Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το αποτύπωμα του χρόνου στο αδυνάτισμαΓράφει ο Θανάσης Μακρής, Διατροφολόγος

Γεια σας. Συνήθως μετά από διακοπές, μετά από γιορτές, μετά από κραιπάλες, ταξιδάκια, εκδρομές, εκδηλώσεις ακόμη και νηστείες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πως θα χαθούν τα κιλά, τα γραμμάρια ή οι πόντοι που μπήκαν στα παραπάνω διαστήματα. Περί κιλών πολλές λύσεις είναι αυτές που γαργαλάνε το αυτί μας. Το σημερινό μας άρθρο θέλει να δώσει απαντήσεις στο γιατί τελικά πολλές απ’ αυτές τις λύσεις που μας γαργαλάνε το αυτί αν και είναι ακραίες προτιμώνται από τις συμβατικές. Γιατί κάποιος που θέλει να μειώσει το βάρος του πιστεύει λύσεις του τύπου ‘4 κιλά σε 1 εβδομάδα’ ή 8 κιλά σε 2 εβδομάδες’, ροφήματα που διαλύουν σαν βόμβες το λίπος και λύσεις που θυμίζουν μεσαίωνα και ματζούνι ‘γαλάζιου σκορπιού’. Λύσεις που κινούνται μεταξύ μεταφυσικής και ‘ανθρωποφαγίας’. Ακραίες, επιθετικές για το σώμα μας λύσεις που ενώ τις κρίνουμε σωστές για εμάς θεωρώντας τον εαυτό μας πειραματόζωο, αν το παιδί μας είχε κάποια κιλά παραπάνω θα ψάχναμε να βρούμε την πιο επιστημονική συμβουλή για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό. Γιατί το δικό μας σώμα είναι άξιο για πειραματισμούς και του παιδιού μας όχι; Γιατί μας αρέσουν οι ακραίες λύσεις και όσο πιο ακραίες τόσο πιο ελκυστικές;


Συνήθως αυτός που επισκέπτεται ένα διαιτολογικό γραφείο, για να μειώσει το βάρος του, ξέρει ότι θέλει να αδυνατίσει και το ζητά επιτακτικά. Το τι θα του προτείνει ο ειδικός τον αφορά μόνο στο κομμάτι του τι θα φέρει αυτό σαν αποτέλεσμα. Επειδή ξέρει ότι θα πάρει ένα διαιτολόγιο στα χέρια του, συνήθως ζητά να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηρό, συνδυάζοντας το αυστηρό με το ‘δίαιτα πείνας’ γιατί έχει συνδυάσει τις ‘λίγες θερμίδες’ με ‘πολύ αδυνάτισμα’, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται. Γιατί ζητά να είναι αυστηρό ένα διαιτολόγιο; Ο στόχος του δεν είναι να μειώσει το βάρος του, αλλά το πόσο γρήγορα θα βγει από τη λύση που θα του προταθεί. Δηλαδή θα το κάνει μόνο αν του προταθεί ότι ‘σύντομα έρχεται και η λύτρωση απ’ αυτό που σε βάλαμε να κάνεις’.  Μη γελιόμαστε λοιπόν επιστήμονες και ενδιαφερόμενοι, οι ακραίες λύσεις δεν είναι ελκυστικές επειδή προσφέρουν πολλά κιλά σε λίγο διάστημα αλλά επειδή προσφέρουν γρήγορη έξοδο από το πρόβλημα. Όσο γρήγορα μας παρουσιαστεί αυτή η έξοδος τόσο περισσότερο ελκυστική θα είναι. Πολλές φορές μια μερίδα ενδιαφερομένων τους ανακουφίζει να ακούν ότι υπάρχει μια πολύ σύντομη λύση ακόμη και αν δεν λύνει το πρόβλημα τους, αρκεί αυτοί να την εφαρμόζουν ακόμη και αν δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Γιατί επιδιώκουμε να ξεφορτωθούμε όσο γίνεται συντομότερα το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι ένα αφόρητο βάρος και πρέπει να τελειώσει γρήγορα; Συμβαίνει γιατί το θέμα της αισθητικής, του κοινωνικού ‘πλασαρίσματος’, η εικόνα μας στους άλλους, η αυτοπεποίθηση, η ψυχική μας ισορροπία γενικότερα είναι θέματα που παίζουν μεγάλο ρόλο για τους ανθρώπους και έχουν πολύ μεγάλο ‘ειδικό βάρος’ και θέλουμε συνεπώς όταν εντοπίζουμε το πρόβλημα να το λύνουμε γρήγορα ή να αισθανόμαστε ότι λύνετε γρήγορα.

