Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μια δίαιτα «απ΄ τον ουρανό»Γράφει ο Θανάσης Μακρής, Διατροφολόγος 

   Γεια σας. Θέλετε να αδυνατίσετε και δε ξέρετε ποια δίαιτα να θέσετε σε εφαρμογή; Η λάθος απάντηση είναι η δίαιτα του πεπονιού ή του καρπουζιού ή η δίαιτα του δεν τρώω τίποτα, αποτελεσματική; Η σωστή απάντηση είναι ότι ο πρωταγωνιστής πρέπει να εφαρμόσει μια δίαιτα η οποία να στοχεύει στο πρόβλημα, να είναι στα μέτρα του, δηλαδή εφαρμόσιμη αλλά και αποτελεσματική. Αν λείπει κάτι απ’ τα τρία που προανέφερα η προσπάθεια θα αποτύχει με μαθηματική ακρίβεια.

  Συνήθως αυτός που επισκέπτεται ένα διαιτολογικό γραφείο, για να μειώσει το βάρος του, ξέρει ότι θέλει να αδυνατίσει και το ζητά επιτακτικά. Το τι θα του προτείνει ο ειδικός τον αφορά μόνο στο κομμάτι του τι θα φέρει αυτό σαν αποτέλεσμα. Επειδή ξέρει ότι θα πάρει ένα διαιτολόγιο στα χέρια του, συνήθως ζητά..
..να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηρό, γιατί έχει συνδυάσει τις ‘λίγες θερμίδες’ με ‘πολύ αδυνάτισμα’, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται. Αυτό που δεν γνωρίζει ο πελάτης και ο ειδικός εδώ πρέπει να είναι ο ‘οδηγός’ του, είναι κατά πόσον αυτό το διαιτολόγιο που θα του προτείνει, θα είναι εφαρμόσιμο. Το εφαρμόσιμο που προαναφέραμε παίζει εξαιρετικά μεγάλο ρόλο στην πορεία του πρωταγωνιστή προς το στόχο του. Γιατί όμως παίζει ρόλο; Απαντώ με ερώτημα. Πόσο μπορεί ο πρωταγωνιστής να εφαρμόσει κάτι το οποίο είναι εκτός καθημερινότητας του ή αν θέλετε πόσο μπορεί ο πρωταγωνιστής να πεινάει ή να τρώει μόνο σαλάτες ή μόνο φρούτα ή μόνο ψητά με σαλάτα ή να τρώει μόνο σούπες ή διάφορα ανορεξιογόνα ροφήματα; Απαντώ, όλα αυτά θα τα κάνει μόνο αν του ειπωθεί  ότι θα τελειώσουν σε 2, 3 ή το πολύ σε 4 εβδομάδες. Δηλαδή θα τα κάνει μόνο αν του προταθεί ότι ‘σύντομα όλο αυτό θα τελειώσει’. Η αλήθεια βέβαια είναι με το θέμα του βάρους δεν θα έχει τελειώσει γιατί η θεραπεία μείωσης του βάρους απαιτεί χρόνο και υπομονή, υπομονή που στο τέλος της 4ης αυστηρής εβδομάδας έχει εξαντληθεί, άρα ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχος μας, πάει τον εξαντλήσαμε.

   Ας σταθούμε σε κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αναφέρομαι στο πόσο χρονικό διάστημα μπορεί μια ακραία διατροφική πρόταση να εφαρμοστεί. Ας πάρουμε λοιπόν ένα παράδειγμα το οποίο είναι και κλασικό και υπάρχει ως εμπειρία στις παρακαταθήκες μας. Προτείνεται σε κυρία 40 ετών διατροφή (έτσι έλεγε) της τάξης των 600Kcals την ημέρα. Την πρώτη εβδομάδα το βάρος της μειώθηκε κατά 2,5 κιλά, την δεύτερη εβδομάδα το βάρος της μειώθηκε κατά 2 κιλά, την τρίτη εβδομάδα το βάρος της κυρίας μειώθηκε κατά 1 κιλό. Μετά την τρίτη εβδομάδα αυτής της ‘πολύ ειδικής’ διατροφής η κυρία παρατηρούσε να έχει εκρήξεις βουλιμίας, να πεινάει όλη την ημέρα, να έχει ενοχές που πεινάει και τελικά να υποκύπτει στον παλιό εαυτό. Αυτά τα 5,5 κιλά βέβαια μετά από 10 ημέρες ανακτήθηκαν σχεδόν πλήρως, αλλά η ανωμαλία που προκάλεσαν στον οργανισμό είχε διάρκεια 8-10 εβδομάδες. Τι αποκόμισε από την παραπάνω προσπάθεια, πολύ πείνα, αποτέλεσμα διάρκειας μερικών ημερών, ‘ωραιότατες’ εκρήξεις βουλιμίας, μίσος προς τον εαυτό, πολλές ενοχές, αίσθημα αποτυχίας, ίσως 1-2 κιλά περισσότερα από το αρχικό βάρος. Ο στόχος ποιος ήταν; Να μειωθεί το βάρος.

