Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

'Είμαι αποφασισμένος...'


Γράφει ο Θανάσης Μακρής
   Γεια σας. Οι εχθροί σε μια προσπάθεια μείωσης του βάρους πολλοί. Σκοπός του σημερινού άρθρου να σας γνωρίσει με ένα ακόμη. Οι εχθροί είναι συνήθως βουβοί και δεν 'προκαλούν θόρυβο', η παρουσία τους όμως ενδεχομένως να καθορίσει και την πορεία της προσπάθειας.

  Ένας από τους πολλούς βουβούς εχθρούς και το σημείο Μηδέν. Το σημείο εκείνο στο οποίο δεν παράγεται κανένα αποτέλεσμα. Γιατί δεν παράγεται κανένα αποτέλεσμα; Γιατί ο πρωταγωνιστής δεν έχει απαντήσεις για ποιο λόγο κάνει την προσπάθεια, τι θα ήθελε να πάρει από την προσπάθεια, αν πράττει σωστά που το κάνει κ.τ.λ. Σίγουρα θα αναρωτηθείτε μα τι μας λες δεν σε επισκέπτονται άνθρωποι αποφασισμένοι να μειώσουν το βάρος τους; Η απάντηση είναι, ναι, μας επισκέπτονται άνθρωποι αποφασισμένοι αλλά για ποιο πράγμα αποφασισμένοι;  Η σωστότερη απάντηση είναι μας επισκέπτονται άνθρωποι αποφασισμένοι σκέτο. Όταν..
..η θεραπεία απλώνεται μπροστά τους πολλοί είναι εκείνοι που είναι αποφασισμένοι αλλά όχι για την θεραπεία. Στη περίπτωση αυτή η θεραπεία διαρκεί λίγο και το πρόβλημα πολύ. Πρέπει να επισημανθεί νωρίς στον πρωταγωνιστή ότι η θεραπεία έχει διάρκεια και ότι η απόφαση που πήρε μέσα από σκέψη της μίας ημέρας δεν αρκεί. Η σκέψη ενέχει μέσα της την επιθυμία για αλλαγή, το καινούριο, το διαφορετικό, τον άλλο εαυτό, την αναγέννηση, τον επαναπροσδιορισμό αλλά δεν ενέχει τι απαιτείται για αυτό. Ο πρωταγωνιστής συνήθως πάει στο τέλος της σκέψης, πως θα είναι δηλαδή όταν αδυνατίσει (ειδικά δε αν έχει δει και κάποιον άλλο). Οι συμπεριφοριστές διατροφολόγοι πρέπει να τονίζουν την αρχή, την μέση και την πορεία της θεραπείας, να απλώνουν 'στο τραπέζι΄' τις δυσκολίες και 'τα αγκάθια' μιας προσπάθειας με σκοπό την 'χαρτογράφηση' της θεραπείας του περιττού σωματικού βάρους. Όταν γίνεται αυτό, ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα του και η αντίδραση του έχει ως εξής: α)αντιλαμβάνεται ότι το βάρος που του αναλογεί στη θεραπεία είναι δυσβάσταχτο και δεν διατίθεται να το κουβαλήσει β)δηλώνει αποφασισμένος ότι θα προχωρήσει την προσπάθεια.

  Έτοιμος σε αυτό που θα αντιμετωπίσει κάποιος σε μια θεραπεία δεν είναι ποτέ κανένας, γιατί η θεραπεία είναι μια υπόθεση που τρυπώνει στην καθημερινότητα τους, παντού, τα συναισθήματα 'θέλω να αδυνατίσω' μπλέκονται με τα συναισθήματα καθημερινότητας και παράγεται ένα παράξενο μίγμα που ποτέ ο ειδικός δεν ξέρει πως θα αντιδράσει ο θεραπευόμενος. Το 'θα τα παρατήσω' ή 'κουράστηκα' ενέχουν λίγο απ' αυτό το μίγμα. Όσο το μίγμα αυτό βαραίνει η 'έξοδος' έρχεται όλο και πιο κοντά. Κάθε συναίσθημα που προκύπτει λοιπόν σε μια θεραπεία είναι εντελώς καινούριο και αχαρτογράφητο, ακόμη και αν ο πρωταγωνιστής το έχει επαναλάβει πληθώρα φορών (πολλές δίαιτες). Το 'κουράστηκα' ή 'βαρέθηκα' λοιπόν είναι συναισθήματα που πηγάζουν από την καθημερινότητα του θεραπευόμενου και όχι στο πως εξελλίσεται η ίδια η θεραπεία. Η εισβολή της καθημερινότητας στην θεραπεία είναι άμεση, μεγάλη, σε όλα τα επίπεδα και φορτίζει έντονα την πορεία μιας θεραπείας.

