Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Νέα Δίαιτα - Επιτυχημένη;

 Γράφει ο Θανάσης Μακρής

Γεια σας. Στο σημερινό μας άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε, την πορεία που έχουν οι νέες δίαιτες, που ξεκινούν έπειτα από μια προηγούμενη προσπάθεια μείωσης του βάρους. Κάθε επόμενη δίαιτα είναι πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη; Γιατί διαιωνίζεται το πρόβλημα της παχυσαρκίας; Η παρακάτω ανάλυση μας, ίσως βοηθήσει στο 'ξετύλιγμα του κουβαριού' του προβλήματος.

   Ο Γ. ζυγίζει 120 κιλά, έπειτα από μια προσπάθεια ενός έτους, κατάφερε να μειώσει το βάρος του κατά 18 κιλά, τελικά κάπου εκεί η προσπάθεια τέλειωσε και στους επόμενους 6 μήνες ο Γ. πρόσθεσε επιπλέον 20 κιλά στο βάρος του. Ο Γ. περνώντας γρήγορα, από το στάδιο της ευχαρίστησης, στο στάδιο της απογοήτευσης, αποφάσισε να βάλει το θέμα 'περιττό βάρος' στην άκρη και να μην ασχοληθεί ξανά με αυτό. Δυόμιση χρόνια μετά την απόφαση να σταματήσει κάθε προσπάθεια επίλυσης του θέματος 'βάρος', αισθάνεται και πάλι, ότι κάτι πρέπει να κάνει. Ο Γ. ξεκινά και πάλι 'δίαιτα', αποφασισμένος πια να φτάσει στον στόχο του, που είναι τα 90 κιλά. Ο Γ. επίσης αισθάνεται, ότι είναι αρκετά έμπειρος με τις δίαιτες και τώρα δηλώνει σιγουριά για την επιτυχή έκβαση της νέας προσπάθειας. Η νέα προσπάθεια του Γ. διαρκεί 3 μήνες, νεότερο βάρος 126 κιλά. Η καινούρια προσπάθεια κρίθηκε αποτυχημένη από τον Γ. ο οποίος δηλώνει πια ότι δεν θα κάνει καμία νέα προσπάθεια για να λύσει το θέμα των πολλών περιττών κιλών.

Γιατί απέτυχε η νέα προσπάθεια του Γ.
     Η κάθε νέα προσπάθεια δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη, αν δεν αλλάξουν ουσιαστικά λάθη που έγιναν στην πρώτη. Σε κάθε νέα προσπάθεια αντιμετώπισης του περιττού βάρους, ο πρωταγωνιστής πιστεύει ότι τα λάθη θα αντιμετωπιστούν ευκολότερα, λόγω της πρότερης εμπειρίας, αλλά η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενώ προσθέτει γνώση αυτό δεν σημαίνει ότι προσθέτει πράξη. Ο πρωταγωνιστής διακατέχεται από αισιοδοξία, ότι επειδή γνωρίζει πια το πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσει εύκολα. Ξεκινώντας όμως την προσπάθεια, βλέπει ότι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει παραμένουν τα ίδια και είναι πάντα 'εκεί' . Οι περισσότερες από τις νέες προσπάθειες, είναι περισσότερο πιθανό να καταλήξουν σε πολύ σύντομο τέλος. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο πρωταγωνιστής βλέπει το πρόβλημα που αντιμετώπισε στην πρώτη προσπάθεια να ξανάρχεται και επειδή ξέρει πια θα είναι η κατάληξη του, σταματάει την προσπάθεια. Η κάθε νέα δίαιτα, είναι πιθανότερο να έχει συντομότερο τέλος από την προηγούμενη. Ενώ λοιπόν, η προηγούμενη προσπάθεια, μπορεί να διήρκησε 12 μήνες, η νεότερη βλέπουμε πολλές φορές να διαρκεί 3 ή 4 μήνες. Ένα άλλο πρόβλημα που είναι πιθανό να συμβεί σε μια προσπάθεια μείωσης βάρους, είναι η 'μόνιμη δίαιτα' δηλαδή, ο πρωταγωνιστής να είναι 'εντός δίαιτας' για μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα ή αντίθετα να προσθέτει και κιλά, απλά και μόνο για να αισθάνεται ασφάλεια ότι 'και δίαιτα κάνω και με το πρόβλημα που μ' έφερε ως εδώ δεν έρχομαι αντιμέτωπος'.

  Η παχυσαρκία λοιπόν όντας ένα βουβό πρόβλημα, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απλοποίησης της. Η κάθε νέα προσπάθεια πρέπει να γνωρίζει ο πρωταγωνιστής ότι θα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, γιατί ξέρει πια ποιο είναι το πρόβλημα του και ότι δεν θα παραχθεί τίποτα αν δεν περάσει στην αντιμετώπιση του. Πολλές φορές οι νέες προσπάθειες ενέχουν και αισιοδοξία από μέρους του πρωταγωνιστή ότι με κάποιο τρόπο το πρόβλημα, ναι μεν υπάρχει αλλά ίσως δεν χρειαστεί να αντιμετωπιστεί, πράγμα βέβαια που δεν μπορεί να ισχύει. Γι' αυτό πολλές φορές οι πρωταγωνιστές, αλλάζουν μεθόδους μεταξύ των προσπαθειών, κυρίως για να μην βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης του υπάρχοντος προβλήματος. Αν δηλαδή, στην πρώτη τους προσπάθεια το πρόβλημα είναι η διάρκεια, ο χρόνος κ.τ.λ. στην επόμενη τους, θα προσπαθήσουν να προσπεράσουν αυτό το εμπόδιο με 'συνταγές' που το παρακάμπτουν. Αν το εμπόδιο είναι το αίσθημα πείνας, που αισθάνονται οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια της δίαιτας, η επόμενη μέθοδος θα αποφύγει το παραπάνω εμπόδιο, ίσως με μεθόδους 'χωρίς δίαιτα', 'δίαιτα με μηχανήματα και τρώτε όπως πριν' κ.τ.λ.

  Η βασική λύση, που σε όλη μας την αρθρογραφία τονίζουμε, είναι η γνώση του ποιος είναι ο εχθρός μας και πως αντιμετωπίζεται. Η μέθοδος 'κρύβω κάτω από το χαλάκι ότι δεν θέλω να αντιμετωπίσω' έχει αποδειχθεί καταστροφική. Η 'χαρτογράφηση' με τον ειδικό, του προβλήματος, της λύσης, των βημάτων, των δυσκολιών, του χρόνου, της διάρκειας και ότι αφορούν μια ολοκληρωμένης αντιμετώπισης ενός πολυπλόκαμου προβλήματος είναι το βασικό συστατικό της λύσης που ψάχνουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!