Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Κακές Συνήθειες - Κόβονται;


   Γράφει ο Θανάσης Μακρής

   Γεια σας. Το σημερινό μας άρθρο θα αναπτύξει της άποψη μας για τις συνήθειες και περισσότερο αυτό που αποκαλούμε 'κακές συνήθειες'. Αλλάζουν οι κακές συνήθειες; Αν ναι πόσο; Αρκούν οι αλλαγές αυτές, για να βοηθήσουν να αλλάξει και το βάρος; Ο πρώην παχύσαρκος, μπορεί να παραμείνει πρώην; Τα 'χασα και τα ξαναπήρα;

  
   Στην προσπάθεια που κάνει ο πρωταγωνιστής, για να μειώσει το βάρος του, φαντάζεται ότι αλλάζοντας τα μακαρόνια με λαχανικά, κόβοντας το ψωμί, μειώνοντας το τυρί, αυξάνοντας τα φρούτα, τρώγοντας πρωινό και μειώνοντας το κρέας, θα πετύχει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Μάλλον κάνει ένα μεγάλο λάθος γιατί ο πραγματικός του εχθρός δεν είναι αυτός. Εχθρός του είναι αυτό που έχει μάθει για χρόνια να κάνει. Είναι αυτό που αλλάζει και δύσκολα. Πάμε πάλι στην αρχή. Δίαιτας ξεκίνημα, ενθουσιασμός, ενοχές. Στην αρχή συνήθως μιας προσπάθειας μείωσης βάρους, ο πρωταγωνιστής ωθείται από επιθυμία να αλλάξει τον εαυτό του. Ο εχθρός του όμως είναι πολύ υπομονετικός, εκνευριστικά ψύχραιμος και εξαιρετικά αθόρυβος. Αφήνει τον πρωαγωνιστή να ξεκινήσει την δίαιτα του, να χάσει τα πρώτα κιλά (ίσως και εύκολα), να ενθουσιαστεί, να πιστέψει ότι ξέρει πια πως να πετύχει το στόχο του, να δώσει ελπίδες και μετά να επιτεθεί άκρως αθόρυβα και αποτελεσματικά. Με ποιο τρόπο; Χρησιμοποιεί τα ίδια τα όπλα του πρωταγωνιστή. Τον χρόνο, τη διάρκεια, τον παρορμητισμό. Ο εχθρός ξέρει ότι ξεκινώντας κάποιος τη δίαιτα του, ωθείται από ένα υπέρμετρο ενθουσιασμό και με το 'τσουβάλι' των ενοχών γεμάτο. Περιμένει λοιπόν να περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός, για να τον πάει πάλι στα παλιά. Πότε περνάει; Σε ένα μήνα, πιθανόν και δύο. Σε ένα με δύο μήνες λοιπόν ο πρωταγωνιστής σταματά τη δίαιτα του, γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα του 'κουράστηκε' ή 'βαρέθηκε' ή πεινάει. Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι, απλά ο αρχικός ενθουσιασμός μας τέλειωσε. Γιατί τέλειωσε ο αρχικός ενθουσιασμός; Μα γιατί από την αρχή δεν εμφορούταν από ρεαλισμό. Τι είδους ρεαλισμό; Ότι η προσπάθεια αυτή θέλει δουλειά, υπομονή, χρόνο, διάρκεια....Τι σας θυμίζει; '1 κιλό τη μέρα, 30 κιλά το μήνα ή 365 κιλά το χρόνο'.

  Ο ειδικός πρέπει από το ξεκίνημα της προσπάθειας να ενημερώσει τον πρωταγωνιστή ποια βήματα θα ακολουθηθούν για τη λύση του προβλήματος. Μόνο με γνώση και συναίνεση θα έρθει η λύση. Οι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα και αργά, που σημαίνει ότι και η λύση του προβλήματος έρχεται δύσκολα και αργά. Κάθε στιγμή ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με την επιστροφή στις παλιές 'ασφαλείς' συνήθειες. Όπως λοιπόν και αν ξεκινούν οι προσπάθειες, ο ενθουσιασμός, στην πορεία παύει να έιναι κινητήρια δύναμη και ο πρωταγωνιστής μένει αντιμέτωπος και πάλι με το παρελθόν του. Με ποιο τρόπο εκδηλώνονται αυτό που αποκαλούμε δύναμη της συνήθειας; Ο πρωταγωνιστής αρχίζει και αυξάνει πάλι τις ποσότητες τροφής, αυτά που κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απέφευγε τώρα σιγά σιγά πρωταγωνιστούν και πάλι, το αίσθημα της πείνας επιστρέφει, η ζυγαριά αρχίζει να 'πεισμώνει' και η προσπάθεια κάπου εκεί τελειώνει.

   Κόβονται οι κακές συνήθειες; Κοιτάζοντας τον εαυτό μας στο καθρέφτη ξέρουμε ότι οποιαδήποτε απάντηση και να δώσουμε είμαστε επιρρεπείς στην αναίρεση της πρότερης απόφασης μας. Τον αρχικό ενθουσιασμό, διαδέχεται η 'παλιά βαλτώδη καθημερινότητα'. Με πραγματική συναίνεση και προσπάθεια κανείς εχθρός δεν είναι άτρωτος. Γιατί όχι;
   

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο θαναση.πιστευω οτι αν διαβαστει απο καποιον που παλευει με ολα τα παραπανω οτι θα τον κινητοποιησει η τοποθετηση σου ωστε να βρει το κεντρο του και το δρομο της θεραπειας του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!