    Αποφασισμένος είναι λοιπόν κάποιος, αλλά η ανατομία της ασθένειας είναι τέτοια που οποιαδήποτε απόφαση πήρε 'κάποιο βράδι' αρκεί μονάχα για τις 2 ή 3 πρώτες εβδομάδες. Στα επόμενα βήματα ο ομιχλώδης και αποπροσανατολιστικός ενθουσιασμός φεύγει και την θέση του παίρνει η 'καθημερινότητα' και οι απαιτήσεις της δίαιτας. Ο πόλεμος είναι σκληρός, η καθημερινότητα τσακίζει την επιμονή και την υπομονή του πρωταγωνιστή και πολλές φορές αφήνει πίσω του θύματα που δεν θέλουν να ξαναδούν στα μάτια τους ξανά 'δίαιτα'. Απλά γιατί είδαν τι είδους πόλεμος είναι αυτός.  Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε ένα απόλυτο μίσος στις δίαιτες γενικότερα, απλά και μόνο στο άκουσμα της λέξης. Θα διαπιστώσετε εύκολα ότι πολλές λύσεις που πλασάρονται στην αγορά έχουν ως διαφημιστικό τρικ το 'χωρίς δίαιτα'. Πολλοί άνρωποι λοιπόν βγαίνουν απο την θεραπεία απελπισμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι, είναι πολύ πιθανό να μην ξαναπροσπαθήσουν ποτέ να ξανακάνουν δίαιτα ή αν θα το ξανακάνουν να αργήσουν πολύ, σε σημείο τέτοιο που το πρόβλημα να είναι πια δυσεπίλυτο. Η έλλειψη γνώσης της ανατομίας της ασθένειας απλά κάνει τον πρωταγωνιστή να μισήσει την θεραπεία. Πολλοί άνθρωποι που βγαίνουν από μια τέτοιου είδους θεραπεία είναι πολύ πιθανό να τη μισήσουν όσο τίποτε άλλο. Η θεραπεία εδώ λοιπόν μπορεί να αρρωσταίνει περισσότερο απ' όσο θεραπεύει λοιπόν και μπορεί να προκαλεί σε τέτοια έκταση πρόβλημα που και η μετέπειτα ιασιμότητα του να είναι ανέφικτη. Η γνωριμία του πρωταγωνιστή με τον εαυτό του, η όψη του γυμνού προβλήματος και του γυμνού εαυτού δεν είναι ίσως πιο έντονη απ' ότι εδώ.

   Λύση : χαρτογράφηση των βημάτων της θεραπείας, εξοικείωση με το πρόβλημα και με τις ίδιες τις αντιδράσεις του εαυτού μας, αποδοχή και γνώση του μεγέθους του προβλήματος, τμηματοποίηση του προβλήματος και της θεραπείας του, διατήρηση της υπομονής σε κρίσιμα σημεία της θεραπείας, προσήλωση στον αρχικό στόχο. Σε μια προσπάθεια μείωσης του βάρους το στοιχείο που χρειάζεται λιγότερο είναι να είναι κάποιος αποφασισμένος, γιατί είναι ένας σύμμαχος που σε λίγες εβδομάδες 'μας έχει αφήσει'. Ο διατροφολόγος στοχεύει στην άρτια ενημέρωση του πρωταγωνιστή, την εκπαίδευση του πάνω στο διατροφικό πρόβλημα, τον λεπτομερή σχεδιασμό των βημάτων και την συμπεριφορική θωράκιση του. Ο εχθρός τρυπώνει στο κάθε λεπτό της ημέρας και ως λύση απαιτείται ο συνεχής επανασχεδιασμός, οι τακτικοί ελιγμοί, χαμαιλέουσα προσαρμογή και αρκετές δόσεις επιμονής.

1 σχόλιο:

  1. ¨Έτοιμος σε αυτό που θα αντιμετωπίσει κάποιος σε μια θεραπεία δεν είναι ποτέ κανένας¨ ... αλλά ποιος φόβος είναι εκείνος που μας κρατάει μακρία απο αυτη την αλλάγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!