Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Η δίαιτα ΧΚΜΤΓ   Γεια σας και Χρόνια Πολλά. Οι γιορτές περίπου πέρασαν και η συζήτηση για τα κιλά των γιορτών φουντώνει. Άλλωστε μετά τη δίαιτα Dukan η επόμενη διασημότερη δίαιτα είναι η XKMTΓ (Xάστε Kιλά Mετά Tις Γιορτές). Και ενώ το ενοχόμετρο των γιορτών χτυπάει 'κόκκινο' εμείς ψάχνουμε απαντήσεις για το αν θα ξεκίναγε κάποιος δίαιτα το Μεγάλο Σάββατο, την 15η Αυγούστου, Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά; Η απάντηση είναι προφανής, αλλά γιατί η απάντηση είναι όχι. Μήπως ψάχνουμε σημαδιακές ημερομηνίες για να ξεκινήσουμε κάτι και αν ναι γιατί; Μήπως θέλουμε να μας οδηγούν τα μεγάλα γεγονότα, μήπως θέλουμε να έχουμε ισχυρούς λόγους να εκκινήσουμε μια προσπάθεια, μήπως θέλουμε να ζούμε σε μια διαρκή αρχή; Από διάρκεια πως τα πάμε; Η απάντηση είναι
μάλλον αρνητική. Ζούμε δηλαδή σε μια διαρκή αρχή χωρίς να έχουμε διάρκεια στους στόχους μας; Μα οι διάρκεια και επιμονή στο στόχο δεν φέρνει το αποτέλεσμα; Γεγονός πάντως είναι, ότι όταν ακούμε για δίαιτες μετά τις γιορτές ακούμε και διαβάζουμε για μια έναρξη αλλά δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε ποτέ για τη μέση ή για το τέλος. Η' σκεφτείτε το και αντίστροφα γιατί τα Χριστούγεννα να μην είναι μια ωραία μέρα όχι έναρξης μιας δίαιτας αλλά το τέλειωμα της. Για να το διαβάσουμε και διαφορετικά 'Μετά τις γιορτές δίαιτα' σε διαφορετική ανάγνωση 'Γιορτές, καιρός να απολαύσετε τους καρπούς των κόπων σας'. Οι γιορτές αποτελούν μια ωραία αφορμή να ξεκινήσετε μια προσπάθεια αλλά τι κατάληξη έχει; Ίσως μια έρευνα η οποία θα μελετά τις προσπάθειες που ξεκίνησαν μετά από γιορτές να μας πει την αλήθεια. Η προσωπική μας γνώμη είναι 'ότι κάθε στιγμή είναι μια υπέροχη ευκαιρία'.

  Επιμένουμε να λέμε και να γράφουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές που έχουν αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που τις διαστάσεις τους ακόμη δεν τις γνωρίζουμε και δεν τους έχουμε δώσει την πρέπουσα σημασία. Ο πρωταγωνιστής ξέρει τι πρόβλημα έχει, ξέρει ότι είναι πολύ σοβαρό, ξέρει ότι χωρίς πραγματική προσπάθεια δεν θα καταφέρει τίποτα, αυτό που δεν ξέρει είναι πως θα το λύσει και την εξειδικευμένη γνώση της λύσης του προβλήματος. Τις σημαδιακές ημερομηνίες τις τοποθετεί στο μυαλό του ως σημαντικές για έναν θετικό και έναν αρνητικό λόγο: 
α) Για να έχει ένα ισχυρό ημερομηνιακό κίνητρο να εκκινήσει 
β) Για να έχει ένα ισχυρό άλλοθι απενεχοποίησης των επιλογών του. 
Στο άρθρο Κατάλληλος καιρός για δίαιτα γράφαμε ότι ...' η όποια προσπάθεια ακολουθήσει θα περιοριστεί μέσα στα στενά χρονικά όρια της αιτίας. Αν η αιτία είναι οι παραλίες, η επιθυμία για βελτίωση του βάρους θα διαρκέσει 2 μήνες, αν αφορμή είναι ο γάμος μας αυτή θα διαρκέσει 3 μήνες, αν αιτία είναι οι διαστάσεις του φορέματος στη γιορτή του Γιώργου (ενδεικτικό όνομα) 15 μέρες. Και μετά… '

   Το άλλοθι που ψάχνουμε είναι για να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό που καλύπτεται λοιπόν πίσω από τις λέξεις 'και μετά τις γιορτές δίαιτα' σημαίνει 'δεν επιθυμώ κανένα περιορισμό στις γιορτές'. Το ισχυρό ημερομηνιακό κίνητρο καταλήγει να έχει 'επιθετική έναρξη' αλλά γρήγορο ξεφούσκωμα (ελλείψη διάρκειας) και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει πιστέψει ο πρωταγωνιστής αρκετά ότι πρέπει να το κάνει. Οι λόγοι που ψάχνει για να 'ντύσει' την προσπάθεια του με ενέργεια είναι ικανοί να εκκινήσουν αλλά όχι να συνεχίσουν. Μήπως όμως η ημερομηνιακή τοποθέτηση της θεραπείας είναι και μια ευκαιριακή απάντηση σε μια σοβαρή ασθένεια; Γνωρίζει η ασθένεια μέρες, ώρες, γιορτές κ.τ.λ.; Μήπως οι ασθενείς βαθιά μέσα τους γνωρίζουν από τι ακριβώς πάσχουν και προσπαθούν να βρουν ένα ισχυρό ευκαιριακό άλλοθι για να μεταφέρουν το πρόβλημα στο μέλλον; Σε όσο περισσότερο μέλλον γίνεται, μέχρι το μέλλον να γίνει παρόν και να κινητοποιηθεί ο πρωταγωνιστής. Επειδή γνωρίζουν λοιπόν, μεταθέτουν τη λύση του προβλήματος. Το 'μετά τις γιορτές δίαιτα' είναι δυνατόν να αποτελεί πολλές φορές ένα ισχυρό άλλοθι για επανάληψη πρότερων συμπεριφορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!