Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Στο λυκόφως …της δίαιτας   
Γεια σας. Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος ότι ο κύριος λόγος που θέλει κάποιος να μειώσει το βάρος του είναι οι ενοχές που έχει απέναντι στον εαυτό του. Όσο πιο ενοχικός είναι κάποιος τόσο πιο γρήγορα θα κινητοποιηθεί για να λύσει το πρόβλημα του και τόσο πιο γρήγορα θα το παρατήσει. Γιατί όμως; Μα γιατί η μέση διάρκεια της ορμητικής μορφής των ενοχών ως κινητήριος μοχλός μείωσης του βάρους είναι περίπου 1-3 μήνες αλλά σε πολλές περιπτώσεις και 3 εβδομάδες. Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν στο μέλλον όταν δείτε κανένα "ψυχοδιατροφολόγο" να σας κάνει ψυχομετρικό τεστ και να σας απαντά ‘έχετε 60% ενοχές άρα θα αδυνατίσετε 6-8 κιλά’. Μα εγώ θέλω να χάσω 20κιλά σου λέει ο πρωταγωνιστής τι 8, μα οι ενοχές σας κύριε είναι τόσο τοις εκατό δεν γίνεται και θα σας προτείνονται λύσεις να αυξάνονται οι ενοχές σας αλλά και να έχουν και διάρκεια. Για να δούμε…


  Όλα αυτά βέβαια έχουν αφετηρία το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής δεν έχει γνωρίσει τα συναισθήματα του και σαφώς σε έναν αγώνα που ο αντίπαλος σου υπερτερεί και εσύ πιστεύεις ότι θα νικήσεις, μάλλον θα γνωρίσεις για πρώτη φορά τη ματαιότητα. Βλέπουμε λοιπόν ανθρώπους να προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο και να πέφτουν συνεχώς θύματα του ‘αυτό δεν είναι σαν τα άλλα είναι καινούριο, γρήγορο και αποτελεσματικό’. Η λύση καινούρια το πρόβλημα παλιό. Ο πρωταγωνιστής λοιπόν δεν ξέρει ή μπορεί να μην θέλει και να γνωρίσει τι είναι αυτό που γεννά το πρόβλημα.  Το πιο βασικό και το κυριότερο και στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές είναι να μάθουμε στον πρωταγωνιστή ποιος είναι ο εχθρός του.

  Ενοχές λοιπόν που υπάρχουν και όταν αποκτούν ορμή στέλνουν στο διατροφολόγο   τους ενδιαφερόμενους για ‘δίαιτα’. Δίαιτα πριν την παραλία, γιατί ενοχές ότι δεν είναι επαρκείς για να βγουν στην παραλία, δίαιτα πριν τον γάμο ή τα βαπτίσια γιατί ενοχές ότι το σώμα τους είναι ακατάλληλο για το τάδε φόρεμα, δίαιτα μετά το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα γιατί…ε δεν χωρά γιατί κ.τ.λ. Πως θα έπρεπε να ήταν, τώρα θα με ρωτήσετε και η απάντηση είναι απλή, επιθυμία για βελτίωση του βάρους απουσία ενοχών. Οι ενοχές έρχονται σαν σφιχτοδεμένη ζώνη και πνίγουν οποιαδήποτε ελπίδα. Αν λοιπόν ένας κύριος θέλει να μειώσει το βάρος του κατά 20κιλά και γι΄αυτό απαιτούνται περίπου 10-12 μήνες και οι ενοχές έχουν χρόνο ζωής 2-3 μήνες είναι προφανές ότι μετά τους 3 μήνες ο κύριος αυτός δεν θα έχει πια κανένα ενδιαφέρον για να βελτιώσει το βάρος του και απλά δεν θα ξέρει για πιο λόγο ενώ θέλει να αδυνατίσει συγχρόνως έχει ξεμείνει από ‘ενέργεια’. Δεν έχει ξεμείνει από ενέργεια απλά έπαψαν να έχουν οι ενοχές ορμή και μεταφράζονται ως ‘κουράστηκα’, ‘βαρέθηκα’, ‘θέλω πιο γρήγορα’, ‘τι να πάρω για να τελειώνω πιο γρήγορα’ και διάφορα τέτοιου τύπου που ουσιαστικά είναι συναισθήματα χωρίς ταυτότητα. Αυτά τα συναισθήματα πρέπει εμείς να τα ταυτοποιήσουμε, να τα αναδείξουμε και να εξηγήσουμε στον πρωταγωνιστή τι αποτέλεσμα θα φέρουν και πως μπορεί να λύσει το πρόβλημα του.

   Πως επιλέγουν κάποιοι πρωταγωνιστές τους τρόπους να βελτιώσουν το βάρος τους;  Επιλέγουν εκείνους τους τρόπους που διαρκούν όσο και οι ενοχές τους, συνήθως ανορθόδοξους, υποτίθεται δραστικούς και extra αποτελεσματικούς. Αυτό το γνωρίζουν βέβαια πριν επιλέξουν οποιαδήποτε λύση και δεν το ξέρουν μόνο αυτοί, το ξέρουν και αυτοί που πουλάνε τέτοιοι είδους λύσεις. Όλες αυτές οι λύσεις που προτείνονται δεν έχουν τυχαία λοιπόν χρόνο δράσης(όπως συνήθως λένε) ιδιαίτερα σύντομο. Τι καταφέρνει ο πρωταγωνιστής που επιλέγει να λύσει το πρόβλημα του με αυτό τον τρόπο; Για να μαντέψω…Σε 2 μήνες μέση απώλεια 8-10 κιλά, καμία γνώση τι έφερε αυτή τη μείωση και έπειτα σε 2-3 εβδομάδες ξανά στα ίδια. Σαν να μην συνέβη τίποτα, ένα μικρό διάλειμμα από το πρόβλημα , ο πρωταγωνιστής έτοιμος ξανά μετά από λίγο καιρό να ανοίξει ξανά το πορτοφόλι του, το μυστήριο ανεξιχνίαστο και ο σκύλος χορτάτος. Προσέξτε αυτή τη φορά στο ραντεβού σας με τις ενοχές που είναι εκεί συνήθως Ιανουάριο, Μάιο, Σεπτέμβρη να αργήσετε και να αργήσετε πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!