Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Για τις αισθήσεις...


Τίποτα δεν μπορεί να γιατρέψει την ψυχή εκτός από τις αισθήσεις.


Οι πέντε αισθήσεις μας δόθηκαν για να τις τρέφουμε με όμορφες και ευχάριστες εμπειρίες. Ωστόσο, οι πιο πολλοί ευνοούν περισσότερο ορισμένες αισθήσεις σε βάρος άλλων.


Ο μελομανής περνάει τον περισσότερο χρόνο του ακούγοντας μουσική με τα μάτια κλειστά. Ο βιβλιοφάγος καταβροχθίζει τον έναν τόμο μετά τον άλλο ξεχνώντας πως υπάρχουν κι άλλες τέχνες που θα μπορούσαν να χαϊδέψουν την ψυχή του. Ο ζωγράφος βλέπει τον κόσμο στον καμβά του και ο καλοφαγάς προτιμά ένα γεύμα από την καλύτερη έκθεση.

Για να είναι κανείς δανδής των αισθήσεων, πρέπει να μελετήσει ποιες τρέφουμε περισσότερο και να ισορροπήσει εκείνες στις οποίες δίνουμε λιγότερη προσοχή.

΄Ενας ταξιδευτής και λόγιος που αγαπούσε την καλή ζωή, ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, έδινε την εξής συνταγή για την τέλεια ευτυχία:

Πρέπει ν΄ακούει κανείς κάθε μέρα ένα τραγουδάκι, να διαβάζει λίγη καλή ποίηση και να βλέπει έναν όμορφο πίνακα. Έτσι, οι εγκόσμιες σκοτούρες δε θα εξαλείψουν την αίσθηση της ομορφιάς που στάλαξε ο Θεός μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.


Τίτλος Βιβλίου: Όσκαρ Ουάιλντ: 99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα 
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Πέρσυ Άλλαν
Μεταφραστής : Σπερελάκη Τιτίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!