Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

«Τα ΄χασα και τα ξαναπήρα»


Γεια σας. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την παραπάνω φράση; Τι συμβαίνει όμως και αυτός που μειώνει το βάρος του τελικά καταλήγει με περισσότερο βάρος απ' ότι πριν τη δίαιτα του; Τι μας συμβουλεύουν οι αριθμοί; Πως το βάρος όταν κάποιος περνά από το στάδιο της μείωσης του βάρους, στο στάδιο της σταθεροποίησης δεν προσαρμόζεται και επιστρέφει στην αρχή;

Ο πρωταγωνιστής μας, έχει μειώσει το βάρος του κατά 20 κιλά, έπειτα από μια προσπάθεια διάρκειας 12 μηνών. Η επιθυμία του, είναι να σταθεροποιήσει το βάρος του στα 80 κιλά (νεότερο βάρος του). Η καινούρια διατροφή, που του συστήνεται από τον διατροφολόγο που τον παρακολουθεί, είναι της τάξης των 1800Kcals. Ο πρωταγωνιστής μας ακολουθεί τον αμέσως επόμενο μήνα μια διατροφή 2000Kcals, περισσότερες απ' αυτές δηλαδή που του συνέστησε ο ειδικός του, προσθέτοντας στο πρόγραμμα του τρόφιμα και επιλογές που έβγαζαν εκτός τροχιάς το πρόγραμμα του. Στον αμέσως επόμενο μήνα ο πρωταγωνιστής μας είχε προσθέσει 1 κιλό στο αρχικό του βάρος (81 κιλά). Του συστάθηκε αυστηρή προσοχή και επιστροφή στις συμβουλές του ειδικού. Ο πρωταγωνιστής δεν εφαρμόζει τις συμβουλές του ειδικού, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που είναι κάτι μεταξύ διατροφής μείωσης βάρους και διατροφής συντήρησης μειωμένου βάρους, προσθέτοντας, πολλές βραδιές, με γεύματα πυκνά σε ενέργεια, ακολουθούμενα από επιδόρπια υψηλά σε ζάχαρη. Στην αμέσως επόμενη μέτρηση ο πρωταγωνιστής έχει προσθέσει 4 κιλά, μέτρηση που πήραμε ένα μήνα μετά (85 κιλά).

Οι απαντήσεις που μας έδωσε ο πρωταγωνιστής, μας έδωσε να καταλάβουμε, ότι βαθιά μέσα του πίστευε ότι θα ξαναμειώσει το βάρος του στα 80 κιλά. Επίσης, η αισιοδοξία του ότι το βάρος του έχει μειωθεί μόνιμα και δεν χρειάζεται καμία προσοχή επ'αυτού ήταν υπέρμετρη και ενώ του είχε τονιστεί η σημασία της σωστής εφαρμογής της διατροφής συντήρησης του μειωμένου βάρους. Στον αμέσως επόμενο μήνα ο πρωταγωνιστής δεν ήρθε στο ραντεβού του. Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας, έπειτα από 14 μήνες, μας ανέφερε την επιθυμία του να ξαναμειώσει το βάρος του, το οποίο ήταν 105 κιλά. Στην ερώτηση, πόσο αυξήθηκε το βάρος του, τους επόμενους μήνες μας απαντά ότι τον τρίτο μήνα, αφούτου είχει μπει στην 'συντήρηση', το βάρος του ήταν 92 κιλά και από εκεί και έπειτα δεν ξαναζυγίστηκε.
 
Μας εξηγεί, ότι αυτό που του συνέβη ήταν ανεξήγητο, μας το περιέγραφε ως ένα ανεξήγητο συναίσθημα που σε σπρώχνει προς τα πίσω, να τρως ότι έτρωγες, να πιστέψεις ότι δεν θα ξαναπάρεις ποτέ βάρος, όσο και αν τρως, να αγνοήσεις τις συμβουλές του ειδικού γιατί τα έχεις καταφέρει πια και τέρμα πια οι δίαιτες, ήρθε η ώρα της διασκέδασης. Το κόστος όλων αυτών, είναι κάτι που δεν σε νοιάζει, μας εξηγεί ο πρωταγωνιστής και το καταλαβαίνεις όταν έχει έρθει το τέλος πια. Και ο κόπος και τα χρήματα που έχεις δώσει είναι κάτι που επίσης σε απασχολεί τόσο λίγο που δεν σταματά τη κατηφόρα  μας ομολογεί. Ο ίδιος μας εξηγεί -και θα κλείσουμε τη σημερινή μας αρθρογραφία με λόγια του- ότι «δεν θα έπρεπε να επαναπαυτώ στις δάφνες τις επιτυχίας, γιατί έχεις να κάνεις με έναν εχθρό που είναι πάντα εκεί. Δεν θα έπρεπε ποτέ, να πιστέψω παραπάνω απ' όσο χρειάζεται στις δυνατότητες μου, αγνοώντας τις συμβουλές του ειδικού. Ποτέ, ακόμη και το 50% του βάρους να ξαναπάρω από αυτό που έχω χάσει, να μην πιστέψω ότι είμαι χαμένος, γιατί δεν έχω πάρει όλο το βάρος, πάλι είμαι κερδισμένος και πάλι μπορώ να φέρω στη σωστή τροχιά το πρόγραμμα μου». Επίσης μας εξηγεί ότι, όσο γρήγορα περνά ο χρόνος, μειώνοντας το βάρος, άλλο τόσο γρήγορα περνά μέχρι να καταλάβεις ότι είσαι πάλι κάπου στην αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!