Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γιάλομ… ένα βήμα μπροστά!


*Απόσπασμα συνέντευξης του Ίρβιν Γιάλομ στον Θάνο Δημάδη για λογαριασμό του ΣΚΑΙ  T.V.

Απόσπασμα 1ο
Δημ : Είναι συχνές οι περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν από ‘σας έχοντας θεραπευτεί και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επανέρχονται με τα ίδια ή παραπλήσια συμπτώματα;

Γιάλομ : Ναι. Ακόμα και στις περιπτώσεις ασθενών που παρακολουθείς ως ψυχοθεραπευτής, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο αυτό να συμβεί. Είχα έναν ασθενή, με τον οποίο συνεργαζόμουν για έναν χρόνο και μετά από πέντε χρόνια του επανήλθε το ίδιο πρόβλημα και επέστρεψε στην θεραπεία. Αλλά..
..αυτή τη φορά για μερικές και μόνο συνεδρίες. Είναι λοιπόν, πολύ συνηθισμένο να βλέπω ξανά στο μέλλον ασθενείς που τους παρακολουθούσα στο παρελθόν, κάποιες φορές έπειτα από ένα χρόνο, κάποιες άλλες φορές μετά από δέκα χρόνια.

Δημ : Αυτό θα λέγατε ότι δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη διαδικασία θεραπείας του ασθενή απέτυχε;

Γιάλομ : Όχι, όχι. Είναι πολύ φυσιολογικό. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι σαν τον στρεπτόκοκκο, που μπορεί να έχει κάποιος στο λαιμό και να πάρει ένα φάρμακο να τον αντιμετωπίσει. Η ψυχοθεραπεία δεν λειτουργεί μ’ αυτό τον τρόπο.


Απόσπασμα 2ο
Δημ : Σε ένα βιβλίο σας κάπου είχατε γράψει ότι ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει ένα μέρος μόνο της αλήθειας για τον εαυτό του, όχι όλη την αλήθεια. Είναι η αυτογνωσία ένα ρίσκο για τον άνθρωπο;

Γιάλομ : Δεν πιστεύω ότι η αυτογνωσία αποτελεί ρίσκο για τους ανθρώπους. Η αυτογνωσία σε βοηθάει να έχεις μια καλύτερη οπτική του εαυτού σου καθώς και του πως σε βλέπουν οι άλλοι. Και για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε την ανάδραση από τους άλλους ανθρώπους.

Δημ : Μόλις θυμήθηκα ότι τη φράση πως 'κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει πόση αλήθεια μπορεί ν’ αντέξει’,  την είχατε γράψει στο βιβλίο σας ‘Όταν έκλαψε ο Νίτσε’, μπορείτε να μου εξηγήσετε τι εννοείται με αυτό;

Γιάλομ : Ίσως μπορούμε ν’ αντέξουμε σταδιακά την πλήρη αλήθεια για τους εαυτούς μας. Ένας άνθρωπος πρέπει να φτάνει σταδιακά στο σημείο αυτό. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί μονομιάς να ομολογήσει όλες τις τρομαχτικές για το παρελθόν του λεπτομέρειες και γι’ αυτό έχει σημασία ο θεραπευτής του να είναι επαρκώς εκπαιδευμένος. Να μπορεί να βοηθήσει, δηλαδή τον ασθενή του να συνειδητοποιήσει σταδιακά κάποια πράγματα για τον εαυτό του. 

*Πηγές : skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!