Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Το ταξίδι μιας αρχής που δεν έφτασε στο τέλος της

Γράφει ο Θανάσης Μακρής
Γεια σας. Το καλοκαίρι είναι περίπου στο αποκορύφωμα του, οι επισκέψεις μας στις θάλασσες πυκνώνουν και ο ήχος των κυμάτων δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια να μην είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας. Εν μέσω θέρους επιλέγουμε να σας μιλήσουμε για την κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που προσπαθούν πολλές φορές να αδυνατίσουν και δεν μπορούν. Δεν μπορούν, δεν θέλουν ή είναι κάτι άλλο.


   Τέλειωσε η σχολική χρονιά, οι γονείς προσέρχονται στα σχολεία ή στα φροντιστήρια και οι καθηγητές τους αξιολογούν τις επιδόσεις τους. Κάποιοι απ' τους γονείς ακούν λοιπόν τις εξής λέξεις από τους καθηγητές των παιδιών τους, 'πολύ έξυπνος αλλά δεν στρώνεται', 'διαβάζει αλλά χρειάζεται περισσότερο', 'δεν έχει το μυαλό του συγκεντρωμένο, αν το είχε...'. Όχι δεν θα ασχοληθούμε με τις σχολικές επιδόσεις σήμερα, αλλά θέλουμε να δώσουμε μια καλή πάσα στο θέμα μας το οποίο σκιαγραφεί το προφίλ πολλών ανθρώπων που μας επισκέπτονται για να αδυνατίσουν. Σε ποιους ανθρώπους αναφερόμαστε; Σε εκείνους που έχουν προσπαθήσει άπειρες φορές να μειώσουν το βάρος τους και δεν τα έχουν καταφέρει.

   Ο Γ. μας επισκέπτεται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων για να μειώσει το βάρος του. Η τελευταία επίσκεψη του ήταν πριν 4 μήνες το Σεπτέμβρη για τον ίδιο λόγο. Ο Γ. δεν κατάφερε την προηγούμενη φορά να αδυνατίσει και συζητήσαμε μαζί του τους λόγους που δεν καταφέρνει να φτάσει στο στόχο του. Την τελευταία πενταετία ο Γ. έχει προσπαθήσει περίπου 20 φορές να μειώσει το βάρος του. Τι έχει καταφέρει; Δύο κιλά πάνω, δύο κιλά κάτω.Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος το Σεπτέμβρη μας εξομολογήθηκε ότι έχει περάσει απ' όλες τις μεθόδους. Έχει κάνει χιλιάδες δίαιτες ακόμη και εκείνες που τα περιοδικά δεν της διαφήμιζαν, έχει πάρει τα πάντα αλλά η οριστική λύση δεν ήρθε ποτέ. Ίσως και οι περισσότεροι ασθενείς που επισκέπτονται ειδικούς να ανήκουν στην κατηγορία του Γ.

  Ο Γ. ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που τους ενδιαφέρει μόνο η σύλληψη και ο έντονος συναισθηματισμός που προσφέρει η ιδέα του αδυνατίζω. Θυμίζει τους περισσότερους ερωτευμένους που σε φαντασιακό επίπεδο βιώνουν την αποδοχή του άλλου και ως εκεί, τίποτα δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Κυρίαρχα στοιχεία όπως ο φόβος ,σταματούν την επίτευξη του στόχου. Δείχνει να είναι ένα συναίσθημα που δεν ωρίμασε ή που έμεινε στα μισά του δρόμου ή που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, ένα συναίσθημα 'κένταυρος'.