   Αναφέραμε παραπάνω ότι το πόσο εφαρμόσιμη είναι η διατροφική πρόταση θα παίξει μεγάλο ρόλο στην λύση του προβλήματος. Τι εννοούμε εφαρμόσιμη; Εφαρμόσιμες λύσεις είναι αυτές που λαμβάνουν υπόψη τους την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή (εργασία, κοινωνικές εκδηλώσεις, ελεύθερος χρόνος, εκδρομές, διατροφικές προτιμήσεις κ.τ.λ.). Όσο πιο πολύ απέχει μια πρόταση από την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή τόσο πιο λίγο θα την εφαρμόσει. Βέβαια ο ίδιος ο πρωταγωνιστής μπορεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να εφαρμόσει τα πάντα αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ισχυρίζεται σε ‘χρόνο γραφείου’, δηλαδή τη στιγμή εκείνη που είναι μπροστά μας, η επιστροφή του στην καθημερινότητα δρα κάπως σαν σφουγγάρι και μέρα με την μέρα τον σπρώχνει να επιστρέψει στις κακές επιλογές του παρελθόντος. Ο μέσος όρος διάρκειας μιας ακραίας διατροφικής πρότασης είναι 3-4 εβδομάδες (καθαρά προσωπική ερευνητική άποψη).  Μπορεί να λυθεί πρόβλημα βάρους 20-30 κιλών σε 3-4 εβδομάδες; Προφανής απάντηση. Η αποτυχία έχει χτιστεί λοιπόν πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε λύση. Ο πρωταγωνιστής αγνοεί ή προσπερνά πολύ βασικά σημεία της θεραπείας του και ενώ πρέπει ειδικός και πρωταγωνιστής να σχεδιάσουν μια ‘φόρμα’ θεραπείας που να μπορεί ο πρωταγωνιστής να την φορέσει, τελικά πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμόσει μια ‘φόρμα’ θεραπείας που ήρθε από το πουθενά, στενοραμμένη και κακοφορμισμένη  να θεραπεύσει ένα πρόβλημα που μπορεί να ακολουθεί τον πρωταγωνιστή για πολλά χρόνια ακόμη και για δεκαετίες.

   ‘Ξέρω μια φοβερή δίαιτα ή κατέβασα μια τρομερή δίαιτα ή μου έδωσε μια απίστευτη δίαιτα ή ξέρω πώς να χάσω 10 κιλά ή ξέρω τι με παχαίνει’, δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά; Τι θα έπρεπε να μας προβληματίζει όμως με τα παραπάνω; Αυτή τελικά η δίαιτα που ‘τα κάνει όλα’ είναι μια γνώση που ‘πλανάται στον άνεμο’ και ‘όταν δει φως μπαίνει’; Πως με θεραπεύει ενώ δεν με ξέρει, δεν ξέρει πως λειτουργώ, ποιος είμαι, τι θέλω, τι μου αρέσει, πόσο μου αρέσει, πότε μου αρέσει, τι μπορώ να κάνω, πόσο απ’ αυτό μπορώ, μπορώ περισσότερο εκείνο το τρόφιμο ή το άλλο, ποια είναι η καθημερινότητα μου…Απλά μια δίαιτα στην οποία εγώ δεν είμαι μέσα. Γι’ αυτό το λόγο αυτή η δίαιτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά μπορεί εύκολα να μονοπωλήσει συζητήσεις ‘έχασα πολλά κιλά μ αυτή τη δίαιτα’, ‘φοβερή, όταν την κάνεις χάνεις 4 κιλά σε μία εβδομάδα’, αλλά θα πρέπει εδώ να τεθεί κάποια στιγμή και το ερώτημα ‘πότε τη κάνεις, πόση διάρκεια έχει και τι οφέλη αποκομίζεις μόλις περάσει αυτή η εβδομάδα φοβερής δίαιτας’. Πριν κάνουμε μια δίαιτα του ‘ανέμου’ λοιπόν ας αναρωτηθούμε που τοποθετούμε τον εαυτό σ’ αυτή τη δίαιτα, μέσα, έξω, δίπλα ή πάνω απ’ τη δίαιτα αυτή. Η σωστή απάντηση είναι μέσα και μαγικές δίαιτες υπάρχουν μόνο για να σπαταλάτε πολύτιμος χρόνος από την υποτιθέμενη θεραπεία, στην μη-θεραπεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!