Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι...: Ποιές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους;


Από την Εύα Λεουνάκη,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το κλειδί για την πρόληψη της παχυσαρκίας είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και αυτό δεν είναι ένα καινούριο δεδομένο. Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Ισπανία προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι...
κάποιες συνήθειες, όπως το να τρώει κάποιος περισσότερο από τέσσερις φορές την ημέρα ή να μην τρώει πολύ γρήγορα, σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό, ανεξάρτητα από τις συνήθειες άσκησης κατά τον ελεύθερο χρόνο.

Τα στοιχεία για τα επίπεδα λίπους προέκυψαν από τις μετρήσεις έξι δερματικών πτυχών και τις περιμέτρους της μέσης, 1.978 εφήβων, εκ των οποίων τα 1.017 ήταν κορίτσια. Οι έφηβοι ήταν ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών, και ήταν από πέντε διαφορετικές Ισπανικές πόλεις. Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας κατά τον ελεύθερο χρόνο, εκτιμήθηκε επίσης όσο αφορά τα επίπεδα λίπους.

Οι νεαροί άνδρες ήταν πιο ψηλοί, ζύγιζαν περισσότερο, είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, και έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας πιο γρήγορα γεύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Εφηβικής Υγείας, το ποσοστό συσσωρευμένου λίπους ήταν χαμηλότερο.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πρωινού σε καθημερινή βάση είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Στη περίπτωση των νεαρών ανδρών που δεν είχαν καμία φυσική δραστηριότητα ενώ έτρωγαν πρωινό, σε σχέση με τους έφηβους που παρέλειπαν το πρωινό τους, οι δεύτεροι έδειξαν υψηλότερες τιμές λίπους του σώματος.
O Gómez Martínez δήλωσε ότι "τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι ένα στα τέσσερα κορίτσια και ένα στα τρία αγόρια στην Ισπανία είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα." Ωστόσο, μόνο το 18,5% των αγοριών δεν κάνουν κάποια μορφή αθλητισμού, σε αντίθεση με το 48,5% των κοριτσιών.


Πηγή: Sonia Gómez-Martínez, David Martínez-Gómez, Fátima Pérez de Heredia, Javier Romeo, Magdalena Cuenca-Garcia, Miguel Martín-Matillas, Manuel Castillo, Juan-Pablo Rey-López, Germán Vicente-Rodriguez, Luis Moreno y Ascensión Marcos. Eating Habits and Total and Abdominal Fat in Spanish Adolescents: Influence of Physical Activity. Journal of Adolescent Health, 50 (2012) 403

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!