Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Θέλω αυτό…που δεν θέλω-Το Στάδιο της Πεδιάδας


Του Θανάση Μακρή, Διατροφολόγου
   
Γεια σας. Επέλεξα σήμερα να αναφερθώ σε ένα αρκετά σκοτεινό σημείο της θεραπείας της παχυσαρκίας που με εντυπωσίασε και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Το σημερινό μου άρθρο εν μέρει απαντά στο γιατί πολλοί άνθρωποι ενώ θέλουν να αδυνατίσουν δεν το καταφέρνουν.


  Το σημείο αυτό παρατηρείται μεταξύ 4ου και 6ου  μήνα και η διάρκεια του καθορίζει πολλές φορές τη συνέχεια και την έκβαση της θεραπείας. Το στάδιο αυτό θα μου επιτρέψετε να το ονομάσω το ‘στάδιο της πεδιάδας’ και το ονομάζω έτσι γιατί στο στάδιο αυτό δεν παράγεται κανένα ή ελάχιστα αποτελέσματα με συνέπεια μεγάλη κόπωση για τον πελάτη-ασθενή αλλά και για τον θεραπευτή. Τι το αξιοσημείωτο παρατηρείται όμως; Στο στάδιο αυτό παράγεται μια αντίφαση στο τι θέλει ο πελάτης να πετύχει αλλά και τι πραγματικά παράγεται σαν αποτέλεσμα. Μεταξύ 4ου και 6ου μήνα παράγεται συνήθως μια αντίσταση από τον πελάτη-ασθενή η οποία δεν είναι από τον ίδιο ορατή και κατανοήσιμη. Μιλώ για το θέλω να αδυνατίσω και το καταφέρνω να αδυνατίσω.

  Ο Γ. παρακολουθείται για περίπου 6 μήνες, ο καρδιολόγος του έκρινε ότι πρέπει να θέσει σε πρώτη γραμμή το θέμα μείωσης του βάρους του γιατί σχετίζεται άμεσα με την καλή ή την κακή εξέλιξη των στεφανιαίων νοσημάτων που τον ταλαιπωρούν για πάνω από 10 χρόνια. Ο Γ. ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός για περίπου 5 μήνες, αμέσως μετά το διάστημα αυτό ο Γ. εμφανίζει μια αντίσταση στην θεραπεία που ο ίδιος την περιγράφει ως εξής : ‘Καλοκαίρι τώρα δεν μπορείς να είσαι προσεκτικός’, ‘δεν μπορώ να μπαίνω εύκολα σε καλούπια’, ‘τώρα άμα είσαι με παρέα δεν μπορείς να κάνεις δίαιτα’, ‘μα βραδινό σαλάτα’, βέβαια η παραπάνω αντίδραση απλά ‘έντυνε’ αυτό που βαθύτερα κυριαρχούσε μέσα του και ο ίδιος απλά δεν μπορούσε να εξειδικεύσει την περιγραφή του, δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν. Στην αρχή του προγράμματος ο Γ. έλεγε τα εξής : ‘πρέπει οπωσδήποτε να αδυνατίσω’, ‘δεν μπορείς να τρως ότι να ΄ναι και να θες να είσαι και καλά’, ‘εγώ ειδικά πρέπει να προσέχω πάντα’, ‘θέλω δεν θέλω πρέπει να το κάνω’, ‘πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και όχι τα παϊδάκια’. Τι άλλαξε στην πορεία σε σχέση με την αρχή; Γιατί παράχθηκαν τόσο αντιφατικά συναισθήματα; Γιατί ενώ ο πελάτης-ασθενής συνεχίζει να θέλει να αδυνατίσει, κάτι μέσα του τον σπρώχνει με μεγάλη δύναμη στην αντίθετη πλευρά;

   Εδώ ο ειδικός έρχεται αντιμέτωπος με την τάση που εμφανίζει ο πελάτης-ασθενής, επιστροφής σε προηγούμενες διατροφικές συμπεριφορές, στην τάση αυτή δίνεται πολλές φορές λιγότερη σημασία απ’ όσο τις αξίζει, ίσως γιατί είναι πιο ‘φωταγωγημένο’ το θέμα της μείωσης του βάρους και όλα τα υπόλοιπα αποκτούν λιγότερη σημασία. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή, άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το 85-88% των ανθρώπων που καταφέρνουν να μειώσουν το βάρος τους από 10 κιλά και πάνω, σε βάθος πενταετίας έχουν ανακτήσει πλήρως το αρχικό τους βάρος. Η τάση αυτή, στην αρχή της προσπάθειας δεν εμφανίζεται αδύναμη όπως συνήθως πιστεύεται απλά το αίσθημα της μεγάλης επιθυμίας για αδυνάτισμα το επισκιάζει. Στην πορεία το αίσθημα της έντονης επιθυμίας για αδυνάτισμα υποχωρεί και η τάση επιστροφής σε παλιές συνήθειες μένει μόνη, κυρίαρχη, χωρίς αντίρροπο αίσθημα. Η συμβουλή μας δεν είναι το αίσθημα της επιθυμίας του αδυνατίσματος να είναι δυνατό όπως στην αρχή, αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά σωστή εκπαίδευση και ανάδειξη άλλων δρόμων και συναισθημάτων που φέρνουν θετικά αποτελέσματα, θωράκιση και επιτυχία στον αρχικό στόχο. Η προσαρμογή μεταξύ των σταδίων μιας θεραπείας είναι καθοριστικής σημασίας, απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι να γνωρίζει ο πρωταγωνιστής τι θα ακολουθήσει και πως θα το αντιμετωπίσει, αυτό είναι καλό να το γνωρίζει πριν ξεκινήσει καν η θεραπεία. Η αρχική ενημέρωση και η ιχνηλάτηση της θεραπείας είναι πρωταρχικής σημασίας και χωρίς αυτά καμιά προσπάθεια δεν μπορεί να ξεκινήσει ή να πάει μακριά. Το πρώτο βήμα της θεραπείας λοιπόν περιλαμβάνει το να ‘συστήσεις’ στον πρωταγωνιστή τους εχθρούς του.

   Η αντίφαση που παράγεται στο ‘στάδιο της πεδιάδας’ μπορεί να οδηγήσει τον πρωταγωνιστή ακόμη και στην έξοδο από την θεραπεία λόγω του έντονου συναισθήματος κόπωσης, ανούσιου της προσπάθειας, ανυπομονησίας, μη λήψη αποτελέσματος, με συνέπεια την επιστροφή στην αρχή και πάλι. Πίσω από το αδυνάτισμα λοιπόν υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να ‘διαβαστούν’ σωστά, πρέπει να  ερμηνευθούν σωστά τα στάδια που διέρχεται ο πελάτης-ασθενής για την απαραίτητη ‘θωράκιση’ καθ όλη την διάρκεια της θεραπείας.

   Επιμένουμε να δίνουμε ιδιαίτερα σημασία στα ‘σκοτεινά’ σημεία της θεραπείας της παχυσαρκίας τα οποία αποδεικνύονται και καθοριστικά για την επιτυχή έκβαση της. Οι περισσότεροι και οι πιο ύπουλοι εχθροί είναι αυτοί που δεν είναι ορατοί και προσδιορίσιμοι.

  *Ανατρέξετε για πληρότητα στις πληροφορίες σας σε παλιότερο άρθρο μας με τίτλο "Οι παλιές συνήθειες πάνε στον παράδεισο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!