Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Η ασθένεια της 'δίαιτας' Γεια σας. Σε προηγούμενο μας άρθρο τονίζαμε τη σημασία της γνώσης της ασθένειας που ταλαιπωρεί κάποιον. Αν δεν γνωρίζεις κάτι πως θα το θεραπεύσεις; Εσείς γνωρίζετε τι ασθένεια είναι η παχυσαρκία; Το 1948 ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) καταττάσει την παχυσαρκία στο επίπεδο της πανδημίας. Γνωρίζουμε πως θεραπεύεται; Πόσο διαρκεί η θεραπεία της; Μήπως τελικά η μη γνώση της ασθένειας, καταλήγει να είναι και μία σοβαρή αιτία της διαιώνισης της;


  Τι ασθένεια είναι λοιπόν η παχυσαρκία;
  Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που και η 'επώαση' της αλλά και η θεραπεία της διαρκούν χρόνια. Είναι θα λέγαμε μια ασθένεια που προσβάλλει και την βιολογία αλλά και την ψυχολογία του σώματος. Πριν εμφανιστεί το πρώτο κιλό λίπους στον οργανισμό μπορεί να έχουν περάσει μήνες ίσως και χρόνια κακών διατροφικών επιλογών. Συνήθως δίνετε σημασία όταν 'μπει' το κιλό και ποτέ πριν 'μπει'. Συνήθως δίνετε σημασία πόσο γρήγορα θα φύγει, αλλά ποτέ πόσο χρονικό διάστημα 'κακού προγραμματισμού' χρειάστηκε για να προστεθεί στο βάρος. Είναι ασθένεια καθημερινότητας γιατί τα ερεθίσματα για να μην προσέξεις είναι παντού συνεπώς είναι πολλοί μικροί εχθροί που συνεχώς είναι έτοιμοι να σε βγάλουν από την προσοχή σου. Η προσοχή λοιπόν απαιτείται καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας εκτός ίσως (όχι πάντα) από τη διάρκεια του ύπνου. Γνωρίζετε πολλές τέτοιες ασθένειες, εκτός από τις τοξικό-εξαρτήσεις; 'Η ψυχοθεραπεία δεν είναι σαν τον στρεπτόκοκκο, που μπορεί να έχει κάποιος στο λαιμό και να πάρει ένα φάρμακο να τον αντιμετωπίσει' μας έλεγε ο Ίρβιν Γιάλομ σε συνέντευξη του. Η παχυσαρκία, θα λέγαμε εμείς, δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να πάρει κάποιος ένα διαιτολόγιο και να την αντιμετωπίσει. Είναι μια ασθένεια που είναι πάντα εκεί, μέσα στην καθημερινότητα, έτοιμη πάντα να μας 'αλλάξει δρόμο'. Αν φανταστεί κανείς ότι το 88% των ανθρώπων που μείωσαν το βάρος τους, μέσα σε μια πενταετία το ανέκτησαν, μάλλον δεν είναι μια ασθένεια που 'ξεμπερδεύεις' εύκολα μαζί της. Η διάρκεια της θεραπείας της θα μπορούσε να προσδιοριστεί μόνο αν ο πρωταγωνιστής ήταν προσηλωμένος στο στόχο του, ξεπερνώντας όλες αυτές τις μικρές καθημερινές προκλήσεις. Πράγμα σχεδόν απίθανο καθώς όλοι λίγο ή πολύ ξεφεύγουν απ' το πρόγραμμα τους, με συνέπεια την απομάκρυνση της θεραπείας τους. Όσο απομακρύνεται η θεραπεία όμως τόσο περισσότερο ο χρόνος έρχεται να 'δοκιμάσει' την υπομονή και την επιμονή του πρωταγωνιστή. Το 'μείγμα' μπορεί πολλές φορές να είναι τόσο εκρηκτικό που φαντάζει πολλές φορές αδιέξοδο στον πρωταγωνιστή. Απ' τη μία θέλει πολύ να αλλάξει τον εαυτό του, απ' την άλλη υπάρχει η χρονική κόπωση που τον ταλαιπωρεί, οι αντοχές του δοκιμάζονται από τις καθημερινές προκλήσεις, 'βάζει και βγάζει' κιλά με συνέπεια κανένα αποτέλεσμα.

  Ασθένεια και συναισθηματική θα λέγαμε καθώς κυρίαρχο αίσθημα στο ξεκίνημα μιας θεραπείας δεν είναι η θέληση και ο στόχος, αλλά οι ενοχές. Οι ενοχές δεν είναι στόχος όμως είναι απλά 'θέλω να σβήσω το παρελθόν μου' όχι 'θέλω να αλλάξω το μέλλον μου'. Η ανάδυση των ενοχών δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή απ' τον πρωταγωνιστή, ο οποίος ζητάει απλά ένα διαιτολόγιο το οποίο λύνει εν μέρει ένα βιολογικό πρόβλημα αλλά όχι ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Έχει εντοπίσει λάθος πρόβλημα. Πολλές φορές ο ειδικός έρχεται αντιμέτωπος με παρορμητικούς ασθενείς οι οποίοι λόγω ενοχών θέλουν να λύσουν το πρόβλημα τους σε 'ένα βράδυ', λύση ανέφικτη στερούμενη ρεαλιστικής προσέγγισης. Ο ειδικός λόγω της 'φυσιολογίας' της ασθένειας της παχυσαρκίας έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικά που δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια, ακόμη και αν δεν το ομολογούν ή θέλουν να γνωρίζουν μέρος της αλήθειας και όχι όλη. Μια κατευθυνόμενη αλήθεια, δηλαδή και αυτό προκύπτει απ' την τάση που έχουν πολλοί ασθενείς να απλοποιούν την ασθένεια, να την ευκολοποιούν, για να φέρουν τον εαυτό τους ως 'λιγότερο ασθενή'. Με συνέπεια η ασθένεια να φαντάζει 'βόλτα στη παιδική χαρά' ή '14 κιλά σε μια βδομάδα' ή 'δίαιτα της σούπας' ή 'οι τροφές που αρρωσταίνουν το dna'.κ.τ.λ. 'Δεν έχω κάτι σοβαρό και άρα δεν χρειαστεί και καμιά σοβαρή λύση', η προσέγγιση πολλών ασθενών.

   Η παχυσαρκία παραμένει εκεί όμως επίμονη, αρκετά σοβαρή για ευχολογίες, ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσπεπτη, με συμμάχους αρκετά ισχυρούς όπως ο χρόνος, οι ενοχές, ο μηδενισμός, οι μεταφυσικές λύσεις, η αποπροσανατόλιση, πληθώρα μη λύσεων...αρκετά ύπουλη για να τα παρατήσει εύκολα και ένα στοιχείο που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το χιούμορ, γιατί όταν ακούει για 10 κιλά απώλειας σε μία εβδομάδα σίγουρα έχει 'εύκολο αντίπαλο'.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!