Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

ΑποτοξίνωσηΓεια σας. Λέμε ναι ή όχι στις αποτοξινώσεις; Μας κάνουν καλό ή κακό τελικά; Αδειάζει το σώμα μας από τις τοξίνες ή έτσι νομίζουμε; Γινόμαστε υγιέστεροι ή απλά ακούμε έναν ακόμη μύθο;
  Σαν συνέχεια του προηγούμενου μας άρθρου (Δυσπροσαρμοστική.. θερμιδική διαταραχή ) επιλέγουμε σήμερα να πούμε της άποψη μας για τις αποτοξινώσεις καθότι γιορτές έρχονται και θα ακούσετε συχνά για δίαιτες αποτοξίνωσης, μετά το ξεφάντωμα των γιορτών. Οι αποτοξινώσεις κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως μετά τις γιορτές εντονότερα, αυτό γιατί επικρατεί ένα αίσθημα κάθαρσης που θα πρέπει να υπάρξει μετά τα γιορτινά εδέσματα. Μάλλον είναι ένα αίσθημα περισσότερο ενοχικό, παρά ουσίας,
αυτό που όλοι, μετά τις γιορτές, πρέπει να κάνουν κάτι αποτοξινωτικό, για το σώμα τους.
  
Η αποτοξίνωση θεωρείται μια διαδικασία κάθαρσης από τις τοξίνες που παράγονται και που υπάρχουν μέσα στο σώμα, φανταστείτε ένα σώμα που ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένη διατροφή αδειάζει πλήρως από όλες τις τοξίνες και είναι πια ξανά υγιές, να κάνει τι; Να ξαναγεμίσει τοξίνες; Να ακολουθήσει ξανά μια ήπια καθημερινότητα;Να επιστρέψει σε υγιείς λειτουργίες; Για δημιουργία τοξίνωσης έχουν συχνά κατηγορηθεί τα λίπη, οι μπριζόλες, η μαγιονέζα, το λουκάνικο, τα τηγανητά κ.α. Συνεπώς όλες οι δίαιτες αποτοξίνωσης απαγορεύουν τα παραπάνω. Επίσης οι δίαιτες αυτές απαγορεύουν και οτιδήποτε δεν είναι φρούτα και λαχανικά. Οι δίαιτες αυτές είναι της τάξης των 400-600θερμίδων τη ημέρα. Αποτελεσματικό; Ανακουφιστικό; Σίγουρα εξοντωτικό, ακόμη και αν διαρκεί λίγο.
   
Αν υποθέσουμε ότι το μεγαλύτερο 'σοκ' για τον οργανισμό είναι όταν δεν βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας, σε περίοδο μεγάλων αλλαγών είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, είναι λογικό ότι το μόνο που δεν θα 'παράγεται' είναι μια υγιής κατάσταση. Ο οργανισμός δεν συμπαθεί τις μεγάλες-απότομες μεταβάσεις, δεν μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα και 'σοκάρεται'. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η αποτοξίνωση είναι μια 'σοκαριστική' διαδικασία για τον οργανισμό, τον παίρνει από μια  'σοκαριστική' περίοδο (γιορτές) και τον μεταφέρει σε επίσης μια 'σοκαριστική', την αποτοξίνωση. Το προϊόν αυτών των δύο μεγάλων αλλαγών, γιορτές-αποτοξίνωση, δεν μπορεί να είναι παρά, περισσότερα κιλά, υπερφαγικά επεισόδια σε βάθος χρόνου, μη πραγματικό αίσθημα πείνας και έναν οργανισμό που ψάχνει να βρει την πρότερη ισορροπημένη του 'ζωή'.     
  
Τι περιέχει μια δίαιτα αποτοξίνωσης; Αυτό που συστήνουν αυτοί που προτείνουν δίαιτες αποτοξίνωσης, είναι πολύ νερό, γιατί λένε ότι το νερό 'συμπαρασύρει' όταν αποβάλλεται απ' το σώμα όλες τις τοξίνες, πολλά φρούτα, ίσως και 8 μερίδες φρούτων την ημέρα και 4-5 μερίδες λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά, λένε, ότι επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες 'ξεκολάνε' εύκολα τις τοξίνες από το σώμα μας και τις διώχνουν σε ούρα και κόπρανα. Άραγε να είναι αλήθεια; Στο τέλος της μια αποτοξίνωση υπόσχεται λιγότερο βάρος, ξεφούσκωμα, κοιλιά 'πλάκα'.

Αν δεν υπάρχει η τοξίνωση, γιατί να χρειάζεται η αποτοξίνωση; Η αποτοξίνωση απλά προσφέρει 'αίσθημα κάθαρσης', δεν αφαιρεί (εκτός από νερό) τίποτα το υποτίθεται 'κακόβουλο' από μέσα μας, αντίθετα όταν περάσει η περίοδος αποτοξίνωσης ακολουθεί η περίοδος υπεραναπλήρωσης της αποτοξίνωσης και σ' αυτή την περίοδο 'τρώμε και πέτρες' (βουλιμία, λαιμαργία, υπερφαγία κ.τ.λ.). Ο οργανισμός μας θέλει μια καθημερινή ισορροπία, οτιδήποτε φεύγει απ' αυτή ακόμη και αν είναι λιγότερη από άποψη ενέργειας, δεν είναι υγιέστερη. Ακόμη και το χαμαιλέοντα αν τον μεταφέρουμε σε νέο περιβάλλον, δεν θα αλλάξει αμέσως χρώμα. Οι συμβουλές είναι απλές, υιοθέτηση υγιέστερων επιλογών, ήπια φυσική δραστηριότητα και ψυχική ισορροπία. Εφαρμόζουμε τα παραπάνω και βλέπουμε ...για αποτοξίνωση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!