Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι...: Τι μπορεί να προκαλέσει μία "ανορθόδοξη δίαιτα";

Της Εύας Λεουνάκη, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου 

Στη δεκαετία του 1970 παρατηρήθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου ήταν αυξημένη...
στη βόρεια Σουηδία από ό, τι οπουδήποτε αλλού στη χώρα και ότι για τους άνδρες η συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου, ήταν μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο!

Έτσι, το 1985 συστάθηκε ένα πρόγραμμα παρέμβασης, το VIP (Västerbotten Intervention Programme) για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και αργότερα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει ολόκληρη τη χώρα.  Το VIP περιελάμβανε καλύτερη επισήμανση των τροφίμων, πληροφορίες για την υγεία, προτάσεις μαγειρικής, εξετάσεις υγείας και συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών διατροφής, όπου συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η αξιολόγηση του προγράμματος αυτού έγινε σε συνδυασμό με δεδομένα από την έρευνα WHO MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease), που παρακολουθεί τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Umea, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, και το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πρόνοιας συνεργάστηκαν για να έχουμε τις πληροφορίες που καλύπτουν μια περίοδο 25 χρόνων από το 1986.

Ο αντίκτυπος του VIP ήταν εμφανής στη αλλαγή πρόσληψη των λιπών και των υδατανθράκων. Μέχρι το 1992 η πρόσληψη λίπους είχε μειωθεί κατά 3% για τους άνδρες και 4% για τις γυναίκες και παρέμεινε σταθερή μέχρι το 2005. Όχι μόνο δεν μειώθηκε η πρόσληψη λίπους, λόγω VIP αλλά και η ποιότητα των λιπών που καταναλωνόντουσαν.

Μετά το 2005, η κατανάλωση προιόντων πλήρη και με κορεσμένα λιπαρά άρχισε να αυξάνεται, επιστρέφοντας σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 1986, και η πρόσληψη των σύνθετων υδατανθράκων μειώθηκε. Αυτή η χρονική στιγμή ταίριαζε με την προώθηση της διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στα μέσα ενημέρωσης. Κατά συνέπεια, τα επίπεδα χοληστερόλης άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, παρά την μείωση εισαγωγής των φαρμάκων για τη χοληστερόλη.

Η Καθηγήτρια Ingegerd Johansson, η οποία ήταν επικεφαλής αυτής της έρευνας, σχολίασε, "Η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας είναι σύνθετη διότι περιλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των συστατικών των τροφίμων, και τις αλληλεπιδράσεις με τους γενετικούς παράγοντες και τις ατομικές ανάγκες. Ενώ η χαμηλή σε υδατάνθρακες / υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή μπορεί να να βοηθήσει τη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα αυτής της σουηδικής μελέτης δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους δεν θα διατηρηθεί και ότι αυτή η δίαιτα αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος η οποία έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου. "


Πηγή: Ingegerd Johansson, Lena Nilsson, Birgitta Stegmayr, Kurt Boman, Göran Hallmans and Anna Winkvist. Associations among 25-year trends in diet, cholesterol and BMI from 140,000 observations in men and women in Northern Sweden. Nutrition Journal, 2012 (in press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!