Ο στόχος του ενδιαφερόμενου θα μπορούσαμε να πούμε είναι διπλός, γρήγορη έξοδος από το πρόβλημα και γρήγορη επιστροφή στην ‘παλιά καλή’ καθημερινότητα ακόμη και αν αυτή η καθημερινότητα ήταν η αιτία να ψάχνει την πόρτα της ακραίας λύσης. Ο πρωταγωνιστής επισκέπτεται έναν διατροφολόγο για να πάρει τις κατάλληλες συμβουλές για το πώς θα λύσει το πρόβλημα του αυξημένου του βάρους. Στην ερώτηση ‘πόσο χρόνο θέλω για να χάσω 10κιλά’, η επιστημονική απάντηση είναι, 3-5 μήνες. Κρατάμε λοιπόν την επιστημονική απάντηση στην ερώτηση και πάμε και σε μια ακραία πρόταση. Στην ίδια ερώτηση η ακραία πρόταση είναι 1 – 1 ½ μήνα. Αν ερμηνεύσουμε σωστά τα προαναφερόμενα, η δεύτερη λύση θα υπερισχύσει της πρώτης γιατί ο πρωταγωνιστής θα ικανοποιήσει το αίσθημα του ότι η εικόνα του θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα και δεν θα χρειαστεί να κοπιάσει γι’ αυτό μιας και το τούνελ στο οποίο θα χρειαστεί να μπει έχει πολύ σύντομη έξοδο.

Ο πρωταγωνιστής δεν δίνει και πολύ σημασία στο τι λύση θα του προταθεί για να μειώσει το βάρος του, αλλά στο πόσο σύντομα θα ‘ξεφορτωθεί’ τη λύση αυτή. Δείξε μου πρώτα την ‘έξοδο’ από το πρόβλημα και μετά πες μου με ποιο τρόπο θα λύσω το πρόβλημα. Μήπως σας θυμίζει κάτι ‘8 κιλά σε 2 ημέρες ή 10 κιλά σε 2 εβδομάδες’. Αυτές οι ατάκες πατάνε ακριβώς σε αυτά που προαναφέραμε, δηλαδή καλύπτουν απ’ τη μία το αίσθημα της γρήγορης ‘εξόδου’, που έχει ανάγκη να ακούσει πρώτα ο ενδιαφερόμενος αλλά καλύπτουν και τη γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα της ‘προ-δίαιτας’ εποχή. Πολλές φορές ο πρωταγωνιστής δεν ακούει ή δεν δίνει καθόλου σημασία στο τι θα χρειαστεί να κάνει και αν μπορεί να το κάνει, αρκεί να ακούει ότι δεν διαρκεί πολύ ή ότι αυτό το δυσβάσταχτο ‘βάρος’ (της κακής εικόνας που νομίζει ότι έχουν οι άλλοι γι’ αυτόν), σύντομα δεν θα υφίσταται. Πάνω σ’ αυτό το αίσθημα έρχονται και ‘σωριάζονται’ όλες οι μη-λύσεις π.χ. χημικές δίαιτες, ανορεξιογόνα ροφήματα, λιποτροπικά σκευάσματα από τον Πλούτωνα, μηχανήματα που κάνουν την λέμφο μοτέρ εξαγωγής λίπους, λιποδιαλυτικοί πύραυλοι προγραμματισμένοι να πάνε με ακρίβεια μεγέθους τριχοειδούς στον πολυπόθητο στόχο. Αλλά το ξανάγράφω, οι λύσεις που θα προταθούν δεν ενδιαφέρουν, αρκεί οι λύσεις αυτές να τελειώνουν πολύ γρήγορα. 

Βασικό μας μέλημα λοιπόν είναι να εξηγήσουμε στον πρωταγωνιστή ότι αυτές οι ακραίες προτάσεις ανακουφίζουν την σκέψη και όχι το παραπανίσιο επιβλαβές βάρος. Πρέπει να τονιστεί στον πρωταγωνιστή ότι λύσεις γρήγορες, ανώδυνες, χωρίς κόπο, χωρίς προσπάθεια, χωρίς αλλαγές με θετικό πρόσημο, χωρίς επιστημονική καθοδήγηση, χωρίς πνεύμα συνεργασίας και αίσθημα εμπιστοσύνης, δεν θα έχουν κανένα μα κανένα αποτέλεσμα. Οι λύσεις περνάνε μέσα από την διάρκεια, την συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την υπομονή και πρέπει να είναι τέτοιες που πραγματικά να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες ότι προσφέρουν μια εφαρμόσιμη για τον πρωταγωνιστή λύση. Αν θα έπρεπε να ζωγραφίσω τη σχέση του ανθρώπου με την δίαιτα την προηγούμενη δεκαετία θα την ζωγράφιζα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο-δρομέα να κυνηγά ένα καλάθι με τρόφιμα που σε βάθος χρόνου αδειάζει αλλά ο άνθρωπος-δρομέας παχαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!