Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Ενοχές και αδυνάτισμα


   Γεια σας. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναπτύξουμε τον παράγοντα 'ενοχές' και θα το εξειδικεύσουμε 'ενοχές πριν την δίαιτα' και 'ενοχές κατά τη διάρκεια της δίαιτας'. Θα αναπτύξουμε στο παρακάτω άρθρο μας, το ρόλο που παίζει στην θεραπεία ή την μη θεραπεία υπέρβαρων ανθρώπων. Αν θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη θεραπεία της παχυσαρκίας σίγουρα οι 'ένοχες' θα ανήκαν στους βουβούς παράγοντες, εκείνους δηλαδή που δεν φαίνονται, δεν δηλώνονται ποτέ, δεν εμφανίζονται να παίζουν κάποιο ρόλο, δεν είναι αναγνωρίσιμοι και ίσως αυτοί οι παράγοντες κάνουν τη θεραπεία ένα 'δύσβατο μονοπάτι'.
  Πότε ξεκινάει κάποιος δίαιτα; Η μικρή εμπειρία μας δείχνει ότι..
..αφετηρία αποτελούν οι γιορτές, οι γάμοι, τα βαφτίσια  μια εμφάνιση στην τηλεόραση, ερωτικό ραντεβού, ιδανικό φόρεμα, παραλία, κοινωνική πίεση κ.τ.λ. Αποτελούν δε, την συντριπτική πλειοψηφία των αιτίων που ξεκινά κάποιος δίαιτα. Και θα με ρωτήσετε 'μα τι λες, τόσος κόσμος έχει διαβήτη, μυοσκελετικές παθήσεις, καρδιοαγγειακά νοσήματα, υψηλή χοληστερίνη κ.τ.λ., αυτοί οι παράγοντες δεν είναι μια καλή αφορμή να ξεκινήσει κάποιος δίαιτα'; Η απάντηση είναι 'όχι, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που επισκέπτονται διατροφολόγο δεν έχουν ή τουλάχιστον δεν είναι ο κύριος λόγος γι'αυτούς τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχουν, αλλά οι ενοχές'. Οι ενοχές αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αιτίων που ξεκινά κάποιος δίαιτα όσο και αν μας φαίνεται παράξενο.

 Γιορτές : Τι ρόλο μπορεί να παίζουν οι ενοχές στις γιορτές; Ένα ξέφρενο τριήμερο Χριστουγέννων ή Πάσχα κάνει την ιδέα της δίαιτας ελκυστική. Ενοχές από εορταστικά εδέσματα οδηγούν στην άλλη άκρη, στην πλήρη στέρηση της τροφής δηλαδή, η οποία θα δράσει σαν 'γόμα' στις 'φουσκωμένες' ενοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διατροφολόγοι ακούν πολλές φορές μετά τις γιορτές την εξής έκφραση 'δώσε μου κάτι σφιχτό'. Αυτό που δεν ακούμε ενώ έτσι θα έπρεπε να ήταν είναι 'πως θα ισορροπήσουμε τα πράγματα στην μετά-εορταστική περίοδο'. Αλλά το μυαλό μένει 'καρφωμένο' στις ενοχές, αυτές θέλει να σβήσει, αγνοώντας πολλές φορές και το μέλλον ή βλέπει το μέλλον μέσα από τις ενοχές του πρόσφατου παρελθόντος. Το κακό στην παραπάνω κυρίαρχη σκέψη είναι ότι το τριήμερο ο πρωταγωνιστής 'πετά' τις ενοχές του στην άκρη τοποθετώντας ως σκέψη 'μαξιλάρι', το ότι 'δεν πειράζει μπορώ να κάνω ότι θέλω το τριήμερο μιας και μετά ξεκινάω δίαιτα'. Πλάθει μια ιστορία για να αποκτήσουν οι ενοχές του λιγότερη βαρύτητα.

