Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Είπαν..: Μοναξιά και διατροφή στη παιδική ηλικία

   Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας αλλαγών στη δομή και στην εργασία της οικογένειας, τα παιδιά βιώνουν συχνά οικογενειακές αναστατώσεις και περνούν...
λιγότερο ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Σε σύγκριση με προγούμενες γενιές, οι σημερινοί νέοι μεγαλώνουν πολύ πιο συχνά με διαζευμένους γονείς ή και σε μονογονεικές οικογένειες, έχουν λιγότερα -ή και καθόλου- μέλη της ευρύτερης οικογένειας και αδέρφια, έχουν εργαζόμενη μητέρα, τα φροντίζει μία ξένη γυναίκα ή πάνε σε παιδικό σταθμό και συχνά περνάνε μόνα τους τα απογεύματα στο σπίτι. Για ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών και εφήβων, το "φαινόμενο της ελευθερίας" επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογική ανάπτυξή τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, τις σωματικές δραστηριότητες και το βάρος τους, και μπορεί να τα κάνει να νιώθουν μανοξιά. Πολλά παιδιά τρώνε βλέποντας τηλεόραση -και συχνά μόνα- χωρίς συντροφιά και την αλληλεπίδραση των γονιών τους. Όχι μόνο δεν υπάρχει κανείς κοντά τους για να κατευθύνει τις επιλογές τους στο φαγητό και να φροντίσει ώστε να τρώνε καλά, αλλά είναι και έρμαια της διαφήμισης, που ενθαρρύνει τις ανθυγιεινές επιλογές τροφής.
   Πολλές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υποστήριξη των γονέων και άλλων είναι πολύ ισχυρός παράγοντας στη ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες. Έτσι, ένα παιδί που περνάει πολύ χρόνο μόνο του δεν θα έχει ενθάρρυνση για να ακολουθεί έναν υγιή τρόπο ζωής.
   Δεδομένου ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφική και σωματική συμπεριφορά, που με τη σειρά της επηρεάζει την ενεργειακή ισορροπία, δεν είναι να μας εκπλήσσει το ότι παιδιά που υποφέρουν από εγκατάλειψη, κατάθλιψη ή άλλα σχετικά προβλήματα διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα τόσο στη παιδική τους ηλικία όσο και στη μετέπειτα ζωή τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΠΑΙΔΙ...
Συγγραφέας: Karen Sullivan
Μετάφραση: Μαρία Σπανδώνη
Εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!