Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Η ανίχνευση της αλήθειας πίσω από τις λέξεις


Γράφει ο Θανάσης Μακρής    

Γεια σας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις 'σύγχρονες δίαιτες' της μπανάνας, του ανανά, της πιπεριάς και του τζίντζερ που έχουν μπει στην καθημερινότητα μας και μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Είναι οι δίαιτες εκείνες που συστήνουν 'μαγικούς' τρόπους μείωσης βάρους. Δίαιτες που υπόσχονται πολλά και καταφέρνουν λίγα. Γιατί έχουν απήχηση τελικά; Γιατί οι επιστημονικές συμβουλές μπαίνουν στο ράφι πολλές φορές για να τις αντικαταστήσουν συμβουλές που 'τα κάνουν όλα'; Γιατί η τομάτα που υπάρχει στο πιάτο μας, από το διπλανό χωράφι 'μας αδυνατίζει', ενώ το αγγούρι που παίρνουμε από το ίδιο χωράφι 'μας παχαίνει'; Που στοχεύουν οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα σε σύντομο χρόνο;

 «Χάστε 10κιλά σε 15 ημέρες»
Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει ή δεν το έχουμε δει σε τοίχους, χαρτάκια κολλημένα στα φανάρια ή σε επιτήδειους που υπόσχονται πολλά. Το ενδιαφέρον στην παραπάνω φράση εστιάζεται στο 'σε 15 ημέρες' και προσφέρει ανακούφιση στους ανυπόμονους, που είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν προβλήματα βάρους. Δίνει επίσης απάντηση στο 'πόσο' και 'πότε' κάτι που είναι μεγάλη αγωνία των περισσοτέρων, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν, το τι πρέπει να κάνουν, αλλά το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν σε αυτό που έκαναν πριν, στην παλιά τους συνήθεια δηλαδή. Άρα το «10κιλά σε 15 ημέρες» προσφέρει εικονική ασφάλεια.

 «Φροντίσατε το σώμα σας για την παραλία φέτος; αν αργήσατε έχουμε τη λύση, χάστε 15 πόντους σε 20 ημέρες»
  Τι πρόβλημα δημιουργεί η παραπάνω φράση; Πολλές ενοχές. Όσες πιο πολλές ενοχές τόσο πιο βίαιες λύσεις. Συνήθως αυτού του τύπου οι λύσεις πρώτα φορτώνουν με πολλές ενοχές, αυτούς που τις ακούνε και έπειτα υπόσχονται τα πάντα. Χωρίς την πρώτη μέθοδο, η δεύτερη δεν είναι αποτελεσματική. Οι αντιστάσεις και η λογική σκέψη, του υποψήφιου, απενεργοποιούνται φορτώνοντας τον ενοχές και είναι ικανός να δεχθεί τα πάντα για να τις ξεφορτωθεί.

«Το ρόφημα που αυξάνει κατακόρυφα το μεταβολισμό σας»
 «Και γιατί δεν έχουν όλοι φυσιολογικό βάρος αν είναι τόσο εύκολο» με ρωτούν. «Γιατί χρειάζεται χρόνο, δουλειά, υπομονή, επιμονή, προσπάθεια..» τους απαντώ. Πράγματα που δεν προσφέρει σίγουρα ένα απλό ρόφημα. Που στοχεύει η παραπάνω φράση, μα να πιστέψουν οι υποψήφιοι ότι 'αφού κιλά δεν μπορούμε να χάσουμε, αλλάζοντας τις συνήθειες μας, ας αυξήσουμε εσωτερικά τους μηχανισμούς, ας κάνουμε το μεταβολισμό turbo'. Μπορεί να συμβεί αυτό; Μπορεί να συμβεί τόσο, που είναι σχεδόν αμελητέο στην προσπάθεια για μείωση βάρους. Κανένα ρόφημα δεν μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το μεταβολισμό μονομιάς. Μικρή αύξηση μπορεί να επέλθει, μέσω φυσικής δραστηριότητας, αλλά όχι τόση, που να μπορεί να πει κάποιος, ότι το 1 κιλό που περιμένει να χάσει την εβδομάδα θα γίνει 2, αύξηση 100% δηλαδή. Ο μεταβολισμός λοιπόν μπορεί να αυξηθεί αλλά πολύ λίγο και έπειτα από άσκηση.

 «Το αβοκάντο σε παχαίνει»
 Στη σφαίρα των μεταφυσικών ανησυχιών και λύσεων, ανήκει και η παραπάνω φράση. Δεν μπορεί το αγγούρι από το διπλανό χωράφι να μας αδυνατίζει και η τομάτα από το ίδιο χωράφι να μας παχαίνει. Γιατί δεν μπορεί; Μα γιατί το τρώμε 20 χρόνια αλλά και γιατί μεγαλώσαμε δίπλα σε αυτό το χωράφι, που σημαίνει ότι το σώμα μας και η γενετική μας οδηγία έχει εναρμονιστεί με τα συστατικά του παραπάνω χωραφιού. Τώρα αν φέρουν στο πιάτο μας αβοκάντο, παπάγια, καστανή ζάχαρη και μάγκο σίγουρα ο οργανισμός μας δεν έχει προσαρμοστεί σε τρόφιμα που δεν υπάρχουν στο περιβάλλον πλησίον μας. Ο στόχος της παραπάνω μεθοδολογίας που είναι 'μόδα' πια, αγγίζει τις ανησυχίες του υποψήφιου ότι 'κάτι άλλο είναι' και δεν κάνει κάτι λάθος, «δεν το έχω εγώ το πρόβλημα αλλά αυτά που τρώω κάτι έχουν». Ανήκει στην κατηγορία της placebo λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!