  Γάμοι-Βαφτίσια : ενοχές γιατί το σώμα τους δεν είναι αυτό που θέλουν να είναι, ο ρουχισμός που θα φορεθεί δεν ταιριάζει στον πρωταγωνιστή ή την πρωταγωνίστρια την συγκεκριμένη 'χαρούμενη ημέρα'. Ενοχές οι οποίες οδηγούν τους πρωταγωνιστές να ζητούν από τον εαυτό τους να χάσουν 'ποσότητα' κιλών σε λίγες ημέρες για να φορεθεί ο ανάλογος ρουχισμός. Μετά το εορταστικό πέρας το σώμα αντιμετωπίζεται σαν κάτι το οποίο το 'νοικιάσαμε για να μας πάει σε μια τελετή και μετά έληξε και το πετάξαμε'.

  Παραλία : ίσως αποτελεί τον πιο συνήθη παράγοντα που βλέπουμε συχνότερα μπροστά μας οι ειδικοί. Ενοχές για το πως θα βγει ο πρωταγωνιστής στην παραλία καθότι το σώμα θα είναι σχεδόν γυμνό και αυτά που το Χειμώνα 'κρυβόντουσαν' τώρα πια δεν θα μπορούν. Αίσθημα μειονεξίας, κατωτερότητας, ανεπάρκειας είναι τα κυρίαρχα αισθήματα πριν την έλευση του Ιουνίου. Συνεπώς η δίαιτα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων γιατί οι ενοχές όσο θα περνάει ο καιρός και θα φτάνουμε στο Καλοκαίρι θα γίνονται ανυπόφορα ενοχλητικές. Ο πρωταγωνιστής μπαίνει και στην παρακάτω παγίδα σκέψης που του ρουφά επιπλέον ενέργεια, θέτει συναισθηματικά όρια στις ενοχές του, δηλαδή: ζητά από τον εαυτό του αλλά και τον ειδικό του, μέχρι την τάδε του μηνός Ιουνίου να έχει πετύχει ένα μεγαλεπήβολο στόχο. Συχνά δεν τον ενδιαφέρει αν ο στόχος αυτός είναι εφικτός ή θεωρεί ότι είναι εφικτός επειδή μόνο αυτός ο στόχος θα τον ξαλαφρώσει από τις ενοχές του, ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου δηλαδή που θα κάνει το πρώτο μπάνιο πρέπει να είναι 75 κιλά.

  Κοινωνική πίεση:  με ενοχές γεμίζει πολλές φορές ο πρωταγωνιστής όταν το περιβάλλον(σχολείο, επαγγελματικός χώρος, πανεπιστήμιο, γειτονιά, οικογενειακός χώρος κ.α.) του θέτει 'βουβά' επιθυμητά όρια βάρους. Αν ο ίδιος επιθυμεί διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που επιτάσσει ο κοινωνικός περίγυρος η εσωτερική πίεση αυξάνεται και αυτό που συνήθως παράγεται είναι θυμός, μη συνειδητές αποφάσεις για βελτίωση του βάρους, βιαστικές παρορμητικές αποφάσεις, αντίσταση σε οτιδήποτε θεραπευτικό.

  Προσωπική Υγεία : αποτελεί τον παράγοντα που δημιουργεί τις πιο 'βαριές' ενοχές στον πρωταγωνιστή, καθότι συνδέεται με το φόβο του θανάτου. Μια ιατρική διάγνωση που επιτάσσει αλλαγή τρόπου ζωής, ένας βιοχημικός δείκτης(χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες) που πρέπει να 'ελεγχθεί', ένα πρόβλημα υγείας που οφείλεται στην μη προσοχή, 'γεμίζει' με ενοχές τον πρωταγωνιστή και τον ωθεί σε γρήγορες λύσεις. Ίσως αυτού του τύπου οι ενοχές, να έχουν και την μεγαλύτερη διάρκεια. Μόλις το πρόβλημα υγείας μπει σε πιο υγιείς βάσεις, σε μεγάλο ποσοστό, ο πρωταγωνιστής επιστρέφει στην πρότερη απρόσεκτη καθημερινότητα και αυτό όχι επειδή βελτιώθηκε η υγεία του, αλλά επειδή θεώρησε ότι έκανε το 'χρέος' του, απέναντι στις ενοχές του.

