εβδομάδα θα μειωθεί περισσότερο απ'όλες τις επόμενες εβδομάδες. Θα ήταν άτοπο να υποστηρίξουμε ότι ο οργανισμός μας θα μειώσει το βάρος του σαν την πρώτη εβδομάδα. Αυτό δεν θα συμβεί.  Στην πορεία προσαρμόζεται σε ένα σταθερό ρυθμό μείωσης βάρους.
  Ο ρεαλισμός έχει χρώμα άσπρο, είναι ουδέτερος, είναι άοσμος, έχει διάρκεια, δεν μας φορτίζει αρνητικά ή θετικά και μας δίνει την σωστή όψη της αλήθειας, έχει γεύση σαν το ραπανάκι και η παρουσία του είναι καθοριστική στην πορεία της θεραπείας. Ο ενθουσιασμός είναι ροζ, μυρίζει ωραία, δεν έχει διάρκεια, μας φορτίζει μόνο θετικά αλλά λίγο, είναι γλυκός σαν σοκολάτα και διαρκεί όσο η γεύση της, τα οφέλη του διαρκούν εξαιρετικά λίγο και η συνεισφορά του στη θεραπεία της παχυσαρκίας σχεδόν ασήμαντη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!