Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Μια σωστή συντήρηση


Γεια σας. Καλοκαίρι και οι ενοχές αυξάνουν την ανάγκη μείωσης του βάρους. Μια εξέταση 'ένοχο-μέτρησης' θα μπορούσε να δείξει εύκολα ποιος θα αδυνατίσει και πότε. Το θέμα μας σήμερα έχει να κάνει με αυτό που κόσμος και ειδικοί αποκαλούν συντήρηση. Διατήρηση του μειωμένου βάρους έπειτα από θεραπεία μείωσης του. Απασχολεί όλους αυτούς οι οποίοι μπαίνουν σε μια τέτοια θεραπεία, θέλουν ή σκέφτονται να μπουν αλλά και φτάνουν μέσα στη θεραπεία κοντά στο επιθυμητό βάρος. Εύκολη η συντήρηση; Ευκολότερη από την μείωση του βάρους, απαιτείται λιγότερη προσπάθεια. Και γιατί το 85-90% σε βάθος πενταετίας ανακτούν το χαμένο βάρος; Οι λόγοι πολλοί και εμείς θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω τους πιο σημαντικούς.


   Το στάδιο της μείωσης του βάρους βρίσκει τον πρωταγωνιστή έτοιμο να ξεκινήσει μια προσπάθεια να χάσει κιλά. Το αρχικό πάθος που πηγάζει και από ενοχές οι οποίες έχουν πολλά αντικείμενα συνήθως, διαδέχεται η κούραση η κόπωση και η ανάγκη να επιστρέψει ο πρωταγωνιστής στην προτέρα 'καλή του ζωή'. Θέλει να βλέπει τη δίαιτα σαν κάτι σύντομο, εύκολο και τόσο όσο. Η πλειοδοσία λύσεων στην αγορά γίνεται πάνω σε αυτή την ανάγκη. Η κούραση, η κόπωση και η ανάγκη για επιστροφή στην  προτέρα 'ασφαλή ζωή'  μπορεί πολλές φορές να μην προσφέρουν τα αναμενόμενα χαμένα κιλά για τον πρωταγωνιστή. Αυτό που θέλουμε να αναλύσουμε σήμερα είναι την περίπτωση επιτυχούς περάσματος από το στάδιο μείωσης του βάρους. Ας πούμε λοιπόν ότι ο πρωταγωνιστής μας καταφέρνει να φτάσει στα κιλά που θέλει. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η διατήρηση του νεότερου μειωμένου βάρους. Ο ειδικός πριν ακόμη περάσει ούτε μία ημέρα δίαιτας θα πρέπει να εξηγήσει στον πρωταγωνιστή τα πάντα που αφορούν την όλη θεραπεία με λεπτομέρειες που να καθιστούν σύμμαχο και γνώστη τον πρωταγωνιστή στην προσπάθεια που ξεκινά. Το σημείο κόπωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι κουράζονται γρήγορα άλλοι αργότερα, γεγονός είναι ότι συναντάται σχεδόν σε όλες τις προσπάθειες. Αλλά το σημείο αυτό συνήθως περνάει όπως περνάει από διάφορα στάδια ο πρωταγωνιστής σε μια θεραπεία μείωσης βάρους, απλά στο σημείο εκείνο είναι πιο έντονο το φλερτ με το stop.

  Η συντήρηση είναι το στάδιο χαλάρωσης των προηγούμενων ρυθμών και μερικής επαναφοράς των ποσοτήτων που έτρωγε ο πρωταγωνιστής στο παρελθόν πάντα με μια σωστή 'αρχιτεκτονική'. Ένα ποσοστό 30-40% ποσότητας ενέργειας επιστρέφει στην καθημερινή διατροφή του πρωταγωνιστή, για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό 60-70% μερικούς μήνες αργότερα. Ο πρωταγωνιστής τρώει λίγο λιγότερο από ότι έτρωγε πριν όταν 'έπαιρνε' βάρος δηλαδή. Αν οι ρυθμοί που θα ακολουθηθούν στο στάδιο της συντήρησης ξεφύγουν προς τα πάνω, τρώει δηλαδή περισσότερη ενέργεια απ' αυτή που πρέπει ο μήνας θα κλείσει με προσθήκη περίπου 3 κιλών. Επαναλαμβάνω με λίγη περισσότερη ενέργεια απ'΄αυτή που πρέπει. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη διάρκεια της συντήρησης θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά και σωστά σχεδιασμένα.

  Τι αισθήματα επικρατούν στον πρωταγωνιστή που εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της συντήρησης;
α) Το σημείο κόπωσης έχει έρθει πολύ κοντά πια και η ανυπομονησία για έξοδο είναι ιδιαίτερα έντονη
β)Ο πρωταγωνιστής έχει έντονο το αίσθημα της πλήρους απεξάρτησης από την θεραπεία, δεν επιθυμεί πια να ακολουθεί κανόνες, διαιτολόγια, όρια κ.τ.λ.
γ)Δεν θέλει να ακολουθήσει το στάδιο της συντήρησης θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται και ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του πια
δ)Μεγαλύτερη χαλάρωση απ' αυτή που χρειάζεται με συνέπεια προσθήκη βάρους και απογοήτευση
ε)Μερική προσθήκη βάρους που μπορεί να οδηγήσει σε καθολική απογοήτευση και στην πλήρη έξοδο από της θεραπεία

    Η συντήρηση είναι ένα στάδιο απαραίτητο για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Χωρίς το στάδιο αυτό το βάρος θα ξανάρθει σφοδρότερο. Η συντήρηση και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η συντήρηση δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας και καλό είναι να δρα επικουρικά και προληπτικά. Δηλαδή σε περιστατικό που το βάρος του μειώθηκε κατά 40κιλά οι πιθανότητες επαναπρόσληψης είναι ιδιαίτερα υψηλές και συστήνεται επικουρική παρακολούθηση μέχρι και 5 χρόνια μετά την έναρξη της συντήρησης αλλά με πολύ αραιή πυκνότητα συνεδριών (1 φορά στους 3 ή στους 6 μήνες).

  Και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα με τη συντήρηση; Ο έλεγχος και εδώ εύκολα μπορεί να χαθεί. Σε περιστατικό, που το βάρος του έχει μειωθεί κατά 20 κιλά, έπειτα από 12 μήνες προσπάθειας, αρκούν 3 μήνες για να 'μπουν' τα 10 κιλά. Η συντήρηση είναι χαλαρότερο στάδιο από την μείωση του βάρους, κρίνεται ιδιαίτερη κρίσιμη για την σταθεροποίηση του βάρους. Πολλές φορές διαρκεί περίσσότερο από το στάδιο μείωσης του βάρους, με αραιότερες συνεδρίες. Μείωση βάρους χωρίς συντήρηση, είναι καφές χωρίς τη κούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!