Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

"Έχω κάνει όλες τις δίαιτες "


Γράφει ο Θανάσης Μακρής,

 Γεια σας. Η σημερινή μας αρθρογραφία θα αναλύσει τους μύθους και τις αλήθειες..
που κρύβει η φράση που επιλέξαμε σαν τίτλο σήμερα. Είναι μια φράση που εμείς οι διατροφολόγοι την ακούμε συχνά και συνήθως την ακούμε στην αρχή των συνεδριών. Τη λέει κάποιος όταν έχει προσπαθήσει να μειώσει το βάρος του μέσα από μαζικές ανορθόδοξες λύσεις. Οι δίαιτες από το σωρό που λέμε και εμείς, που συνήθως τις "κατεβάζεις" από το διαδίκτυο, στις δίνουν φίλοι που τις έχουν κάνει και λένε ότι είναι αποτελεσματικές, σε περιοδικά, οπουδήποτε μπορείς πια να βρεις μια δίαιτα. Είναι και της μόδας πια οτιδήποτε τρώγεται να αδυνατίζει κιόλας, ασχέτως του τι περιέχει. Οτιδήποτε είναι στην αιχμή της δημοσιότητας του είναι και αδυνατιστικό.
  
 Καταρχήν να εξηγήσουμε ότι οι δίαιτες ή οι λύσεις σε θέματα περιττού βάρους δεν είναι χιλιάδες. Για να το δούμε λίγο πιο λεπτομερώς. Τι οδήγησε έναν άνθρωπο σταδιακά στην παχυσαρκία, ο κύριος λόγος ήταν η περίσσια ποσότητα ενέργειας που έπαιρνε μέσω της τροφής. Η απάντηση λοιπόν στο τι έπρεπε να κάνει για να λύσει το πρόβλημα του βάρους του είναι μία και όχι πολλές. Αυτό που χρειαζόταν να κάνει ήταν να αντιστρέψει την διαδικασία με την οποία "έβαζε" βάρος. Οι συμβουλές του ειδικού επικεντρώνονται κυρίως εκεί. Βέβαια όλο αυτό απαιτεί μια εξειδίκευση και ο πρωταγωνιστής αυτή την εξειδίκευση δεν την έχει και πολλές φορές προβαίνει στις ανορθόδοξες λύσεις που συνήθως κάνουν τον περισσότερο "θόρυβο" στην αγορά. Το βασικό όμως που δεν έχει κατανοήσει ο πρωταγωνιστής είναι τι είδους πρόβλημα έχει και τι λύσεις απαιτεί το πρόβλημα αυτό. Αυτό είναι και το πιο βασικό. Θέλει να πιστεύει ότι το πρόβλημα του είναι μικρό, λύνεται εύκολα, δεν απαιτεί θυσίες και όσες λύσεις του κολλάνε με τα παραπάνω τις ακολουθεί. Οι λύσεις αυτές είναι ελκυστικές όχι γιατί είναι αποτελεσματικές αλλά γιατί πληρούν τα στοιχεία που προαναφέραμε. Λύσεις όπως ψητά και σαλάτα, σούπες 4 φορές τη μέρα, γιαούρτι με turbo-ένζυμα, ροφήματα που έχουν τσακωθεί με το φαγητό και ότι μπορεί ένα πειραματόζωο να κάνει για να καταλάβει ότι το βασικό που πρέπει να κάνει δεν το έχει κάνει. Να τρέφεται σωστότερα. Ρωτήστε αυτούς που εφαρμόζουν τα παραπάνω και θα σας πουν ότι τα έχουν κάνει όλα εκτός από το να τρώνε σωστότερα. Γιατί; Μα γιατί αυτό απαιτεί τον πραγματικό κόπο και την αναθεώρηση με την καθημερινότητα μας. Γι΄ αυτό λοιπόν ακούμε συνήθως "τα έχω κάνει όλα χωρίς αποτέλεσμα" ή "δεν υπάρχει δίαιτα που να μην την έχω κάνει". 

   Δεν αμφισβητείται λοιπόν ότι ο πρωταγωνιστής έχει εφαρμόσει όλες εκείνες τις λύσεις που δεν έπρεπε να εφαρμόσει. Οι πολλές αυτές λύσεις τον έχουν κουράσει αφόρητα αλλά κάνουν και κάτι άλλο σημαντικό. Μεταφέρουν το αίσθημα αποτυχίας και στην επόμενη προσπάθεια, χωρίς να την αντιμετωπίζουν σαν κάτι καινούριο ξέχωρο από τα υπόλοιπα, διαφορετικό και αποτελεσματικό. Η καινούρια προσπάθεια λοιπόν αντιμετωπίζεται συχνά ως "το ξανάκανα" ή "ξέρω ξέρω έχω περάσει απ’αυτά", δείγμα της βαριάς κακής αποτύπωσης από τις προηγούμενες προσπάθειες. Εδώ ο ειδικός πρέπει να διαχωρίσει στο μυαλό του πρωταγωνιστή, τι πρόβλημα έχει, τι έκανε πριν για να το λύσει και τι θα πρέπει να κάνει τώρα. Με μεγάλη σημασία στη διακριτότητα μεταξύ του τι έκανε και του τι θα έπρεπε να κάνει. Η θεραπεία της παχυσαρκίας πάσχει πολλές φορές από το σύνδρομο "εφάρμοσες μια λύση η οποία δεν ήταν η σωστή και μαθηματικά απέτυχες", παίρνοντας μαζί της όλες τις άλλες λύσεις. Είναι πολύ επίπονο κάποιος να ελπίζει ότι με αυτή ή με την άλλη μέθοδο θα θεραπευτεί και να ανακαλύπτει ότι όλες αυτές οι ελπίδες εξανεμίστηκαν γρήγορα. Η ανασύνταξη αργεί και το "μικρόβιο" δρα ανενόχλητο και συνήθως μετά από τέτοιου είδους προσπάθειες το βάρος έχει αυξηθεί κατά 5-10% σε σχέση με το προ "ανορθόδοξων λύσεων". 

    Η σωστή φράση λοιπόν θα έπρεπε να ήταν "έχεις κάνει όλα εκείνα που δεν αποτελούν λύσεις και διαιωνίζεις το πρόβλημα". Οι ουσιαστικές λύσεις στο πολύ σύνθετο πρόβλημα της παχυσαρκίας περνάνε μέσα από την κατανόηση καταρχήν τι έχουμε, πως θεραπεύεται και δίνοντας τον χρόνο αλλά και τον κόπο που χρειάζεται η προσπάθεια. Οι λύσεις στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι πολλές και αν θα πρέπει να περιγραφούν θα τους δίναμε τα χαρακτηριστικά της αναπνοής. Μεταβάλλεται ανάλογα, σε κρύο περιβάλλον αυξάνεται ο ρυθμός της και σε ζεστό μειώνεται, έτσι είναι και η θεραπεία της παχυσαρκίας μία λύση με παραμέτρους που είναι "ζωντανές" πρέπει να τις αναπροσαρμόζουμε ανά περιόδους προσαρμοζόμενοι στις προκλήσεις της.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!