  Κάνοντας μια 'τομή' στη σκέψη του Γ. αυτό που του συμβαίνει είναι τι ακριβώς; Ακούει μια καινούρια δίαιτα που την έκανε ο τάδε και κατάφερε 'πολλά', βλέπει έναν star που έκανε την άλλη δίαιτα και επίσης κατάφερε πολλά, αυτόματα τοποθετεί τον εαυτό του όχι στην θέση της προσπάθειας να καταφέρω αυτό, αλλά στη θέση του ότι τα κατάφερα και μπορώ να χαίρομαι σαν κι' αυτόν. Γι' αυτό άλλωστε έχει τόση διασπορά ο 'πειραματισμός' με τις δίαιτες ακριβώς γιατί ερεθίζει το πρωταγωνιστή η σκέψη του πως θα αισθάνεται αν και αυτός καταφέρει να αδυνατίσει. Προκύπτει μια παράξενη χαρά που πηγάζει απ' το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής σκέφτεται ότι ήδη έχει καταφέρει να αδυνατίσει και είναι στην μετά δίαιτας εποχή μόνο που έχει αφαιρέσει απ' την σκέψη του την προσπάθεια που απαιτείται για να τα καταφέρει. Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων είναι αυτοί που επηρεάζονται και περισσότερο από κάποιον 'γνωστό' τους που βλέπουν να έχει αδυνατίσει, σε αυτόν μετουσιώνεται η χαρά που θέλουν οι ίδιοι να αισθανθούν μετά το πέρας της προσπάθειας. Η εικόνα ενός ανθρώπου που 'τα έχει καταφέρει' αποτελεί γι' αυτή την κατηγορία των ανθρώπων μια μετουσίωση της νίκης, όχι αυτού που βλέπουν, αλλά μια δική τους νίκη. Είναι έτοιμοι να κάνουν λοιπόν ότι έκανε και αυτός (σωστό και μη) για να τα καταφέρουν. Το τι απαιτείται είναι κάτι που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.

   Τι κακό μπορεί να κάνει αυτό σε έναν άνθρωπο που θέλει να μειώσει το βάρος του; Η έλλειψη ρεαλισμού και αίσθησης της πραγματικότητας, φέρνει τεράστια απογοήτευση στον πρωταγωνιστή. Η διάρκεια που είναι το βασικό συστατικό μιας θεραπείας, δεν υπάρχει και η θεραπεία είναι καταδικασμένη. Αυτός ο τύπος πρωταγωνιστή που ενδεχομένως να αποτελεί και πλειοψηφία είναι αυτός που μένει σε μια αιώνια αρχή. Δεν καταφέρνει να τελειώσει την θεραπεία του. Αφαιρώντας από την θεραπεία, το ρόλο του, το τι χρειάζεται να κάνει ο ίδιος για να τα καταφέρει η προσπάθεια έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει. Πόσο διαρκούν οι προσπάθειες τους; Περίπου ένα μήνα, πιθανόν και δύο. Βασικό τους πρόβλημα; Η μη αποδοχή της ίδιας της θεραπείας ως το μέσο επίτευξης του στόχου. Η μη ενσωμάτωση της θεραπείας στην καθημερινότητα τους είναι το βασικό αρνητικό χαρακτηριστικό. Κύρια στοιχεία τους το πάθος, η ενέργεια, η θέληση αλλά συνήθως είναι άμορφα, ανεκπαίδευτα και 'ασμίλευτα'. Στοιχεία που χάνονται πάρα πολύ γρήγορα και ξανακερδίζονται πάρα πολύ δύσκολα. Πολλές φορές στο άκουσμα μόνο της λέξης 'διαιτολόγιο' μας θυμώνουν ή μας βγάζουν μια επιθετικότητα, που έχει ως αντίπαλο το φαντασιακό τους τέλος. Συνήθως έχουν κάνει πολλές προσπάθειες, που δεν έχουν τελειώσει και δεν εφαρμόζουν σχεδόν ποτέ όλες τις οδηγίες που ο ειδικός  τους προτείνει για να φτάσουν εκεί που θέλουν. Και τι έρχονται να κάνουν σε εμάς; Συνήθως έρχονται με σκοπό να διαρκέσει το όνειρο τους περισσότερο. Ρόλος μας ; Να βάλουμε λίγο περισσότερο φως στο σκοτάδι τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!