   Γιατί τελικά όμως οι παραπάνω παράγοντες δεν βοηθούν στον τελικό στόχο; 
Παρουσία ενοχών, απουσία λογικής, η ιδιαίτερη φόρτιση που διακατέχει τον πρωταγωνιστή-στρια, οδηγεί στην αποφυγή λογικών ψύχραιμων αποφάσεων μιας και οι ενοχές ψάχνουν τη 'γόμα' τους, όσο περισσότερες ενοχές τόση περισσότερη ανάγκη για σβήσιμο τους. Οτιδήποτε λογικό, επιστημονικό, ακούγεται λιγότερο απ'ότι μεταφυσικές turbo λύσεις, που υπόσχονται αποτελέσματα σε ένα βράδυ  Οι λύσεις μεταφυσικού τύπου σβήνουν τις ενοχές και όχι το πρόβλημα, ενώ οι επιστημονικές λύσεις λύνουν το πρόβλημα αλλά δεν ελαφρύνουν γρήγορα τις ενοχές. Οι ενοχικοί χαρακτήρες λοιπόν είναι αυτοί που θα εφαρμόσουν τις πιο ακραίες δίαιτες, θα ακολουθήσουν τη δίαιτα 'τελευταίας γενιάς', σούπες, ροφήματα, 'συμπληρώματα λιπο-αφοδευτικά', 'βιο-κρέμες λιποδιαλυτικού χαρακτήρα' και αγγινάρες που μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων ανακαλύπτουν ότι τους 'σκουριάζουν' το μεταβολισμό χωρίς να έχουν φάει ποτέ αγκινάρες  Και όλα αυτά ως απάντηση στο εξής ανθρώπινο συναίσθημα, 'ελάφρυνση ενοχών'.

  Πως θα έπρεπε να ήταν; 
Παραπάνω περιγράψαμε ότι ο πρωταγωνιστής-στρια κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (πάνω από 85%) επιθυμεί έμμεσα να βελτιώσει το βάρος του, αλλά ως αποτέλεσμα της ελάφρυνσης των ενοχών του και όχι ως προτεραιότητα. Η λύση θα έρθει όταν αντιστραφεί η φορά της παραπάνω 'εξίσωσης', όταν δηλαδή η επιθυμία για βελτίωση του βάρους, έρθει ως προτεραιότητα και όχι ως αποτέλεσμα 'διόγκωσης' ενοχών.

  Πόσο διαρκούν οι ενοχές; 
Οι ενοχές είναι ένα παρορμητικό συναίσθημα που στην αρχή τους έχουν μεγάλη σφοδρότητα, αλλά 'ξεθυμαίνουν' γρήγορα. Ενώ ο πρωταγωνιστής ξεκινά με πολύ ενέργεια να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, γρήγορα διαπιστώνει ότι οι αποθήκες της ενέργειας του 'στέρεψαν'. Οι ενοχές ως 'καύσιμη ύλη' μπορούν να βοηθήσουν για 1-2 εβδομάδες, σταδιακά από εκεί και μετά χάνουν την αρχική τους ενεργητικότητα. Σύντομα ο πρωταγωνιστής χάνει το στόχο του και  οδηγείται, χωρίς ο ίδιος να ξέρει, σε μια άστοχη προσπάθεια με γρήγορο τέλος. Η αιτία δεν είναι, ότι κουράστηκε ή ότι βαρέθηκε ή ότι πείναγε ή ότι δεν του άρεσε το πρόγραμμα, αλλά ότι ο λόγος που τον πήγε ως εκεί, δεν υπήρχε πια. Οι ενοχές δεν προσθέτουν διάρκεια στην προσπάθεια, μάλιστα αφαιρούν και γι'αυτό κάθε προσπάθεια μείωσης του βάρους χωρίς διάρκεια δεν θα 'στεφθεί' με επιτυχία.
  
 Στόχος του ειδικού είναι να αναδείξει τους εχθρούς της προσπάθειας και να σχεδιάσει με τον πρωταγωνιστή τα επόμενα βήματα. Σε μια προσπάθεια μείωσης του βάρους και βελτίωσης της διατροφικής καθημερινότητας, το συναίσθημα 'θέλω να βελτιώσω και να βελτιωθώ' πρέπει να είναι ελεύθερο από πάσης φύσεως ενοχές γιατί είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!