Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Τη θέλουν τη σοκολάτα τους και οι άντρες...!Γράφει η Ευα Λεουνάκη

Ένα ακόμα άρθρο που επιβεβαιώνει το προστευτικό ρόλο της σοκολάτας...
με αφορφή έρευνα που έγινε στο Karolinska Institute της Στοκχόλμης με επικεφαλή την Susanna C. Larsson, PhD  . 

"Ενώ κι άλλες μελέτες έχουν εξετάσει πώς η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει την καρδιαγγειακή υγεία, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που φαίνεται ότι η σοκολάτα, μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες», δήλωσε η
Susanna C. Larsson, PhD

Τρώγοντας μια μέτρια ποσότητα της σοκολάτας κάθε εβδομάδα φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2012 στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν  37.103 Σουηδοί άνδρες, ηλικίας 49 έως 75 όπου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο διατροφής που αξιολογήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης σε τρόφιμα και ποτά, καθώς επίσης και πόσο συχνά κατανάλωναν σοκολάτα. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, 1.995 από αυτούς υπέστησαν για πρώτη φορά εγκεφαλικό.
Οι άνδρες της μελέτης που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας, 63 γραμμάρια, ανά εβδομάδα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν σοκολάτα. Εκείνοι που έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε μια μετανάλυση πέντε μελετών που περιελάμβαναν 4.260 περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα άτομα που είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας ήταν 19% χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν σοκολάτα. Για κάθε αύξηση στην κατανάλωση σοκολάτας κατά 50 γραμμάρια την εβδομάδα φάνηκε πως ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά περίπου 14%.

''Η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με τα φλαβονοειδή της. Τα φλαβονοειδή φαίνεται να προστατεύουν την καρδιά μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Επίσης πιθανών τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα, να μειώνουν τις συγκεντρώσεις κακής χοληστερόλης στο αίμα και να μείωνουν την αρτηριακή πίεση'', δήλωσε η Larsson και συνέχισε  μαύρη σοκολάτα έχει ήδη συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, αλλά περίπου το 90% της πρόσληψης σοκολάτας στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήταν σοκολάτα γάλακτος''  .


Πηγή: American Academy of Neurology


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!